DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Dykpassion från första andetag – Juniorer lär sig dyka på resan
Dykpassion från första andetag – Juniorer lär sig dyka på resan

Passion från första andetag

– juniorer lär sig dyka på resan

Text & Foto: Magnus Lundgren

Havet är kristallklart, 30 grader och små guldfiskliknande Anthias simmar runt Maja, Tove och Signes huvud. De tre systrarna har parkerat snyggt i en halvcirkel på sanden framför dykinstruktören Miikka. De är på Bali och utför just det första havsdyket på sin grundkurs i dykning. Lugnt och metodiskt demonstrerar instruktören en fenbalans, och när sedan alla eleverna visat samma flytkraftsfärdigheter ger sig de fyra av på kursens första simtur längs ett färgsprakande korallrev. Det är spännande, kul och lättsamt och dykpassionen tar fäste direkt från de första andetagen.

►  Anspänningen släpper efter premiärdyket och Maja 16 år, Tove 14 år och Signe 12 år babblar uppsluppet i mun på varandra när de går de tjugo metrarna från stranden till Bali Dive Resort & Spas restaurang. Det är glada miner med berättelser om korallrev och färgglada fiskar. Signe tyckte att den där megastora blåsfisken såg ut som den behövde syrgas. Lite läskig var den allt. Miikka beställer fruktjuice till alla och kör sin ”debriefning" direkt. Han berättar hur bra han tyckte att det gick, men påpekar att det är mycket bättre att simma med fenorna än att flaxa med armarna.

Dykdrömmen
Många, unga som gamla, har en dröm om att lära dig dyka en vacker dag. Helst i klara och tropiska vatten. Men alltför många gånger stannar det vid just en dröm och det blir aldrig av. Anledningarna kan vara många som till exempel; att det inte finns tid, eller att det känns läskigt att börja dykkarriären i kalla och mörka vatten i Skandinavien, eller kanske vill man inte offra värdefull tid på semestern för att sitta i skolbänken och plugga dykteori.
Numera, ja egentligen sedan rätt länge, finns det en väldigt bra lösning på allt det där. En grundkurs i dykning består ju av tre huvuddelar - teori, bassängträning och uppdyk. Med ett så kallat ”referral-program” kan du antingen göra första delen (teorin), eller både del ett och två (teori och bassängträning), på hemmaplan innan avresan. Då slipper du klassrumstid på plats och kan istället fokusera på det roliga som att dyka och uppleva livet under ytan. Inte så dumt, eller hur?

Äventyret började i köket
Det var ju flera månader innan avresan som mina döttrar tjuvstartade dykäventyret hemma vid köksbordet. När familjeresan bokades på bedårande Bali Dive Resort & Spa, som ligger på Balis nordöstra kust, så ordnade hotellchefen Nico snabbt och lätt inloggningskoder till PADI Open Water Diver kursen.
Utan dröjsmål kunde de unga damerna börja plugga on-line. Så de fick ett par månader på sig att steg för steg umgås med utbildningsvideor, texter, diagnostiska prov och slutprov.
Tove (14 år) tyckte det var mycket mer att plugga än vad hon förväntat sig. ”Jag är glad att det fanns gott om tid före avfärd, och alla filmer jag kollade på gjorde att jag kände mig mer förberedd på vad som skulle hända.” Signe, som är yngst, pluggade ofta tillsammans med sin äldsta syster Maja. ”Jag kunde pausa en video och fråga Maja när jag inte riktigt förstod. Och sedan se om vissa videoklipp flera gånger” säger Signe.

Ungdomlig glans
Det är tyvärr alltför få som lär sig dyka i unga år. Det finns såklart både för- och nackdelar med att börja tidigt, men fördelarna väger helt klart över. Ungdomar har oftast mindre kontrollbehov än vuxna och lär sig många gånger de motoriska övningarna i bassängen snabbt och lätt. En annan aspekt är att många unga har mer fritid att förfoga över i sin vardag, och har därför, eller tar sig, tid att...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Juniorcertifikat

Dykutbildningsorganisationer
Det finns idag hundratals organisationer med fokus på dykutbildning. Några av dem är stora och breda medan andra är...

Fakta

Bali

Land Tillhör världens största örike Indonesien

Invånare 4,2 miljoner

huvudstad Denpasar

Språk Balinesiska (...

Läs artikeln i DYK #55:

SOME images:
Dykpassion från första andetag – Juniorer lär sig dyka på resan, Dykpassion från första andetag – Juniorer lär sig dyka på resan
Dykpassion från första andetag – Juniorer lär sig dyka på resan
, Dykpassion från första andetag – Juniorer lär sig dyka på resan
Dykpassion från första andetag – Juniorer lär sig dyka på resan
, Dykpassion från första andetag – Juniorer lär sig dyka på resan
Miikka förklarar benspark med fenor. Det blev en lååång dag som gjorde att alla kände sig redo och taggade inför morgondagens havsdyk.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser