DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Colona IV – en berättelse om en båt med otur
Colona IV byggdes inte ursprungligen som ett dykfartyg. Freddy Storhheil köpte henne i Spanien och omvandlade hende till dykning.
Colona IV – en berättelse om en båt med otur
Den hvide maling, der prydede Colona IV, i hendes velmagtsdage, er væk. I dag er stålskroget dækket af rust og sparsom koralbevoksning.
Colona IV – en berättelse om en båt med otur
Dykket på Colona IV markerer samtidig afslutningen på GUE TECH2-kurset, så vi skal også lige have en klassebillede, inden vi stiger op.
Colona IV – en berättelse om en båt med otur
Freddy Storheil opererede i årevis i Rødehavet uden problemer. Pludselig væltede uheldene ned over ham.
Colona IV – en berättelse om en båt med otur
Freddy Storheil, manden bag Colona-imperiet i Rødehavet. Her er han om bord på Colona II i Myanmar.

Colona IV

– en berättelse om en båt med otur

Av: Jesper Kjøller
Namnet Colona är oupplösligt förknippat med dykturismens utveckling i Röda Havet. Berättelsen om safaribåten Colona IV handlar om hur allt kan gå fel när olyckan är framme. Vi har grävt i arkiven, pratat med en nyckelperson och inte minst dykt på vraket efter det olycksdrabbade fartyget.

Äventyret började i mitten av 1970-talet, Då lämnade norrmannen Freddy Storheil livet som framgångsrik affärsman, köpte en liten lustjakt och seglade ut i det blå på vinst och förlust. Skutan som skulle vara hans nya hem hette Colona. Hon förliste i Marbella i Medelhavet. Freddy köpte omedelbart en ny segelbåt. Den fick namnet Colona II. Så småningom hamnade Freddy i Eilat i Röda Havet. Nu började pengarna så smått ta slut. Därför började han ta dykare ombord. Därmed blev han en av grundarna till Röda Havets dykturism. Han uppfann i det närmaste begreppet dyksafari. Mot slutet av 70-talet tillkom fler Colonabåtar (III, IV och V). Senare också ett landbaserat dykcenter i Sharm el Sheikh.
– Jag köpte Colona IV på Mallorca hösten 1986. Jag samlade ihop en besättning och seglade till Sharm el Sheikh. Där började vi jobba direkt. Meningen var att dyka i området runt Sharm och Hurghada. Men jag hade kontrakt med ett amerikanskt företag. De ville ner mot Sudan för att dyka. Det berättar Freddy Storheil från Phuket i Thailand. Där bor han idag.
– Så började resorna mellan maj och september ner till gränsen mot Sudan. På den tiden var jag ensam om att regelbundet ta dykare till Brothers Islands, Daedalus, Rocky Islands, Zabargad, Fury Shoals och Elphinstone. Första året hade vi hela området för oss själva. Inte förrän i början av 90-talet började det komma andra minns Freddy.

Olyckorna hopar sig
– Vi hade aldrig haft några olyckor. Men i april 1995 började saker och ting hända. Det slutade med att Colona IV sjönk. Jag var på dykmässa i London. Colona IV låg i Sharm el Sheikh. Då hittades vår svenske divemaster död i maskinrummet. Det är fortfarande en gåta hur han dog. Jag fann en annan divemaster på mässan. Han skickades till Sharm el Sheikh för att överta jobbet. Första kvällen försvann han under ett nattdyk. Två dagar senare plockades han upp av en egyptisk pilgrimsbåt och hamnade i Jeddah.
– Veckan efter blev jag väckt i hamnen i Eilat ombord på Colona II. Beskedet var att Colona IV hade förlist på ett rev vid Hurghada. Jag minns min första reaktion: ”Nu får det vara nog!”.
Colona IV hade svensk skeppare och fyra mans besättning. En kväll avgick hon från Sharm el Sheikh för att gå till Hurghada. Nästa dag skulle hon ta tio italienska dykare ombord. Vädret var hårt. Skepparen ändrade kurs lite för tidigt på sista sträckan och gick på revet vid Sha’ab Ruhr. Via VHF fick han kontakt med en bogserare i Hurghada. Den gick ut för att bistå honom. Men bogseraren tvingades vända med motorproblem. En dykbåt gick ut i stället. Den drabbades av eldsvåda ombord och tvingades också vända!
Ungefär vid tvåtiden på morgonen gled Colona IV av revet. Besättningen hoppade ner i den stora gummibåten. I det dåliga vädret blev gummibåten snabbt vattenfylld. Utombordsmotorn stannade. Efter flera timmar drev de i land på norra sidan av Gubal Island. Där satt de och frös resten av natten. På...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser