DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Poseidon utan bubblor - vi provdyker Discovery VI
När allt fungerar normalt behöver man, enligt Poseidon, inte ägna displayen mer uppmärksamhet än en manometer på ett öppet system.
Poseidon utan bubblor - vi provdyker Discovery VI
En komplett enhet väger 18 kilo. Tar man bort flaskor och scrubber är vikten nere på 8 kilo.
Poseidon utan bubblor - vi provdyker Discovery VI
Poseidons mål var att ta fram en mouthpiece som hade bra prestanda i Closed Circuit men som också klarade kraven för EN-250 i Open Circuit.
Poseidon utan bubblor - vi provdyker Discovery VI
För att minimera den ”mänskliga faktorn” har man valt att förse Discovery VI med färdigpackade scrubber-patroner.
Poseidon utan bubblor - vi provdyker Discovery VI
Nu är bollen satt i rullning. Serietillverkningen av Poseidons första rebreather har startat.

Poseidon utan bubblor

- vi provdyker Discovery VI

Text: Martin Örnroth Foto: Martin Örnroth, Jesper Kjøller och Poseidon

Ingen vet hur framtidens dykare kommer att se ut – men på Poseidon är man övertygad om att dom inte lämnar några bubblor efter sig. Vi har som första dyktidning i Europa fått tillgång till Poseidons sport-rebreather Discovery VI. Vi provdyker apparaten som företaget hoppas ska revolutionera dykvärlden och kikar sedan på ingredienserna i Poseidons rebreather-recept.

När Audi på 90-talet skulle ta fram en ny modell i småbilsklassen tog man ett djärvt beslut. Man bestämde sig för att bulta igen motorhuven. Audi menade att dagens maskiner är så komplicerade att det är väldigt lite som konsumenten kan och bör fixa. Istället försågs A2 med en öppningsbar grill där man kunde kolla motor- och bromsolja samt kylarvätska och fylla på spolarvätska. Thats it. A2 var en bil för den som ville fokusera på körningen – inget annat. Lite förenklat kan man säga att det är samma principer som Jonas Brandt och de andra på Poseidons utvecklingsavdelning utgått från när de tog fram Poseidons rebreather. Discovery VI är en helsluten, helautomatisk rebreather för sportdykare som vill dyka till max 40 meter utan dekompression. Antalet moment där dykaren behöver göra något har minimerats. Allt för att minska risken för ”den mänskliga faktorn”.
Den typiske dykaren tror man blir en medelålders herre som dykt ett tag och som nu är intresserad av att krydda sin dykning med något, men som inte vill gå in på teknisk dykning med stora djup och dekompression. Poseidon ville också ta fram en maskin som skulle kunna hanteras av en person som aldrig dykt. Så länge apparaten fungerar normalt behöver användaren inte ägna mer tid åt rebreathern än en manometer på ett öppet system. För en van dykare ska det ta max 15 minuter att sätta ihop Discoveryn och göra den klar för ett dyk.

Kontrollbehov
Hur kombinerar man då en så pass avancerad apparat som en helsluten rebreather med den relativt avslappnade inställningen som den tänkta målgruppen kanske har till prylar, fix och mek? Lösningen enligt Poseidon heter Pre Dive. Under drygt 2 minuter går maskinen själv igenom ett 30-tal punkter innan den är redo att tas med under ytan. Då testas systemets täthet, syrgassensorer, gastryck, batterinivåer, mjukvaror etc. Är inte allt OK, blir det stopp. Detta fick vi själva erfara när det var dags för oss att prova Discoveryn i Poseidons pool. Det krävdes tre uppstarter innan den var helt nöjd med inställningarna. Bland annat visade det sig att en av o-ringarna i loopen inte var 100 % tät. För att minska riskerna för handhavandefel när det gäller påfyllning och packning av scrubber-material har man valt att förse Discovery VI med färdigpackade patroner som varar mellan 3-6 timmar. Priset för en scrubber-enhet är ca 250 kr och räknar man in kostnaden för påfyllning av syrgas får man en running cost som ligger kring 100 kr/timme.
– Intressant och överraskande är att vi börjat få förfrågningar från kundgrupper som vi inte hade en tanke på när vi tog fram maskinen. Det är militärer och räddningstjänster som visat stort intresse för konceptet ”plug and play”, säger Jens Sjöblom som är försäljningschef på Poseidon.

Testdykning
Så var det äntligen dags att prova maskinen. Efter att ha legat några minuter i ytan och andats genom systemet i Open Circuit-läget vrider jag om reglaget på...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser