DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Där tiden står still – dykning på Papua Nya Guinea
Överallt genomskärs Papua Nya Guinea av djupa fjordar, något som gör att landet nästan påminner om Norge.
Där tiden står still – dykning på Papua Nya Guinea
PNG är en av de sista platserna i världen där stenåldersseder har överlevt.
Där tiden står still – dykning på Papua Nya Guinea
Ett stort stim av pinjalosnapper på Mullin’s Reef
Där tiden står still – dykning på Papua Nya Guinea
Det är inte konstigt att det finns vandringssägner om pärldykare som fångats av dessa jättemusslor. Dock är det bara skrönor.

Där tiden står still

– dykning på Papua Nya Guinea

Av John Bantin

Inget förhistoriskt vilar över anläggningarna i Tufi Dive Resort. Men då och då skymtar ändå uråldriga kulturer fram och under havsytan är allt som det alltid har varit. Tack och lov för det

Vi tog oss försiktigt fram längs en djungelstig med förrädiska trädrötter omväxlande med tjock svart gyttja. Det gällde att inte snava och skada sig. Jag funderade på om vår utflykt i utriggarkanot höll på att urarta. Vi hade startat i en vacker och bred fjord på Nya Guinea. Färden fortsatte upp till stället där en flod rann ut i fjorden. Sedan sjönk tidvattnet. Kanoten gick på grund. Vi måste fortsätta till fots.
Då skymtade jag en förstulen gestalt som smög fram vid sidan av oss. Figuren rusade från träd till träd och gömde sig bland pandanusbladen. Han var naken så när som på tjock kroppsmålning med svart lera och någon sorts ansiktsmask. Jag undrade vad han höll på med. Plötsligt bröts den relativa tystnaden av ett gällt skrik. Ytterligare en likaledes oklädd herre kom rusande. Runt ögonen var han målad i hotfullt rött. Han störtade fram över gläntan mot den grunda floden, viftade med en stenåldersklubba och uppträdde på vad vi uppfattade som ett mycket skräckinjagande sätt.
Precis den sortens intermezzon kan man förvänta sig på den dykfria dagen innan man tar flyget från Tufi Dive Resort i Papua Nya Guinea.
Papua Nya Guinea (PNG) är en av de sista platserna på jorden där folket håller ritualer och sedvänjor från stenålderstillvaron vid liv. Fortfarande finns det faktiskt byar uppe bland bergen som aldrig har haft kontakt med modern civilisation. På Tufi går det att komma i nära kontakt med stenåldern.
Anläggningen är byggd i fjordlandskapet vid Cape Nelson i Oroprovinsen i PNG. Där lever världens största fjäril. Den heter Queen Alexandra Birdwing. Folk reser också dit för att skåda fåglar – gjusar, näshornsfåglar, svarta palmkakaduor och paradisfåglar. Under 1700-talet erbjöd sunden och fjordarna idealiska ankarplatser för brittiska flottans större fartyg. Senare blev Tufi kolonialt förvaltningscentrum. Turistanläggningen i Tufi var tidigare den lokale styresmannens bostad. Under andra världskriget hade USA en torpedbåtsbas där. Tufi har fortfarande huvudkontoret för regionens styrande myndigheter.

Bästa semestern
Turisterna flygs in i en liten Twin Otter från Port Moresby. Planet bromsar in på gräset och stannar precis framför grindarna till anläggningen. Den ligger på en hög kulle. Nedanför finns en oansenlig fiskehamn. Traktens folk kommer in från byarna i närheten och förtöjer sina utriggarkanoter längs den skräpiga stranden. Gästerna kommer både för att dyka och för att göra utfärder i kanot.
Jag såg ett gäng jordbrukare från Nya Zeeland ge sig ut på en tredagars färd. De eskorterades av guider med paddlar men med föga mer än en blomsterkrans på kroppen. Vid återkomsten berättade kiwierna att de hade njutit av sitt livs bästa semester – och att ingen av dem hade lärt sig att ”skrika som en gris”!
Tony och Linda Honey har ägt Tufi Resort i tio år. Chefen för anläggningen heter Simon Tewson. Han är en typisk tillmötesgående australiensare som har växt...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser