DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
CDWS presenterar: Röda havet från norr till söder – Sharm el Sheikh
CDWS presenterar: Röda havet från norr till söder – Sharm el Sheikh
CDWS presenterar: Röda havet från norr till söder – Sharm el Sheikh
CDWS presenterar: Röda havet från norr till söder – Sharm el Sheikh
CDWS presenterar: Röda havet från norr till söder – Sharm el Sheikh
CDWS presenterar: Röda havet från norr till söder – Sharm el Sheikh

Sharm el Sheikh

CDWS presenterar: Röda havet från norr till söder

Foto: Andrew Slater

Sharm el Sheikh är en av Egyptens viktigaste dykdestinationer och har längs sina kuster några av världens mest berömda dykattraktioner. Den välkända Ras Mouhammed National Park ligger precis på spetsen av Sinaihalvön och de omgivande strömmarna som väller upp från stora djup ser till att korallerna är sällsynt välmående, framför allt på toppattraktionerna Shark Reef och Yolanda Reef. Under sommarmånaderna finns här talrika stim med snappare, barracuda, fladdermusfisk och kirurgfisk. Bland havets större invånare märks bland annat valhaj, manta och delfin.
Sikta norr ut från Ras Mouhammed, mot Tiran-sundet och du kommer att möta en korallträdgård som ingen mindre än Jacques Cousteau beskrev som något av det mest spektakulära revlandskap han någonsin sett. Längs de branta väggarna på Jackson Reef kommer du finna några av de vackraste korallerna i Sinaiområdet. Stora gorgonior, svarta koraller och prunkande mjukkoraller. På ca 28 meters djup möter du den sällsynta och berömda röda anemonen med tillhörande clownfisk. De starka strömmarna, framför allt på kanten av Jackson Reef drar till sig mängder med pelagiska fiskar, särskilt på sommaren. Under de mindre vindpinade och lugnare sommardagarna, kan dykbåten gå till nordsidan av revet. Även om det är långt ifrån garanterat, finns här goda chanser att se de stim med hammarhaj som huserar i området. Från spetsen på revet simmar man norr över tills man befinner sig ”i det blå”.
Vraken lockar också dykare till Sinais sydspets. En av de mest berömda ligger ca fyra timmars båtresa från Sharm. Thistlegorm har utsetts till ett av världens bästa vrakdyk och hit kommer dykare från hela världen för att uppleva magin. Fartyget ingick i en konvoj som fraktade materiel till de allierade trupperna i Nordafrika under Andra Världskriget. SS Thistlegorm attackerades och sänktes av tyskt bombflyg vid Shaab Ali den 6 oktober 1941. Skeppet hade en omfattande last av bland annat lastbilar, motorcyklar och bepansrade fordon. Det 127 meter långa fartyget ligger idag, nästan intakt, på 30 meters djup. Det krävs minst två dyk för att hinna utforska denna imponerande tidskapsel både utvändigt och invändigt. Det är svårt att bli annat än lyrisk efter sådana upplevelser.
Om du inte gillar att åka båt så länge och hellre vill göra halvdagsturer så finns det mycket att se lokalt. Sharms närliggande rev är utmärkta för utbildnings- och fotodyk, och har man tur kan man också få se några stora överraskningar. Mellan maj och september är det inte helt ovanligt att mantor och valhajar passerar förbi i sin jakt på plankton.
Sharm el Sheikh har förändrats mycket under de senaste 25 åren. Det började som en liten fiskeby och är nu ett internationellt hotellområde. Som ett resultat av denna expansion finns idag mängder med boendealternativ. Oavsett om du väljer enstjärnigt eller femstjärnigt boende hämtar dykcentret upp dig varje morgon, och lämnar av dig igen efter dagens dyk.
Själva orten har...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser