DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Down and under – extrem grottdykning i Australien
Dressed for success. Grottdykning i ödemarken är ingen badsemester.
Down and under – extrem grottdykning i Australien
Murra bjuder på storslagen, klassisk grottdykning som håller internationell toppstandard.
Down and under – extrem grottdykning i Australien
På väg ner i Nurina-grottan, där väntar både blöta och torra passager.
Down and under – extrem grottdykning i Australien
Weebubbie. Den grottan blir man aldrig besviken över – oavsett hur många gånger man dyker där.
Down and under – extrem grottdykning i Australien
På väg in i Tommy Graham’s.

Down and under

– extrem grottdykning i Australien

Av Martyn Farr

”Självplågeri på gränsen till masochism.” Så beskrev Martyn Farr sitt förra besök i ett avsides beläget område av Australien. Giftormar och giftiga spindlar… Allt som rörde sig tycktes vara dödligt farligt. Varför någonsin åka dit? Och till på köpet återvända? Därför att Nullarbor kan skryta med världens maffigaste grottdykning.

Taket sänker sig i en mjukt svepande kurva. Väggarna vidgas långsamt. Det steniga golvet sluttar inte längre lika brant. Vi är på 20 meters djup. Perspektivet vidgas dramatiskt.
Vattnet är lika klart som luften i den övre torra grottan. Jag kan se obegripligt långt. Klippväggarna är gråaktigt krämfärgade. Mitt intryck av salens enorma mått förstärks vid åsynen av flera dykare utspridda framför mig. Allt enligt dykplanen.
Chris Edwards simmar sisådär 10 meter före mig till vänster. Paul Axton sicksackar makligt en bit diagonalt åt höger. Steve Marsh ligger i täten 30-40 meter fram längs linan – ungefär mitt i tunneln. Killarna har fått instruktioner att hålla sig minst 5 meter bort från bergväggarna. Ljuset från deras slavblixtar ska inte få orsaka ”urfrätta” ljusfläckar på bilderna. Jag fyrar av det ena kameraskottet efter det andra. I mitt stilla sinne ber jag att alla fyra blixtarna ska tända samtidigt på åtminstone en av bilderna.

Nullarbor
I grottdykningens hemlighetsfulla värld är Nullarbor-slätten i delstaten Western Australia ryktbar för sina långa och enastående dyk i häpnadsväckande vida tunnlar. Men få dykare besöker dem – och av goda skäl. ”Gudsförgäten” är nog bästa sättet att beskriva den vidsträckta kalkslätten vid The Great Australian Bight. Nullarbor är en halvöken två dagars utmattande bilfärd mer än 2 000 kilometer västerut från Melbourne. Alternativet är en mycket lång dags bilfärd österut från Perth.
Området ligger totalt isolerat. Det saknar varje som helst infrastruktur för dykning. Besökare måste vara totalt självförsörjande. Man behöver kompressorer, generatorer, så mycket reservdelar för allt som man rimligen kan få med sig – till och med varenda droppe dricksvatten man behöver.
Färderna dit måste alltså planeras som expeditioner. Fyrhjulsdrift är ett måste. Ändå måste man hålla sig till de glesa hjulspåren och likafullt vara förberedd på olyckor, haverier, sjukdomar eller skador. Nullarbor-slätten är inget för den harhjärtade. Men den är mycket märklig. Den har världens mest vidsträckta område med enbart kalksten. Utforskare har hittills bara lyckats få en försmak av vad grottorna kan bjuda på. De har förutsättningar att bli lika viktiga för underjordens utforskare som Himalaya är för bergsbestigarna.
Markytan är het, dammig, monotont enformig och platt. Landskapet nere i underjorden är det rakt motsatta. Nittio meter under den ödsliga slätten ligger ofantliga utmaningar för både upptäckare och vetenskapliga forskare.
Resenärer på Eyre Highway brukar sätta klistermärken med ”Jag har korsat Nullarbor” på bilen. För dem är ödemarken inte ett dugg annat än en besvärlig förbindelse mellan delstaterna Western Australia och South Australia. Men det finns tecken på vad som gömmer sig under ytan. Kraterliknande hål visar var taket har störtat in över grottor djupt nere i marken.
Kratrarna är enorma, konformade och har tvärbranta sidor....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser