DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi

Bildberättelser

Av: Lene Topp, WWF Verdensnaturfonden

Möteslokalen i hotellet på Bali är stiligt utsmyckad med fantastiskt vackra fotografier. Alla motiv kommer från området i och omkring byn Lamalera i Indonesien. Det unika är att bilderna är tagna av byns innevånare – barn och vuxna. Inte av proffsfotografer från fjärran främmande land.

Möteslokalen i hotellet på Bali är stiligt utsmyckad med fantastiskt vackra fotografier. Alla motiv kommer från området i och omkring byn Lamalera i Indonesien. Det unika är att bilderna är tagna av byns innevånare – barn och vuxna. Inte av proffsfotografer från fjärran främmande land.
I Lamalera bor några av världens sista traditionella valfångare. För ett par år sedan kom jag dit för första gången. Jag möttes av ett överflöd av atmosfär, traditioner och kultur – och en sorts lugn som inte kan beskrivas. Jag blev nästan förskräckt över vårt engagemang på det här fantastiska stället. Jag började tvivla på vad vi egentligen gjorde där. Platsen är absolut unik.
Arbetet med att ta fram en förvaltningsplan för det omgivande Sawuhavet är i full gång. Vi vet att samarbete med ortsbefolkningen i byarna vid havet är utslagsgivande för långsiktig framgång. Både för människornas och naturens skull är det nödvändigt att vi får genomgripande förståelse för traditionsbundna samhällen som Lamalera.
Under 2007 slog sig WWF, National Geographic och den lilla organisationen Photo Voices samman om ett gemensamt projekt. Det hade till ändamål att så ingående som möjligt beskriva det unika samhällets kultur, levnadssätt och visioner. Femtio kameror delades ut till byns ”fotografer”. Först fick de kunnig vägledning och träning av redaktören för National Geographic i Indonesien. Han är den i landet kände fotografen Tantyo Bangun. De fotografiska resultaten blev verkligen imponerande.
Photo Voices är mycket mer än bara unika och vackra bilder. Det är nämligen en metod att ta fram bygdens och lokalsamhällets röster och åsikter i ljuset. Varje bild åtföljs av en berättelse om motivet. För att få bredd på åsikterna fördelades kamerorna bland män, kvinnor, olika åldersgrupper, olika statusgrupper, valfångare, husmödrar, vävare och så vidare. Sex kameror fick gå runt bland 13 utvalda skolelever. För skolan i Lamalera har det betytt början på en helt ny metod i undervisningen. Den vill man inte gå miste om igen. Kamerorna har kommit för att stanna.
Mötet på Bali var avslutningen på WWF:s PhotoVoice-projekt. Det utvecklade sig till en ganska annorlunda tillställning. Fem personer från Lamalera höll en uppvisning. Den var en blandning av djupare förklaring och diskussion om deras kultur genom utvalda bilder. Programmet varvades med sånger.
Photo Voices inriktning på Lamaleras kultur betydde nämligen att byborna började se tillbaka och samla på kulturelement som stod på randen till att gå förlorade. Det gäller bland annat de gamla folksångerna. Deras ord är på väg att glömmas bort.
För WWF:s del betydde projektet att vi fick omfattande kunskaper om det lilla samhället. Vi vet nu att byborna har svårt att begripa sig på pengars värde. De är i gengäld experter på byteshandel. De vet att tre små fiskar kan bytas mot en skål majs – och att en handfull salt kan ge sex bananer. Projektet har också visat att Lamalera är ett mycket isolerat...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser