DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Dahab à la tech – att resa med rebreather
Annorlunda rusningstrafik i Sinaiöknen, man hinner verkligen fundera på om det är dags att tapetsera om jeeptaket.
Dahab à la tech – att resa med rebreather
En och annan undrande/nyfiken blick fick man i vattnet. Det är inte direkt vanligt med rebreather-dykare i Dahab.
Dahab à la tech – att resa med rebreather
När alla andra sitter med bubbliga drinkar i baren så kör DYKs utsände vidare bubbelfritt, dygnet runt.
Dahab à la tech – att resa med rebreather
Det gäller verkligen att kontrollera rebreathern efter en skumpig tur genom öknen.
Dahab à la tech – att resa med rebreather
Så här nära glasfisk är det verkligen svårt att komma med ett öppet system.
Dahab à la tech – att resa med rebreather
Det spelar ingen roll om man dyker tekniskt, rebreather eller vanligt öppet system. Blue Hole skördar sina offer.

Dahab à la tech

– att resa med rebreather

Text och foto: Anders Nygren och Mikael Eriksson
Att resa och dyka med rebreather är inte bara att greppa fenorna och cyklopet och åka iväg, utan det ställer helt andra krav på planering av resan, koordination med flygbolag, researrangör och sist men inte minst dykcentret. Så att man verkligen kommer i vattnet när man väl är på plats. Sugna på att byta Österjöns gröna vatten mot kristallkart blått vatten med bra sikt, bestämde vi oss för att ta sikte på egyptiska Dahab som gjort sig känd som en tech-vänligt destination.

Eftersom riskerna ökar när man dyker tekniskt med mer avancerad utrustning samt att man går utanför gränser med direktuppstigning är det extra viktigt att se över sina försäkringar och att ta reda på att det är nära till bemannade tryckkammare.
Att ha en bra hemförsäkring eller en DAN försäkring är verkligen A och O i detta sammanhang, så lusläs villkoren och ta med försäkringspapperen och se till att du har ett fullgott skydd både för dig själv och din utrustning.
Som vanligt kan man inte förlita sig på någon glättig resebroschyr här gäller det verkligen att dubbelkolla alla uppgifter. Finns 100% syrgas, heliummix-möjligheter, kalk till rebreathern, riggade stageflaskor för uthyrning så att man slipper att ta med allt själv. Alternativkostnaden för att hyra kanske blir billigare än att betala extra för att ta med en massa vikt på flyget.
Har dykcentret booster så att man kan få rätt tryck i flaskorna. I Egypten till exempel så tillåter man bara 100 bars syrgastryck vilket gör att man endast får halvfyllda syrgasflaskor och begränsad dyktid på rebreathern jämfört med hemma.
Det dykcentret som vi fastnar för efter en hel del undersökning är Poseidon Divers i Dahab vilket borde ge oss bra möjligheter att dyka i det mytomspunna Blue Hole. Dom har mycket information om teknisk dykning på hemsidan så det verkar vara ett bra alternativ. Vi mailar och får snabba svar om att både syrgas, flaskor och kalk kan ordnas. Det känns tryggt att få en dialog direkt med centret.

Dags att boka flyg
Vi kollade runt bland de charterbolag som flög till Sharm el Sheikh och fastnade ett av de större. Vi trodde att vi var på banan och skulle bara trycka på bokningsknappen, när vi började fundera på var man skulle klicka eller fylla i för att man skulle ha med sig en dykbag. Ringde till föreagets kundtjänst och fick reda på att man skulle boka den extra dykbagen direkt hos flygbolaget. Nu råkade det vara så i vårt fall, att det var två olika flygbolag som resan skulle gå med, ett dit och ett hem. Bägge skulle kontaktas och då man inte kunde boka enkelt dykbagstillägg så skulle det innebära att vi fick betala för dykbagen två gånger, dvs dubbelt så mycket.
Ny sökning, vilka andra bolag har charter till Sharm el Sheikh som passade in i kalendern? Snart hittade vi ett annat bolag som hade lediga flyg och på deras site var det enkelt då man kunde boka både resa och tillägg för dykbag direkt på webben. Den som letar han finner…

Vågen – vän och fiende
Ångestladdat har man fyllt upp vardagsrummet med allt som man önskar ha med, mycket prylar blir det, och man funderar på hur man skall få ner allt i resväskan och dykryggsäcken.
Då utrustningen som man dyker med är relativt unik, kan avsaknaden av en endaste liten löjlig special o-ring göra allt packande, släpande och planerande helt bortkastat. Det finns nog inte så många dykcenter i hela världen som håller med...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser