DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Danska Dorte visar vägen
1 av 1

Danska Dorte visar vägen

Av: Lene Topp, WWF Verdensnaturfonden

Vart tar Lotte vägen när hon lämnar Bali? Har Dorte faktiskt planer på att ta sig till södra polcirkeln? Elsebeth – gillar hon stranden vid Sukamade så bra att hon stannar där? Kan Lina inte få nog av öarna mellan Lombok och Sumbawa?

Vart tar Lotte vägen när hon lämnar Bali? Har Dorte faktiskt planer på att ta sig till södra polcirkeln? Elsebeth – gillar hon stranden vid Sukamade så bra att hon stannar där? Kan Lina inte få nog av öarna mellan Lombok och Sumbawa?
Alltihop låter kanske som aptitretaren för en realitysåpa om ett gäng äventyrliga kvinnors färder ute i världen. I verkligheten handlar det om havssköldpaddor. Elsebeth, Dorte och Lotte är tre bastanta damer av arten soppsköldpadda (vad jag avskyr det artnamnet!). Lina är en mycket mindre men i gengäld alldeles äkta karettsköldpadda.
På självaste julafton blev Lina hejdad på en sydvettande strand på den indonesiska ön Sumbawa. På juldagen simmade hon raskt iväg med en fyrkantig sändare fastsatt på skölden. Ett par månader senare kom Elsebeth, Dorte och Lotte upp för att lägga sina ägg på den vackra stranden Sukamade på sydöstra delen av Java. När de var klara med det blev de infångade och försedda med sändare.
Våra fyra damer har ett gemensamt. Alla simmar nu omkring med en satellitsändare på ryggen. Varenda dag talar sändaren om för oss var de befinner sig just då. Vi hoppas att på det sättet få kunskap om de här sydliga sköldpaddornas färdvägar. Många havssköldpaddor har blivit märkta genom åren. Trots det finns det fortfarande en stor vit fläck på kartan söder om Indonesien. Den fläcken försöker vi nu färglägga.
Kunskaperna om de sydliga beståndens vandringsvägar härstammar uteslutande från numrerade etiketter av metall. De har observerats på havssköldpaddor i nordvästra Australien. Vi räknar alltså med att damerna kommer att bege sig till ”Down Under”. Erfarenheten har ändå visat en viktig sak. I havssköldpaddornas värld kan man inte ta något för givet. Varken Elsebeth eller Lina har tagit sig långt från startpunkten. Lotte har simmat mot norr. Men Dorte begav sig omedelbart ut på den långa simningen till Australien. På knappt två månader har hon tillryggalagt ungefär två tusen kilometer. Nu simmar hon runt utanför Australiens kust.
Vi samlar alltså information. Den ska användas i arbetet med att skydda de kritiskt hotade djuren. Dortes simtur blir en viktig pusselbit i det arbetet. Vi visste redan att indonesiska sköldpaddor vandrar till Australien. Först med Dorte har vi fått reda på vilka färdvägar havssköldpaddorna använder sig av. På många sätt är det en farofylld rutt genom några av världens djupaste havsområden. Där har tonfisk sina lekplatser. Stora ansamlingar av tonfisk lockar fiskebåtar med kilometerlånga långrevar. Faran var alltså stor att Dorte kunde sluta som bifångst på sin väg till Australien.
Närmare Australiens kust har hon varit tvungen att kryssa fram och tillbaka mellan fartyg med seismisk utrustning. Båtarna är utskickade från stora olje- och naturgasföretag. Det finns stora förekomster i området – och planer på att utvinna dem i en nära framtid. Det var alltså tur att Dorte lyckades passera dem. Hon har lämnat viktiga uppgifter. De...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser