DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Californien – Ett kyligt dopp
Östra Stilla Havet är trots namnet inte ett dugg stilla. Kraftfulla bränningar hör till vardagen längs Kaliforniens karga norra kust. Här har vågorna mejslat fram ett ogästvänligt men samtidigt imponerande landskap.
Californien – Ett kyligt dopp
Simparten Artedius corallinus använder sitt kamouflage och pigmenterade chromatophorer, för att effektivt smälta in i tångskogen.
Californien – Ett kyligt dopp
En armé av sjöstjärnor (Patiria miniata) marcherar fram över bottnen på jakt efter en munsbit. De här tagghudingarna kan vara riktigt aggressiva mot varandra när de slåss om maten.
Californien – Ett kyligt dopp
Kelpen (Macrocystis pyrifera) är inte bara vacker, den är också viktig för ekosystemet. Den växer från 25 meters djup och hela vägen upp till ytan. gasfyllda blåsor håller de långa algerna flytande så att bladen kan fånga så mycket solljus som möjligt.
Californien – Ett kyligt dopp
En nyfiken säl susar fram genom tångskogen på jakt efter plattfisk, bläckfisk och annat gott. Men sälarna står själva också på menyn för vithajen, Kaliforniens kanske mest kända rovdjur.
Californien – Ett kyligt dopp
Tångskogen kan se monoton ut vid ett första ögonkast. Men titta igen och du upptäcker spännande mönster och strukturer överallt. Denna jättesjöstjärna (Pisaster giganteus) är smyckad med tätt sittande skyddande piggar.
Californien – Ett kyligt dopp
Ser man godt efter mellem tangbladene, får man øje på masser af småkravl, der hænger ud. Denne klippefisk er i familie med skorpionfisken, men den er kun en smule giftig.

Californien

– Ett kyligt dopp

Text och foto Ethan Daniels
Det magnifika marina ekosystemet vid norra Kaliforniens kust bjuder på ett rikt utbud av vackra och bisarra invånare. Ridåer av tång reser sig från havsbottnen och skapar en eterisk bakgrund åt såväl torpedlika sjölejon, uttrar och hajar som åt mindre livsformer som nakensnäckor och anemoner. De friska temperaturerna är kanske inte något för dem som har svagt hjärta. Men för dem som dyker i NorCals kalla vatten är belöningen stor.

Morgondimman har skingrat sig och sommarhimlen är blå, klar och delvis täckt av fluffiga cumulusmoln. Det ständigt skiftande havet glimmar i morgonljuset. Vattnet skummar längs kusten och slår mot klippor som sett eoner av kaotiskt liv passera. Medan jag förbereder mig inför dyket ser jag kaliforniska sjölejon som trängs med sina bruna, torpedformade kroppar på klipporna medan de högljutt skäller och knuffas för att få plats. Ute i den flytande grönskan ligger en lurvig sydhavsutter på rygg och kalasar på några salta delikatesser från havsbotten Denna dramatiska kustscen är Kalifornien i ett nötskal för mig. Och jag är på väg att utforska dess djup. 

När jag några minuter senare kämpat mig i dräkten vadar jag genom små bränningar och sänker mig ned i det kalla vattnet i vad lokalbefolkningen kallar för “NorCal.” Vattnet som virvlar i detta område överstiger sällan13 grader Celsius. Det förgrenar sig i Kaliforniens strömmar och flyter i sydlig riktning från Alaska. 

En dansande ljusstråle skär igenom tångskogen.  Medan jag sänker mig ned räknar jag till tio olika nyanser av grönt. Allting inom synhåll har en lätt grönaktig ton tack vare alla mikroskopiska växtplankton i vattnet. Hela regionen har en hög primärproduktion som beror på säsongsbetonade uppvällningar drivna av havsvindar.  Medan jag sakta sjunker ned och driver genom härvor av vajande ormbunksblad är det uppenbart att denna mystiska plats gömmer sina skatter för dem som inte vågar utmana kylan och vågorna vid Stilla havets östra kust. Jag har länge varit en tropisk dykare och den här scenen är relativt ny för mig. Men trots kylan och de ofta tuffa och oförsonliga elementen så har undervattensvärlden strax utanför den klippiga kaliforniska kusten en skönhet som endast ett fåtal platser i världen kan konkurrera med. 

En grundkurs i tång

När jag förberett mig för att dyka i NorCal har jag fått höra att det är en sensationell erfarenhet att utforska tångskogen som är svår att förklara. Många banala försök att beskriva upplevelsen har gjorts. Scenen beskrivs ofta som katedralliknande och den höga tång jag sjönk ned igenom kändes verkligen ganska gotisk. Men även om de flesta katedraler är högtidliga och enastående platser saknar de det pulserande livet som tångskogen omkring mig har. Medan jag fortsätter sjunka slås jag av den enastående prakten av detta mångfacetterade marina ekosystem som gömmer så mycket liv.

Tång är en ganska enkel organism. Knotig och fingerlik håller den sig fast vid den klippiga havsbottnen längs kusten medan rörliga stamliknande stänger sträcker sig uppåt och böjer sig fram och tillbaka med vågorna. De bildar tjocka ramverk med lövliknande blad som samlar så mycket solljus som möjligt för att stimulera fotosyntesen. Klotformade luftblåsor håller de långa tillplattade bladen lyfta och låter tången bilda kronor för att nå upp över ytan. Det är otroligt att tänka sig att dessa massiva och ändå så...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Dyksäsong Man kan dyka i Norra Kalifornien året om. Monterey är en av de enklaste destinationerna. Norra Kaliforniens regnperiod mellan december och april ger stormar som kan göra det omöjligt att stranddyka....

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser