DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Var beredd – Så förbereder du dig inför tech-kursen
Var beredd – Så förbereder du dig inför tech-kursen
1 av 1

Var beredd

Så förbereder du dig inför tech-kursen

Text och foto: Jesper kjøller
Äntligen har du beslutat dig för att ta den där trimix- eller rebreatherkursen som du så länge suktat efter. Tre månader kvar till kursen börjar – hur använder du tiden bäst innan det brakar loss?

De flesta kurser i teknisk dykning är rätt intensiva och tidskrävande. Det är inte ovanligt att du håller igång för fullt från morgon till kväll i en vecka i sträck, eller ännu längre. Dagarna fylls av teori, packning av prylar, transport till och från dykställen, dykplanering, fyllning och analys av flaskor, briefingar och debriefingar och inte minst dykning. När väl kursen är igång finns det med andra ord inte mycket utrymme för att till exempel lösa utrustningsproblem eller att fräscha upp bortglömda delar av teorin. Ju bättre förberedd du är desto större blir alltså ditt utbyte av kursen – det säger sig självt. Men hur förbereder du dig?
Här får du tio goda råd om hur du bäst gör dig redo så att du kan njuta av kursen på bästa möjliga sätt när den väl är igång.

1. Öva dig på kursens förkrav, inte kursens innehåll
De flesta kurser har klart definierade förkrav, formulerade som en rad minimumstandarder som en kursdeltagare ska uppfylla innan han/hon blir antagen.
Se till att dessa färdigheter sitter som berget för det är ovanpå detta fundament instruktören ska bygga dina nya kunskaper.
Det är aldrig bortkastad tid att träna på baskunskaper som trim, balans och olika simtekniker samt inte minst förmågan att genomföra dekompressionsstopp utan stora variationer i djupet. Och kan du inte de här grejerna ordentligt kan du glömma allt som heter teknisk dykning.
Begå emellertid inte felet att öva dig på saker som du ska lära dig under kursen. Om du tränar på procedurer som ligger inom kursen så är risken stor att du lär in dem fel och då måste lägga tid på att ”lära av” dem under kursen före du kan ta åt dig rätt sätt.

2. Lär känna din utrustning
Undvik att ändra i din grundläggande utrustningskonfiguration precis före kursen. Se till att göra ett par dyk med samma grejer du ska använda på kursen innan den börjar. Det går förstås inte om kursen handlar om att lära sig använda en speciell utrustningsdetalj, till exempel skoter eller rebreather, men du kan ändå se till att vara väl förtrogen med resten av din utrustning. Byt till exempel inte till en ny torrdräkt precis innan en kurs. Gå igenom dina grejer och se till att allt är servat och fungerar och ingenting saknas, precis som du skulle gjort inför en dykresa. Byt vid behov munstycken på regulatorer, batterier i instrument och backuplampor och se till att du har reservdelar med dig. Om inte annat kan du hjälpa en kurskompis som inte förberett sig lika väl som du själv.

3. Kom i god tid
Om kursen hålls utomlands så försök att anlända ett par dagar i förväg så att du är acklimatiserad och anpassad om det är i en annan tidszon och slipper lida av jetlag och resetrötthet under kursen. Se också till att komma i tid under själva kursen...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser