DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Vid Cirkewwa, som är en av de mest besökta dykplatserna på Malta finns en hel parkeringsplats där endast dykare får parkera!
Vid Cirkewwa, som är en av de mest besökta dykplatserna på Malta finns en hel parkeringsplats där endast dykare får parkera!

Malta

– Middelhavets dykkemekka

Text och foto: Dadda Karma Harms

Revet bakom oss syns inte längre, men jag kan se den vackra sandfärgade botten och solen som blänker på ytan. Det är närmare 40 meter djupt, och jag ligger stilla halvvägs ner på omkring 20 meter. Det är blått, väldigt blått omkring oss. Samtidigt är det helt tyst, och endast ljudet av vår andning och bubblorna som stiger till ytan stör lugnet. I fjärran tornar en stor mörk silhuett upp sig. Den breder ut sig från botten och reser sig mot ytan i det klarblå vattnet...

► Malta har under många år varit ett självklart resmål för en skön och varierad dyksemester, och inte minst det stora antalet lättillgängliga vrak gör Malta till en spännande destination. Det lilla öriket har en regering som prioriterar och satsar stora resurser på att göra dykningen till en stor turistattraktion, och det har man lyckats bra med.

Här finns även spännande grottor, vackra rev och en historia som burit med sig många förlista fartyg. Maltas regering stödjer också aktivt skapandet av nya dykplatser. När gamla fartyg går i pension, så placeras de i bland på havsbotten, där de blir tillgängliga för oss dykare. Detta innebär att det fortfarande tillkommer nya vrak, vilka placeras och sprids strategiskt runt de tre öarna.
Oavsett väder och vind finns det därför nästan alltid vrak att besöka. Förutom de vrak som placeras ut av regeringen, så dyker det även löpande upp “riktiga” skeppsvrak och flygplan. Det blir därigenom nya möjligheter till upplevelser för dykturisterna på Malta.

Mesta valuta för pengarna
Min vän Alex och jag har aldrig dykt tillsammans tidigare. Vi har en liten segelbåt tillsammans och båda två gillar dykning. Vi har länge pratat om att dyka tillsammans och gjorde ett misslyckat försök på hemmaplan, där en läckande torrdräktskedja ställde till det.

Jag har under de senaste åren rest på dyksemester till sydliga breddgrader under vintern, och eftersom vi båda har en del sparad semester, börjar vi utvärdera olika resmål. När vi kollar priser och undersökt var vi får mest valuta för pengarna, inser vi att Malta är ett mycket prisvärt alternativ, där ingen av oss varit tidigare.

Vi bokar ett par billiga flygbiljetter och börjar sedan jämföra de många dykcenter som finns på ön. Malta har cirka 55 certifierade dykcenter och en helt egen dyklagstiftning. De flesta center följer PADI standard men måste även uppfylla ännu strängare regler som regeringen kräver. Det kan vara mycket svårt att få tillstånd för att starta ett dykcenter, och ofta är tillståndet kopplat till en plats och inte till en person.

Delad säng
Vi bokar ett paket hos ett av dykcentren på ön, där både dykning och hotell ingår. När vi landat på flygplatsen på onsdagskvällen, så hyr vi en billig bil och kör till vårt dykcenter som ligger i St Pauls bay. Vi kommer fram efter stängningstid och ringer vår lokala kontakt som snabbt ser till att Mikkel, en av instruktörerna ​​kommer dit och tar emot oss, för att sedan visa oss till hotellet. Mikkel kommer att vara vår guide under den kommande veckan, och vi kommer överens om att träffas på dykcentret nästa morgon vid halv nio.

Receptionisten på hotellet tittar lite snett på oss när vi ska checka in. Hon säger att vi bara har ett rum, vilket vi redan visste. Hon berättar att rummet har en dubbelsäng, men...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

X-127 Water Lighter
X-127 Water Lighter
Um El-Faroud
Um El-Faroud
MV Rozi
MV Rozi
P29
P29
Marfa Reef
Marfa Reef
Sean äter under vattnet
Sean äter under vattnet
Fakta

MALTA

GEOGRAFI Malta är en liten önation i Medelhavet och ligger faktiskt längre söderut än nordligaste Afrika. Malta är den minsta staten i EU. Öriket består av sju öar, varav tre är...

Fakta

Um El-Faroud

  • Engelsk tanker från 1969.
  • Byggd av Smith Dock Co. Ltd i Middlesbrough.
  • Fartyget ägdes av det libyska rederiet General National Maritime Transport Company, Tripoli.
  • ...
Läs artikeln i DYK #4:

SOME images:
, Vid Cirkewwa, som är en av de mest besökta dykplatserna på Malta finns en hel parkeringsplats där endast dykare får parkera!
Vid Cirkewwa, som är en av de mest besökta dykplatserna på Malta finns en hel parkeringsplats där endast dykare får parkera!
, Man bör inte parkera bilen i hamnen om det blåser mycket. Det har hänt att parkerade bilar spolats ner i vattnet på grund av vågorna.
Man bör inte parkera bilen i hamnen om det blåser mycket. Det har hänt att parkerade bilar spolats ner i vattnet på grund av vågorna.
,

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser