DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Makadi Bay – Röda havet från norr till söder
Makadi Bay – Röda havet från norr till söder
Makadi Bay – Röda havet från norr till söder
Makadi Bay – Röda havet från norr till söder

Makadi Bay

– Röda havet från norr till söder

Belägen mellan de mer välkända rödahavsdestinationerna Hurghada och Safaga, finner man Makadi Bay. Där har en handfull dykcenter och hotell spridit ut sig längs den skyddade sandbukten.
Det lilla resortområdet ligger bara 20 km söder om Hurghada och har därmed tillgång till samma fina dykplatser. Samtidigt kan Makadi Bay erbjuda en helt annan slags semesterupplevelse jämfört med sina grannstäder.
De som väljer Makadi som dykdestination, söker en kombination av rev som ser få dykare och en extremt avslappnad strandmiljö, men också möjligheten att lätt kunna ta sig till de mer besökta vraken och reven som man finner längre norr ut i Röda havet.
1995 klassades korallreven kring Makadi Bay som skyddat område, vilket bland annat innebär att dykcentren måste agera mycket miljömedvetet. För utom att området skyddas av de lokala myndigheterna och USAID (United States Agency for International Development) ser Hurghada Environmental Protection Association (HEPCA) till att det finns förtöjningsbojar på alla dykplatser.
Även om det är ett ganska litet område, erbjuder Makadi Bay en god variation av dykplatser som passar flera olika kunskapsnivåer. Här finns grunda dyk, djupa dyk och vrakdyk, alla på behagligt transportavstånd med felucca-båtar (de traditionella egyptiska segelbåtarna).
Till de mer avlägsna dykplatserna kan man åka på halv- och heldagsturer med större båtar. Mellan kl. 8-17 kan man också dyka från stranden på det skyddade husrevet och här finns utmärkta förutsättningar för nybörjare samt uv-fotografer som är på jakt efter korallscenerier.

Bland Makadi Bays bästa dykplatser finner man:
Abu Hshish är arabiska och betyder gräsets fader, och även om namnet ger associationer till olagligheter så kommer det sig av det stora område med sjögräs som man finner här. Det är ett grunt dyk, perfekt för nybörjare och snorklare, och det genomförs ofta som ett stilla strömdyk. Du lämnar lagunen via en liten spricka, varefter du kommer in på en sandig platå full av korallkullar som myllrar av liv. Här har du goda chanser att möta en mängd olika varelser som box fish, bläckfisk, muränor och om du har tur, även sjöhästar.
Gota Abu Ramada är en dykplats som också är känd under namnet the Aquarium. Den består av ett nätverk av kroallängar, fyllda av liv och vackra färger. Goda chanser finns att möta papegojfisk, snappare, ängelfisk, grymtfisk och trevally. Det är inte helt ovanligt att man kan få se örnrockor som glider förbi, och titantryckarfiskar som vaktar sitt territorium. Om du siktar mot den västra sidan av revet finner du två stora korallpelare som är täckta med mjukkoraller och gorgonior.
Ras Abu Soma är ett fantastiskt rev med en imponerande drop off som ofta kan bjuda på muränor och sköldpaddor. Detta är ett...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser