DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Quseir – Röda havet från norr till söder
Quseir – Röda havet från norr till söder
Quseir – Röda havet från norr till söder

Quseir

– Röda havet från norr till söder

Quseir är ett resortområde längs Röda havet som har en rik historia. Den sträcker sig 2 500 år bakåt i tiden och platsen har ett färgstarkt förflutet som en viktig hamnstad från den ptolemaiska eran fram till 1869 när Suezkanalen öppnades. Byggnaderna i den gamla delen av centrum vittnar om Quseirs strategiska betydelse. Detta gäller särskilt Sultan Selims fästning som restes under 1500-talet. Med sitt läge 85 km söder om Safaga, är Quseir idag allmänt känd som ett tillbakalutat resortområde med tillgång till några av de bästa dykplatserna längs sydkusten. Förutom möjligheter till utmärkt dykning på sällan utforskade rev, är Quseir också en populär utgångspunkt för dykkryssningar som har siktet inställt på några av Röda havets mest hyllade offshore-dyk.
Specialbyggda bryggor längs kusten har gjort det lätt för besökande dykare. De mer isolerade dykplatserna kan nås på jeep-turer som anordnas av lokala dykskolor. Centren gästas flitigt av skandinaviska och tyska dykare.
Precis som hos många av de närliggande orterna, är Quseirs natur skyddad av stränga miljöregler. Sedan 1995 har området varit föremål för dessa riktlinjer, som tagits fram med stöd från lokala myndigheter, frivilligorganisationer och internationella organisationer som t.ex. USAID. Regelbunden övervakning och underhåll av fasta förtöjningar har bidragit till att hålla den vackra undervattensmiljön i bästa skick, en värld som också är känd för sina häckningsområden för sköldpaddor.
När det gäller dykning är Quseir lite unik eftersom de lokala dykplatserna inte utgörs av korallknölar och revsluttningar, utan istället av ett långt, obrutet kransrev längs hela kusten. Reven är fulla av liv tack vare den närande ström som flyter längs kusten.
Bland Quseir bästa dykplatser hittar du:
El Qadim, som ligger i norr och där man kan hitta en vacker vägg som har fina gorgonior. Feta fiskstim och vackra stingrockor möter man regelbundet. Amfororna som ligger strödda över området, fungerar som en ständig påminnelse om platsens historia med romersk handel.
Beit Goha är en annan välmående och sprudlande korallvägg med djup mellan 8 och 30 meter. Här ser du ofta vitspetsade revhajar, gömda i labyrinter av tunnlar och canyons. Ofta ser man också snappare, fläckiga stingrockor, krokodilfiskar och korallabborrar. Dessutom har du chans att se gitarrockor här.
El kaf ligger cirka 10 km söder om staden och är ett dyk som passar alla nivåer av dykare. Du går i vattnet från stranden genom en öppning i revet som sedan leder ut till sandplatåer och korall väggar. Här hittar du en myllrande blandning av marint liv i och omkring revväggar, grottor, raviner, tunnlar och korallknölar. Snappare, läderlappsfiskar och stim med fusillierfiskar är speciellt vanliga här.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser