DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Copenhagen Diveshow – 2012
I vår egen dubbelmonter berättade vi om DIVE THE WORLD på ena sidan och DYK på den andra.
Copenhagen Diveshow – 2012
Otaliga äro de som tagit sitt första andetag under vattnet under ett provdyk på Copenhagen Diveshow.
Copenhagen Diveshow – 2012
Lars Kirkegaard höll föredrag om makrofotografi.
Copenhagen Diveshow – 2012
– Ok, då förklarar jag en gång till.. Det är viktigt att förstå principerna bakom en rebreather innan man provar en för första gången.
Copenhagen Diveshow – 2012
Outtröttliga Anja Karlsen från Scansub arrangerar med ännu ett provdyk på CCR.
Copenhagen Diveshow – 2012
Stor koncentration strax före ett statisk apnea-försök i poolen efter coaching av Stig Åvall Severinsen.
Copenhagen Diveshow – 2012
Fridykarlegenden Stig Åvall Severinsen coachade inbjudna gäster i fridykning.
Copenhagen Diveshow – 2012
Ridcard Lundgren trollband publiken med historien om fyndet av regalskeppet Mars. Det kan du läsa mer om på sidan 52.
Copenhagen Diveshow – 2012
Som alltid var det uppvisningarna och aktiviteterna i de två poolerna som lockade åskådare.

Copenhagen Diveshow

– 2012

Text Ulrik Westphal Foto Mark Trustrup
Dykmässan Copenhagen Diveshow på Bella Center i Köpenhamn lockar inte bara danskar utan också en hel del besökare från södra Sverige. Och inte undra på det, i januari blir det inte mycket riktig dykning på hemmaplan och då kan det vara skönt att drömma sig bort på en mässa.

Årets upplaga var den tolfte och som vanligt hölls den i anslutning till den danska resemässan. Att det var riktigt skitväder ute passade perfekt för alla som gick på upptäcktsfärd i de stora mässhallarna. I år kom det inte mindre än 43 314 besökare så det är en stor mässa. Det finns bland annat gott om campingentusiaster som bor i husvagnar och husbilar på parkeringen utanför och som kommer hit för att spana in nya prylar (det är inte bara dykare som är pryltokiga). Annars är det ju framförallt en resemässa där man kan få inspiration och samla information inför nästa resa, vare sig den går till Bali eller Bornholm.

I Hall C hittar vi så det mest intressanta för oss undervattensentusiaster. Här återfinns Copenhagen Diveshow, organiserad av DYK. I år hade dykmässan flyttat från C4 till C1 och på så sätt fått en trevligare inramning med lägre till taket och närmare till utgången och det stora flödet av besökare. Speciellt på söndagen var det många besökare och i DYKs monter rörde det sig hela tiden.

Copenhagen Diveshow delade utrymme i utställningshallen med bland annat golf och utomhusaktiviteter och ett större Lego-område samt en mindre handbolls- och basketplan. Som tidigare nämnts var dykdelen belägen på motsatta sidan av Hall C och det fanns några gäster som fick leta. Men de fann vägen och som alltid var ett besök till Ferie & Fritid i Bella Center även en familjeaktivitet. Hade man tagit med familjemedlemmar som kanske inte var så intresserade av dykning fanns det gott om möjligheter för dem att få tiden att gå.

En av de aktiviteter som framför allt lockade barn och ungdomar var Segway -montern. Här kunde alla få en gratis provkörning och det var väldigt många som tog chansen. Flera dykare ansåg att en terränggående modell kan vara en idé till nästa år.

Fredagen var som alltid den dag då det var minst besökare men från tidig morgon på lördagen började gäster komma till dykdelen. Och prova på-dykare från när och fjärran var sugna på ett dopp i poolen. Det var riktigt många som fick ett smakprov på vad som väntar dem om de bestämmer sig för att bli dykare.

De två stora poolerna bjöd på två typer av testdyk. Scansub erbjöd testdyk med rebreather och det erbjudandet var det speciellt rutinerade dykare som drog nytta av. Och att det är en annorlunda upplevelse att dyka med rebreather råder det ingen tvekan om. Reaktionerna efteråt var lite olika. Vissa dykare upplevde att de inte kunde se sig själva med ”en sådan anordning” på ryggen, medan andra omedelbart gick till botten med vad som krävs för att dyka med en rebreather.

I den andra poolen stod Masterdive som vanligt för genomförandet av testdyk med luftpaket. Och instruktörerna från Masterdive gav de många prova på-dykarna en upplevelse för livet. Speciellt de yngre prova på-dykarna såg helt sålda ut när de kom upp ur poolen.

− Jag ska bli dykare, hördes det ur munnen på flera ungdomar så snart regulatorn var...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser