DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Dykkemedicin  Dykerimedicin
Turistklassyn dromet – risken att drabbas av blodpropp  i venerna
Turistklassyn dromet – risken att drabbas av blodpropp i venerna
1 av 1

Turistklassyn dromet

– risken att drabbas av blodpropp i venerna

Av Wesley Hyatt

Du åker på långresa med flyg. Du lutar dig tillbaka och vilar skönt. Du väntar på att komma fram till ett tropiskt paradis. Där ska du åka ut och dyka. Låter fint eller hur? Hmmm… Det är också ett sätt att dra på sig en livshotande blodpropp – felaktigt känd som ”turistklassyndromet”.

Förra året avslöjade World Health Organization (WHO) resultaten av den första stora internationella undersökningen av sambanden mellan blodpropp och långresor på flyg. Den speciella formen av blodpropp kallas DVT (av ”Deep Vein Thrombosis”. Där hoppades man finna svaret på åratal av anklagelser.
Det påstås att långvarig orörlighet i flygplansfåtöljer får blod att ansamlas i benen. Det skulle leda till blodpropp. Vanligen löser propparna upp sig och går tillbaka i blodomloppet utan problem. Ibland kan blodproppen lossna och följa med blodet till lungorna. Där kan proppen orsaka lungemboli. Följderna kan bli allvarliga och leda till döden. Det kan inträffa flera timmar eller dagar efter att proppen har bildats. Proppen kan ge sig tillkänna i form av smärta eller uppsvällda benmuskler. Ofta ger den inga tidiga symptom alls. Som en advokat engagerad i DVT-fall säger: ”Man bara dör knall och fall.”

Vem är i riskzonen?
Med sådan symptombild undrar man: ”Kan det hända mig?” Det finns tillstånd som anses medföra riskfaktorer att drabbas av DVT under flygresor. Ändå har relativt unga och friska personer råkat ut för DVT.
I april 2001 hade en 37-årig kvinna varit i Frankrike och sprungit maraton. Hon kollapsade två veckor senare av DVT medan hon drack kaffe i Napa Valley i Kalifornien. Läkaren frågade hennes make om hon nyligen hade gjort någon långresa med flyg. Med hjälp av svaret kunde läkaren lokalisera blodproppen och rädda hennes liv.
Två år senare avled den 39-årige reportern David Bloom från NBC News av lungemboli. Läkarna trodde att den uppkommit genom att han tillbringat långa perioder hopkrupen i en stridsvagn medan han rapporterade från USA:s krig i Irak. Man tror att trånga utrymmen som i en stridsvagn kan ha betydelse för att få DVT. Andra har drabbats av det efter långresor med bil, buss eller tåg. Det gav sjukdomen namnet ”turistklassyndromet” redan 1977. Men resenärer i både affärsklass och första klass har faktiskt råkat ut för det. Nyhetsreportern var enligt uppgift fullt frisk i övrigt när han plötsligt dog.

Medicinska aspekter
Att få exakta siffror på hur många som drabbats av DVT och lungemboli är svårt. Amerikanska motsvarigheten till Socialstyrelsen sorterar in fallen av lungemboli i samma kategori som hjärtsjukdom. Det var den främsta dödsorsaken för amerikaner 2001 – det senaste året som fullständiga uppgifter finns tillgängliga för. Antalet dödsfall i hjärtåkommor var 700 142 under 2001. Det är cirka 29 procent av alla dödsfall i USA det året.
Välrenommerade New England Journal of Medicine hade en artikel i numret den 13 september 2001. Där drog forskarna slutsatsen att ”resans längd utgör en betydande bidragande risk för lungemboli vid flygresor”. I studien hade åtta läkare granskat alla fall av lungemboli som krävde läkarvård vid ankomst till den internationella flygplatsen Charles de Gaulle i Paris under sju års tid. De...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser