DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Reportage  Reportage
CDWS – Egypten rensar upp bland dykcentren
Inspektörsteamet från Chamber of Diving & Watersports. Från vänster Amr, Hussein, Ihab och Hazem.
CDWS – Egypten rensar upp bland dykcentren
CDWS – Egypten rensar upp bland dykcentren
CDWS – Egypten rensar upp bland dykcentren
Hussein (till vänster) på Piano Dive Club: – Jag har sett tillräckligt.
CDWS – Egypten rensar upp bland dykcentren
Inspektörerna är inte bara ute efter att hitta fel – de hjälper också till med att föreslå lämpliga lösningar.
CDWS – Egypten rensar upp bland dykcentren
Inspektörerna övervakar också kursaktiviteterna – här är det en Open Water-kurs hos Orca.
CDWS – Egypten rensar upp bland dykcentren
Någon ISO-certifiering skulle det troligen inte bli för det här centret.

CDWS

– Egypten rensar upp bland dykcentren

Av Brendan O’Brien

Egyptiska Röda Havet är favoritmål för många dykare. Nu har CDWS höjt ribban för dykcentren. De har infört ett nytt system för sina inspektioner. Har dykningen i Egypten plötsligt blivit mycket säkrare? Brendan O’Brien följde några inspektörer hack i häl för att ta reda på svaret.

Kontoret är litet. Vi befinner oss i en förort till Hurghada. Där sitter de mäktigaste männen i Egyptens dykturismbransch – de tekniska inspektörerna i Chamber of Diving & Watersports (CDWS).
Deras jobb? Att inspektera och utvärdera dykcentra och safaribåtar. De ska se till att alla uppfyller de europeiska ISO-normerna för fritidsdykning. Kan vi lita på deras beslut? Jag befinner mig i Hurghada för att undersöka det.
Fyra personer sitter runt bordet. Ihab är chef för CDWS. Hans tre inspektörer heter Amr, Hazem och Hussein. De har blivit tillsagda att ge mig total insyn. Men de verka lite osäkra på hur det ska gå till. ”Kanske vi kan genomföra en inspektion på låtsas för din räkning” föreslår Hazem. ”Sånt är det ingen vits med” svarar jag. ”Jag är här för att se hur ni genomför en inspektion på riktigt. Speciellt hur ni inspekterar illa skötta dykcentra. Sådana som ger dykningen i Röda Havet dåligt rykte.” Jag har bara fyra dagar på mig med inspektörerna. Jag vill se hur deras jobb egentligen går till i praktiken.
Hazem skjutsar mig till Orca Dive Club i El Gouna. På vägen dit låter han mig läsa deras senaste inspektionsrapport. Orca har redan erövrat sitt ISO-certifikat. Det här besöket syftar till att kolla om de fortfarande uppfyller normerna. Rapporten antyder vissa bekymmer. Gäster får dyka djupare än deras kvalifikationer och erfarenheter borde tillåta. Enligt uppgift hamnade en PADI AOW-dykare på 36 meter under ett strömdyk. En OW-dykare fick gå ner på Rosalie Moller. Där är det 35 meter till däcket.
Centrets chef är inte närvarande. Det hindrar inte Hazem att inspektera båtarnas dykprotokoll. Till yttermera visso anser han allt vara i sin ordning på protokollen. Ingen har fått dyka utöver sina kvalifikationer. Nästa anhalt är materielförrådet. Allt tycks vara välordnat. Hazems tränade öga upptäcker ändå att skyddshättan till en regulator saknas. Han noterar regulatorns nummer.
”Nästa gång ska jag begära att få se serviceprotokollet för den regulatorn” säger han. Vi vandrar runt och iakttar de vanliga dagliga sysslorna på centret. Under tiden berättar Hazem hur en riktig inspektion skulle gå till. Men det duger inte för mig. Jag kräver att få se hur en inspektion genomförs i verkligheten.
Tillbaka i bilen tjatar jag på Hazem att visa mig ett dåligt dykcenter. Ett som sannolikt inte skulle bli godkänt vid en inspektion. Han går med på att ta mig till Blue Dreams Diving Club i Hurghada. De anstränger sig för att uppfylla kraven från föregående besök. Uppenbart har centret ingen kvalificerad instruktör. Protokoll och rapporter är dåligt skötta. Centret håller inga säkerhetsgenomgångar och gör inga riskbedömningar.
Vid vår ankomst kan jag se hur ängslig centrets chef blir. Men Hazem säger: ”Jag har gjort åtskilliga besök här. Vår roll är inte bara att inspektera. Vi ska också ge råd och stöd. Det här centret försöker bli bättre. Därför kommer jag tillbaka hit gång på gång tills...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

ERÖRDA OM CDWS OCH  DERAS UPPRENSNING?

”Normerna är jättebra för hela dykturismen. Den här båtens ägare har lagt ner massor av pengar på dyksäkerhet. Han vill försäkra sig om att vi uppfyller alla normer. Att bli ISO-certifierade borde inte bereda några svårigheter. ”
Adrian Achermann, chef för safaribåten Seven Seas

”Red Sea Association ansågs ibland gynna de farligt slappa företagen. Det är bra att veta att CDWS menar allvar – och att de sämsta rensas ut.” Anonym chef för ett dykcenter

”Jag kommer ihåg när normerna först tillkännagavs. Det var en massa diskussioner om de behövdes eller inte. Vad som imponerade mest på mig var attityden hos CDWS. De bara meddelade att normerna inte var förhandlingsbara. Reglerna är obligatoriska.”
Laurenz Geisler, chef för MenaDive i Safaga

”Vi är oerhört stolta över att ha erhållit certifiering – och över de positiva reaktionerna från våra kunder. Normerna kommer att sätta stopp för alla dykcentra som erbjuder ”tepåsedyk” – doppa ner kunden i sex minuter och ta 30 dollar för det!” Farid Abdel Al, utbildningschef på Blue Water Dive Resort i Hurghada

”Som kund utgår jag från att alla dykcentra lever upp till en minimistandard. Jag har aldrig tänkt på att de kanske inte följde några normer alls.”
Rob Walker, gästande dykare

”Tidigare fanns det ingenstans att gå om man fick syn på brister i dyksäkerheten. Man bara höll tyst och hoppades att inget allvarligt skulle inträffa.”
Anonym dykinstruktör

”Mer än 20 dykcentra har redan stängts i Sinai. Säkerligen kommer det att bli fler. Anslutningen till ISO-normerna visar hur allvarligt de egyptiska myndigheterna ser på saken. Vi var oroliga för att det skulle förekomma korruption. Men inspektörerna är välavlönade och har gott rykte i turistbranschen. Ingenting undslipper deras vakande ögon!” Martina Aziz, chef för Ilios Dive Club i Hurghadaw

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser