DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Danmark  Danmark
Det är inte mycket att se på botten. Även om vattnet ser klart ut vid stranden så blir sikten dålig så snart man hoppar i.
Det är inte mycket att se på botten. Även om vattnet ser klart ut vid stranden så blir sikten dålig så snart man hoppar i.

Golfdykning

– hål nummer 8

Text & Foto: Sune Dadda Karma Harms Harms

Det är inte ovanligt att man som dykare stöter på golfbollar under vattnet. Jag själv dyker ganska ofta i Roskildefjorden, där jag allt som oftast brukar plocka upp några golfbollar och ta med hem. Senast tog jag med en handfull golfbollar till dykklubben, vilket uppskattades av de medlemmar i klubben som även ägnar sig åt småskaligt primitivt jordbruk - även kallat golf, vilket exempelvis vår ordförande utövar.

Det gör mig alltid glad att hitta en golfboll under ett dyk. Jag kan helt enkelt inte låta bli att plocka en boll när jag ser den blänka till på botten. Det ger mig en speciell känsla och väcker en gammal ungdomsdröm till liv igen...

Rekognosering
Det är en kall och blåsig onsdag morgon i december. Jag är några minuter sen när jag svänger in vid Hørsholm Golfklubb, och samtidigt ringer upp greenkeepern Jacob för att meddela att jag är på plats.
Jacob kommer körandes i en golfbil och plockar upp mig på parkeringen. Jag skakar hand med honom, och vi hälsar artigt på varandra. Vi kör förbi en parkeringsplats och fortsätter rakt fram längs en liten stig till dess slut. Jacob svänger in på greenen och stannar framför en stor damm. Det finns ett antal vattenhinder på golfbanan, men det här är det största.

Vi kliver ur och tittar på vattnet. Jag plockar fram min kamera och tar några bilder av golfbilen, Jacob och naturligtvis sjön, vilken är betydligt större än jag väntat mig. Vattnet är klart, men det är nästan omöjligt att se hur djupt det är. Jag känner en nyfikenhet och får lust att hoppa i vattnet. Det är en känsla jag ofta får när jag är nära havet eller vid klara sjöar.

Jag ser flera spelare som går omkring på banan och slår. Jacob är helt klart proffs i den här miljön och van att stå i “skottzonen”. Han har bra koll och är uppmärksam på spelarna runt omkring oss. Flera gånger måste han dra mig åt sidan så att vi inte står direkt i skottlinjen. Det hela sker så snabbt att jag knappt märker det, och vårt samtal avbryts bara under bråkdelen av en sekund.

20 år av nyfikenhet
Jacob visar mig vilka tillfartsvägar som finns och lovar att meddela klubbmedlemmar när jag tänker hoppa ner i dammen. Allt verkar lovande och jag känner mig redo för en ny upplevelse. Jacob kör mig tillbaka till min bil och jag sätter kurs hemåt. Nu behöver jag bara bestämma en tid med min dykbuddy och meddela ett datum till Jakob, så att han kan kommunicera det på klubbens hemsida. När jag kör ut från Hørsholm Golfklubb ringer jag Anders, som tyvärr inte kunde följa med på rekognoseringen. Jag berättar om mina observationer och vad jag kommit överens med greenkeepern om, och vi bestämmer att vi ska ses på plats nästa tisdag.

Jag är verkligen nyfiken och skulle helst vilja göra ett dyk i dammen redan den här veckan. Många tycker säkert att det låter konstigt att frivilligt dyka ner i ett vattenhinder på en golfbana, men jag har varit intresserad av att prova på det här sedan 20 år tillbaka. Jag tog mitt första dykcertifikat med en svensk instruktör på ön Koh Tao i Thailand för ungefär 20 år sedan. Min instruktör berättade att han delvis försörjde sig genom att åka runt från golfklubb till golfklubb och samla golfbollar i dammarna. Det var inte något som han blev rik på, men han klarade sig. Det tyckte jag var coolt, och nu ska jag själv prova på det. Inte för att leva på det förstås, men åtminstone dyka i en sjö på en golfbana och samla bollar.

Hål nummer 8
Så äntligen blev det tisdag. Jag anländer till Hørsholm Golfklubb cirka 20 minuter före avtalad tid. Det blåser lite mer än förra gången jag var...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Hørsholm Golf
Hørsholm Golf
Timelapse: Golfdiving
Timelapse: Golfdiving
Scott Lokken Diving for Golf Balls - TPC Twin Cities
Scott Lokken Diving for Golf Balls - TPC Twin Cities
Man Makes $15 Million During Career as Golf Ball Diver
Man Makes $15 Million During Career as Golf Ball Diver
Carbrook Golf Club, Australia - Bull Sharks in the Water Hazard
Carbrook Golf Club, Australia - Bull Sharks in the Water Hazard
Fakta

VISSTE DU ATT?

HASTIGHET Hastigheten för en golfboll som avfyras med R & A:s godkända testutrustning får inte överstiga 76,2 meter per sekund. Dessutom får golfbollen inte flyga...

Läs artikeln i DYK #3:
DYK NetMag #3
SOME images:
, Det är inte mycket att se på botten. Även om vattnet ser klart ut vid stranden så blir sikten dålig så snart man hoppar i.
Det är inte mycket att se på botten. Även om vattnet ser klart ut vid stranden så blir sikten dålig så snart man hoppar i.
, Det är bitande kallt, men vackert på greenen vid hål nummer 8, där jag står och spanar ut över sjön, men det ska bli kul att komma i vattnet.
Det är bitande kallt, men vackert på greenen vid hål nummer 8, där jag står och spanar ut över sjön, men det ska bli kul att komma i vattnet.
, Botten är täckt av ett tjockt lager vattenpest som döljer de vita golfbollarna likt en törnrosbuske kring slottet.
Botten är täckt av ett tjockt lager vattenpest som döljer de vita golfbollarna likt en törnrosbuske kring slottet.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser