DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Baltic Tech – Teknisk dykkonferens i norra Polen
Ett imponerande antal utrustningsproducenter, framför allt från Polen, ställe ut på konferensen.
1 av 1

Baltic Tech

Teknisk dykkonferens i norra Polen

Text: Jesper Kjøller Foto: Adam Sieczkowski

Hösten 2010 var en bra säsong för alla som är intresserade av teknisk dykning. Med bara några veckors mellanrum fanns två spännande konferenser i norra Europa. I DYK12/2010 kan du läsa om Eurotek i Birmingham som ägde rum i mitten av oktober. Men knappt var den över innan vi for till den baltiska Tech-konferensen i Polen.

Den polska hamnen Gdynia har idag vuxit ihop med de närliggande städerna Gdansk och Sopot. Tillsammans utgör de ett område som polackerna kallar Trojmiasto - de tre städerna. Det är här som den polska dykvärlden har sitt säte med flera tillverkare och dykcenter i området och dessutom har man god access till södra Östersjöns vatten. Detta är således en självklar plats att hålla en teknisk dykkonferens på och det är fjärde gången som Baltic Tech går av stapeln här. Det är ett imponerande arrangemang som lockar dykare från när och fjärran - inte minst på grund av en imponerande uppsättning internationella talare.
De tre föregående åren har man erbjudit allt större och mer ambitiösa konferenser och intresset från besökare och utställare har ökat, så det var med viss spänning som arrangörerna i november öppnade dörrarna för 2010 års Baltic Tech. Det var något av en vild satsning att bjuda in en handfull av den tekniska dykvärldens största kändisar, inte minst då man tidsmässigt låg så nära konferensen i Birmingham (som bara äger rum vartannat år). Men all osäkerhet kom på skam - deltagandet var massivt och stämningen var på topp.
Det officiella välkomnandet gjordes av arrangören Tomasz Stachura från torrdräktsproducenten Santi samt vice borgmästaren i Gdynia, Boguslaw Stasiak, som själv är en erfaren dykare.
Sen gick grottdykaren Casey McKinley upp på scenen med sin föreläsning om utforskning av grottor i Florida under Woodville Karst Plain Projects banderoll. Han påpekade värdet av lagarbete och ett standardiserat tillvägagångssätt för utrustning och rutiner som en viktig aspekt i den framgång som WKPP har nått när det gäller utforskandet av de enorma grottsystemen som perforerar norra Florida. Det rekordlånga dyk, som han utförde tillsammans med sin partner Jarrod Jablonski, innebar upp till 12 timmars utforskning på ett genomsnittligt djup på 90 meter, följt av en 17-18 timmar lång dekompression! Många åhörare ville veta hur man fick tiden att gå under så långa dyk. Casey förklarade att han hade gjort det så ofta att det inte längre var något som han tänkte så mycket på – tiden gick snabbt, sade han. Och jag som tycker att 45 minuter på deko är outhärdligt långt och tråkigt...

På polska
Det fanns två parallella föreläsningssalar på hotellet där konferensen ägde rum. I den stora salen var det engelska föreläsningar som simultantolkades, så de som hade behov, kunde få ett headset med polskt tal. Rätt imponerande service.
I den mindre föreläsningssalen fanns många spännande föredrag och workshops, men eftersom det inte fanns någon tolk som översatte från polska till engelska (eller danska) var jag tvungen att hoppa över många intressanta ämnen som: Paweł Hyjek: Underwater fotografi - Underwater photography – how to get started, Sebastian Popek: Diving expedition planning, Wojtek Filip: Proper care for diving equipment, Łukasz Piórewicz: Gas planning during, diving expeditions...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser