DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Barndykning – Persia lär sig dyka
Persia missade havssköldpaddan under det sista kursdyket eftersom hon och instruktören var fokuserade på att leta efter sköterskehajar. Men det är å andra sidan inte dåligt att ha sett haj redan på grundkursen!
Barndykning – Persia lär sig dyka
Föräldrar gör klokt i att hålla sig på avstånd under kursen.
Barndykning – Persia lär sig dyka
Persia började sitt dykäventyr i Egypten, men då var hon för ung för att klara av kursen.
Barndykning – Persia lär sig dyka
Även om man kan klara allt på egen hand kan det vara skönt med en hjälpande hand.
Barndykning – Persia lär sig dyka
Persia klättrar stolt upp för stegen efter sitt första dyk i havet.

Barndykning

Persia lär sig dyka

Text: Farzi Bantin Fotos: John Bantin
När båda föräldrarna är flitiga dykare kan det vara svårt att hålla sig i bakgrunden när det blir barnens tur att lära sig. Men det är ändå bäst att hålla distansen, så att ens egen nervositet och ambitioner inte smittar av sig på barnet. Det är i alla fall familjen Bantins erfarenhet fick när deras yngsta skulle lära sig dyka.

Det finns de som älskar at dyka, och de finns de som inte gör det. Vi har aldrig pressat våra döttrar till att dyka, och helt ärligt, den äldste gitter helt enkelt inte. Vår yngsta, Persia, började intressera sig av att lära sig dyka när vi var på semester i Taba, Egypten. Då var hon nio år gammal. Johns gamle vän Mohammed Ali är en mycket sofistikerad och intelligent man som vi känt i många år, och det finns ingen som vi hellre skulle låta ta ansvar för vår lilla flicka.
Han är manager på dykcentret Aquasport dive och han tog med henne ut på ett provdyk på det grunda husrevet. Pappa John följde med men höll ett diskret avstånd så att han ändå kunde se vad som hände, mest av nyfikenhet än något annat. Persia märkte faktiskt aldrig att han var där.

Även om utrustningen var för stor för henne klarade hon sig fint och kom tillbaka full av entusiasm för undervattensvärlden. Hon kom ihåg varenda skapelse hon hade sett. Och vi hade hittat en bra TUSA-våtdräkt som passade henne perfekt, så att hon inte blev kall.
–­­ Det var så kul! Jag såg en ängelfisk, en muräna och en hel massa orangea fiskar. Och så såg jag en blåsfisk, skröt hon efteråt.
När vi kom hem tog hennes far med henne till en bassäng, jag ville att hon skulle lära sig att dyka ordentligt. Men hon var helt enkelt inte intresserad av att lära sig sambanden mellan tryck och volym och om tabeller, hon ville bara leka runt i vattnet och ha det skoj. Så vi bestämde oss för att lägga ner projektet för en tid.

Riktig kurs
Ett par år senare var vi på semester på Grenada, på True blue bay resort. Här har dykcentret Aquanauts of Grenada sitt högkvarter så vi bokade in Persia på en PADI open water-kurs medan vi åkte ut och dök.
Grenada har ett par fina vrak, däribland Shakem, som är täckt med färgsprakande svampar och hydroider, och naturligtvis Bianca C, som numera inte är mycket mer än ett skrov.

Persia var nu elva år och såg alla PADI-filmer och läste i manualen. Jag är inte säker på att manualen passar så bra till så unga elever. En del av den mer specialiserade terminologin kan vara svår nog för vuxna icke-amerikaner är att förstå och än svårare blir det för barn. Det är något som PADI bör titta på om man på allvar vill att fler barn ska börja dyka.
– Jag förstår det inte, det är så amerikanskt och lite tråkigt, klagade hon.
Men hon hade beslutat sig för att hålla ut framför videon i den varma teorilokalen, alltmedan hon sakta blev uppäten av mygg.

Lurade instruktören
Även om hon hade problem med tabellen lyckades hon ändå klara teorin. Det var lite likadant med dykningen i poolen.  Vi tog bilder på henne medan hon övade, men höll oss i bakgrunden. Återigen hade hon problem med terminologin. Hon förstod inte riktigt vad CESA var, eller vad instruktören ville att hon skulle göra (en CESA är en kontrollerad simmande nöduppstigning som i bassäng simuleras med att man simmar horisontellt).

...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser