DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
CDWS presenterar: egyptiska vrak – Ulysses
Akterpartiet på Ulysses påminner mycket om Carnatic. Fören är helt förstörd.
CDWS presenterar: egyptiska vrak – Ulysses
Uppe i de grunda delarna har Ulysses slagits sönder och samma och stenkoraller har nästan helt täckt vrakresterna.
CDWS presenterar: egyptiska vrak – Ulysses
Drakfiskar gillar skugga så Ulysses’ inre är ett populärt tillhåll.
CDWS presenterar: egyptiska vrak – Ulysses
Ett gäng med läderlappsfiskar håller till vid vraket.

CDWS presenterar: egyptiska vrak

Ulysses

Ulysses ligger inom räckhåll för liveaboard-båtar från både Hurghada och Sharm el Sheikh. Hon är ett av många brittiska fartyg som sjönk i Röda havet, när de för 100 år sedan färdades längs den hårt trafikerade rutten från Medelhavet till Indiska Oceanen via Suezkanalen och Röda havet.
Ulysses byggdes i Newcastle-upon-Tyne och hon sjösattes 1871. Hon var ett ångbåt i stål med tre lastrum, två fram och ett bak. Ulysses seglade med ett deplacement på 1,992 ton och ett djupgående på 7,7 meter. Fartyget kunde nå en toppfart på åtta knop tack vare maskinens 225 hästkrafter.
Det 95 meter långa ångfartyget är även känt som kabelvraket på grund av de stora kabeltrummorna som spreds ut över korallrevet när Ulysses sjönk i augusti 1887.
Under en resa från London till Penang i Malaysia, under befäl av kapten Arthur Bremner, körde hon på revet vid östra sidan av Small Gubal Island.
Gubalsundet utgör en av de smalaste passagerna i Röda havet i den södra delen av Suezviken. Många kaptener har under årens lopp gjort misstaget att tro att det värsta var över, och därför kunde slappna av när de kom till den mer öppna delen av Röda havet. Idag har vi GPS, radar och soldrivna fyrar, men då var det en annan historia. Korallreven i Röda havet ligger ofta mitt i tillsynes öppet vatten och det har kostat många förbipasserande fartygs liv. Ulysses kapten fick lära sig detta den hårda vägen under sitt allra första besök i Röda havet.

Ulysses träffade den östra sidan av Gubal Island, nära Bluff Point, tidigt på morgonen den 16 augusti 1887. Skadorna var mycket allvarligare än kaptenen och besättningen första antog, så efter en lång kamp för att rädda fartyget och en del av lasten, sjönk hon någon gång mellan 20 augusti och 6 september samma år.
Det engelska segel- och ångfartyget vilar nu på 28 meters djup. Dess något aviga läge innebär att hon inte får många besök, bara från liveaboard-båtar som har specialiserat sig på vrakturer i området. Stora delar av förskeppet som ligger på grunt vatten, upp till sex meter, är förstört. Men merparten av vraket ligger på babords sida och bjuder på utmärkt dykning, speciellt då det finns så mycket liv i och runt vraket.
Det finns många dykare som konstaterat att Ulysses påminner en del om grannen Carnatic vid Abu Nuhas. Det är samma typ av metallskelett där trädäcket har ruttnat bort. Den mest fotogeniska delen av vraket är vid rodret och propellern och vid stäven hittar du pollare, vinschar och räcken. Men starka strömmar kan göra utforskning av denna del lite svårare.
Vraket ligger väldigt öppet och genomborras av mängder av ljus. De flesta delarna är lätta och säkra att tränga in i och där in möter du hundratals med glass fish som sökt sin tillflykt i vraket. Mjukkoraller täcker vraket och de vanligt förekommande invånarna i Röda havet, såsom juvelabborre, sergeantfisk, fjärilsfisk och vimpelfisk finns över allt.
Förhållandena i området är i allmänhet...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Namn Ulysses

Plats
Gubal Small Island, Strait of Gubal

Minsta djup
6 meter

Maxdjup...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser