DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Bali – Variationernes ø
Manta Point på Nusa Penida lever upp till sitt namn. Här är möjligheterna stora att träffa på mantorna.
Bali – Variationernes ø
Det stationära stimmet med taggmakrill möter dig ofta när du dyker i Tulamben.
Bali – Variationernes ø
Båtdykning ”Bali style”. Dykutrustning trängs i den lilla utriggarkanoten som faktiskt är en förträfflig dykbåt om inte vågorna går allt för höga.
Bali – Variationernes ø
Punkartrollhummer... Ja vad ska man döpa den lilla rosa, håriga saken till? Pink squatlobster är det lite mindra fantasifulla engelska namnet.
Bali – Variationernes ø
Den som tar sig tid och tittar lite närmare på anemonerna stöter på de små porslinsräkorna.

Bali

– Variationernas ö

Text och foto: Stefan Beskow
Rackarns också! Kraftuttryck av liknande men betydligt ”mustigare” karaktär far som en virvelvindar genom huvudet. Bubblor som sakta sipprar ut från min ena blixt letar sig upp genom det varma tropiska vattnet. Jag följer bubblorna till ytan och går bedrövad upp på stranden, torkar snabbt av mig och öppnar blixten. Några droppar havsvatten rinner ut men faktiskt mindre än förväntat. Kanske kan man...

Några minuter senare befinner jag mig 30 meter under ytan i full färd med att fotografera pygmésjöhästar. Båda blixtarna fungerar tack vare en snabb hjälpinsats med gammalt toapapper som jag hittade på stranden. Jag ler brett åt Ronnie och Mia som förvånat såg mig avbryta dyket och lika förvånat ser mig återvända efter några minuter. Några bilder senare simmar jag sakta från Liberyvrakets för och följer vrakets konturer ut mot lite djupare vatten. En stor presenning ligger och flyter ett tiotal meter bort. Eller är det en presenning? De ”mustiga” superlativen far på nytt genom huvudet men denna gång av glädje. En klumpfisk! Uppskattningsvis tre meter stor ligger denna märkliga koloss där och låter sig putsas av diverse fiskar!

Upplevelsen ovan är på något sätt signifikativ för dykningen på Bali. Du vet aldrig vad som kommer att dyka upp under ett dyk och då menar jag att verkligen allt kan hända. Bali, som är Indonesiens mest populära turistmål, ligger mitt i världens mest artrika hav.  Även om turisterna är många så håller de framförallt till i de södra delarna av ön, kring stränderna Kuta, Nusa Dua och Sanur. Andra delar av ön är betydligt lugnare.

Starka strömmar för hela tiden med sig näring till revens alla invånare och mångfalden är helt enkelt formidabel. Dessutom är variationen på dykplatser enorm. På en yta som ungefär motsvarar dubbla storleken på Gotland finns allt från lugna dyk i skyddade miljöer över välmående, försiktigt sluttande korallrev till dyk i fyra knops ström där korallerna växer betydligt mer sparsamt just på grund av att strömmen gör det svårt för dem att få fäste. På grund av öns relativt blygsamma storlek kan du faktiskt dyka på vilket ställe som helst under en dagsutflykt även om det är betydligt lugnare att bosätta sig nära dykplatserna och utgå därifrån. Ganska länge har Bali setts lite som ett stopp på väg mot andra, mer välkända, dykområden i Indonesien. Men på senare år har ön lyckats vända bilden och blivit en dykdestination som står på sina egna ben. Kanske tänker du att reven är vackrare på de andra, mer svårtillgängliga och exotiska destinationerna. Men om du ger Bali en chans kommer du även här att finna vackra rev och ett marinliv som definitivt ger Indonesiens mer namnkunniga dykdestinationer en jämn match.
Man kan med en viss generalisering dela in Balis dykplaser i tre områden. Östkusten, systeröarna Nusa Penida och Nusa Lembongan och sist men inte minst nordkusten.

Östkusten
Det känns ibland som om Balis östkust är en enda lång dykplats. Ställena avlöser varandra och det är här som några av toppställena finns. Det utan tvekan mest välkända och en personlig favorit är den lilla bukten i Tulamben. Här ligger kanske Sydostasiens mest välbesökta vrak som är ett gammalt Libertyvrak från andra världskriget. Vraket låg från början på land men efter att Gunung Agung, som den största vulkanen på Bali heter, hade ett stort utbrott 1963 förde...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Geografi Bali ligger mellan Java och Lombok. Ytan är på 5 632 kvadratkilometer vilket är ungefär dubbelt så stort som Gotland. Invånarantalet är närmare fyra miljoner varav ungefär en femtedel bor i öns...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser