DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Bantade prylar - ta med egen utrustning på resan
En komplett uppsättning dykprylar från Mares som inte får bagagevågen att slå i backen. Väljer du helfotsfenor, som oftast väger mindre än hälremsfenor, slipper du samtidigt packa ner våtdräktsskorna som kan väga upp till ett halvt kilo.
Bantade prylar - ta med egen utrustning på resan
Aqualungs Pack’n’Dive-serie har tagits fram i syfte att erbjuda ett komplett set med tropisk dykutrustning som platsar handbagaget. Perfekt när man vill vara säker på att inte förlora bagaget på vägen.
Bantade prylar - ta med egen utrustning på resan
Cressi har med deras Travel Light-väst bantat bort ryggplattan, så hela västen kan rullas ihop. Ändå finns där plats för integrerat bly och rymliga fickor.
Bantade prylar - ta med egen utrustning på resan
Den italienska utrustningsproducenten Dive System har en otraditionell lösning på menyn. JackPak fungerar som ryggsäck på resan och blir därför ”kamouflerat” som handbagage. Framme på destinationen förvandlas den på några sekunder till en fullvärdig vingväst.
Bantade prylar - ta med egen utrustning på resan
En dykbag med hjul och teleskophandtag är guld värd när utrustningen ska transporteras. Men om du letar efter att spara ett par kilo, kan det löna sig att istället packa allt i en mjuk tygväska som väger långt mindre.
Bantade prylar - ta med egen utrustning på resan
Hur tjock dräkt du ska välja och om det är bäst med shorty eller heldräkt, beror mycket på vilken temperaturtolerans du har. Oceanics X Serie-dräkt är en intressant kandidat för dig som söker en 5 mm semidry för de lite kallare dyken på semestern. Eller de varmare dyken här hemma...
Bantade prylar - ta med egen utrustning på resan
Scubapros legendariska AIR2-inflator med integrerad alternativ luftkälla har många år på nacken, men finns nu i en uppdaterad utgåva. Har du också en luftintegrerad computer, som ex en Uwatec Galileo, så slipper du både octopus och manometer på ditt regulatorset.

Bantade prylar

– ta med egen utrustning på resan

Text Jesper Kjøller Foto Odd Andre Pettersen
Tiden är förbi när en komplett dykutrustning vägde lika mycket som Arnold Schwarzenegger kunde bänkpressa under sina glansdagar. Numera kan du hitta lättviktsprylar för varmvattensdykning. Deras vikt och volym är inte större än att du kan ta det mesta i handbagaget.

Vikt är ett nyckfullt begrepp när det gäller dykning. Normalt måste vi ju spänna mer eller mindre bly runt midjan för att komma ner. Därför är det inga uppenbara fördelar med att använda lättviktsutrustning. Då måste vi ju bara plocka på oss ännu mera bly. Det är faktiskt många som avsiktligt väljer tyngre utrustning. Exempelvis de gamla hederliga gummifenorna som håller benen nere. Eller tjock ryggplatta av stål för att fördela vikten på ryggen. Då slipper man ha hela lasset runt veka livet.
Saken förändras drastiskt när vi ska packa en väska för att åka ut och flyga. Avgifter för övervikt har alltid varit ett problem för dykare. Konkurrensen om biljettpriser mellan flygbolagen har ökat. Det har nu fått dem att uppfinna nya sätt att ta betalt. På senare år har det betytt en åtstramning. Numera är det inte ovanligt att bli avkrävd överviktsavgift på trafikflyg om man bara har något enstaka kilo för mycket i sina väskor!
Alltså är det frestande att lämna hela lasset av pinaler hemma. I stället använder man sig av utrustning på resmålet. Har du provat att dyka med hyrd utrustning? Då vet du att det sällan är något nöje. Kanske har du turen att få hyrprylar till förfogande som inte liknar något från mellankrigstiden. De kanske rentav har fått lite vettig vård och omsorg. Ändå är det aldrig som att dyka med sina egna prylar. Det är både bekvämare och mycket säkrare att använda sådant man är förtrogen med. Att dyka med sin egen utrustning är helt enkelt en del av nöjet med dykning!

Incheckat eller handbagage?
Frukost på Kastrup, lunch på resmålet – och bagaget i Frankfurt! Är du en flitig resenär? Då är det statistiskt oundvikligt att du förr eller senare tvingas vänta förgäves på dina incheckade väskor på bagagebandet. Då har man verkligen dragit en nitlott…
Därför rekommenderar vi att du tar delar av utrustningen i handbagaget. Välj de prylar som du anser att du inte kan undvara. De flesta flygbolag tillåter en väska. Exempelvis en med hjul och måtten 55x40x20 centimeter. Där kan du ha det viktigaste typ regulator, dykdator, mask, eventuell kamera och/eller laptop. Aqualung har faktiskt en komplett sats med utrustning som kan förvaras i en hjulförsedd väska. Alltihop håller sig inom flygbolagens maximimått för handbagage.
På hemresan spelar det å andra sidan mindre roll om regulatorn kommer hem samtidigt med dig. Det gör inget om den dyker upp först några dagar senare.
Nästan alla charterbolag erbjuder möjligheten att i förväg köpa tillägg för extra vikt. Typiskt kostar 30 kg extra 650 till 900 kronor tur och retur. Resebyråerna är nämligen väl medvetna om att sportande resenärer är en viktig målgrupp – säg cyklister, golfspelare, vindsurfare… och dykare. Gudskelov för det.
Inom trafikflyget råder däremot benhård konkurrens. De håller ofta biljettpriserna nere genom att låta passagerarna betala massor av extra avgifter. Mellan 10 och 30 Euro per kilo (enkel resa...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser