DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Nej, den bits inte! – missuppfattningar om teknisk dykning
Imponerande syn eller hur? Men då skulle du sett honom checka in bagaget på flygplatsen...
Nej, den bits inte! – missuppfattningar om teknisk dykning
Maffiga flaskbatterier ska bara användas när man behöver dem…
Nej, den bits inte! – missuppfattningar om teknisk dykning
… men redan en dubbelapparat kan göra det möjligt att utforska hittills oåtkomliga delar av havsdjupen.
Nej, den bits inte! – missuppfattningar om teknisk dykning
Nej, den bits inte! – missuppfattningar om teknisk dykning
Nej, den bits inte! – missuppfattningar om teknisk dykning
John Kean tar itu med några grundläggande färdigheter i avvägning

Nej, den bits inte!

– missuppfattningar om teknisk dykning

Av John Kean

John Kean har en passion för teknisk dykning. Han vill att fler bland oss ska njuta av fördelarna med den. Han ser bara ett problem. Alla självutnämnda grindvakter som försöker avskräcka oss.

Har du någonsin varit på en pub och fått syn på en ovanlig sorts hund? Den sitter lydigt vid sin ägare. Hunden drar till sig alla de andra gästernas uppmärksamhet. En efter en kommer de fram och frågar: ”Vad är det där för slags hund?”
Under de senaste fem åren har jag hållit kurser i dekompressionsdykning i Röda Havet. Ofta på de vanliga båtarna för nöjesdykning. Min och mina elevers utrustning är oftast nästan likadan som nöjesdykarnas. Den har föranlett kommentarer av såväl positivt eller negativt som helt enkelt frågvist slag.
Min ”hund” är inte konstigare än deras. Allihop har vi väst, flaska och regulator och några knappar för att blåsa in och tömma ut gas. Ändå kretsar folk kring min dubbelapparat som om den vore en landmina eller en sovande rottweiler. De verkar rädda för att den kan explodera eller anfalla vilken sekund som helst.
Somliga bara stirrar. De närmar sig försiktigt som för att visa att de inte är skärrade. Lite som om de stod för nära den gula linjen på perrongen medan tåget rusar förbi. Jag har funderat i flera år på vad den attityden kommer sig av. ”Grejerna bits inte. Du kan klappa dem om du vill” säger jag då. ”Vad ska dom va bra för då?” brukar de fråga.

Utbredd missuppfattning
Nästa sak jag säger blir avgörande. Antingen driver jag in en kil mellan åskådaren och mina prylar och tjänster. Eller också öppnar jag en värld av havets rikedomar långt bortom deras fattningsförmåga. De är redan lätt hänryckta och nyfikna på min utrustning. Men de är också en smula ängsliga.
Mot mig har jag en vitt utbredd missuppfattning: Att teknisk dykning är något som hör Den Mörka Sidan till. Det kan jag tacka de självutnämnda grindvakterna för. De har givit folk en nidbild av min sport. Deras argument får tänkbara elever på mina kurser att kuta mot utgången. De springer snabbare än åskådarna på en idrottsarena skulle göra – om dagens begivenheter inleddes med en tsunami.
Jag har försökt finna rötterna till den ekonomiska självmordsverksamhet som jag kallar för TG (Tekniska Grindvakter). Under flera månader har jag forskat lite i saken. Det tycks som om TG drabbar strax efter födseln och är synnerligen smittsam. Ett av de få kända botemedlen är Världens Undergång. Adoption eller långa perioder i ensamcell kan lindra symptomen. Kort samvaro med en CTG (Chef för Tekniska Grindvakter) räcker ändå för att få den drabbade att springa mot utgången eller försöka hitta en ordbok – var så säker.
Problemet är detsamma på alla nivåer uppifrån och ner. Det drabbar inte bara TG-instruktörer. Även TG-organisationer och TG-dykcentra.

”Tekniskt”?
Hur definieras då min underbara gren av dykningen? En snabbtitt i den svenska Nationalencyklopedins ordbok avslöjar följande:
tek´nisk adj. ;t  
1 som har att göra med teknik {se teknik 1}: datateknisk; elektroteknisk; bilens alla tekniska finesser; teknisk utveckling; den tekniska...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser