DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Rebreather – Ett dussin olika enheter på marknaden
Hollis Prism 2

Rebreather

– Ett dussin olika enheter på marknaden

Text & foto: Jesper Kjøller

Att skaffa rebreather är en större investering. Det kan vara värt att göra en grundlig koll innan man investerar i både maskin och kurs för en specifik enhet.
Vi kikar närmare på ett dussin av de mest använda och populära enheterna som finns på marknaden idag. Syftet är att ge dig en översikt och hjälpa dig med att göra ditt val.

►  Vad är bäst? PADI eller SSI? MacOS eller Windows? BMW eller Mercedes? Elektronisk CCR eller manuell CCR? Klassiska motsägelser som inte är så lätta att ge objektiva svar på. Man måste se på det hela mer nyanserat för att kunna ta ett beslut. När det gäller valet av rebreather måste man bland annat överväga vilken nivå av support, service av och utbildning man kan förvänta sig att få. Vad dyker de andra i klubben eller dykkretsen med? Vilken typ av dykning kommer du att fokusera på nu och i framtiden? Hur långa dyk och hur djupa dyk? Teknisk eller rekreation? Grotta eller vrak? Behöver du resa med maskinen? Vilken dykfilosofi följer du? Det finns mycket att fundera över.

När det gäller utformningen av rebreathers finns det ett antal faktorer som avgör enhetens funktion och prestanda. I synnerhet är det skrubberns design, motlungornas utformning samt om enheten är manuell eller elektronisk, och inte minst vilken elektronik som används. Det sätt som enhetens skrubber och motlungor är utformade på har stor betydelse för andningsmotståndet. Ju längre loopen är, desto längre väg måste gasen cirkulera i systemet. Om motlungorna är placerade högt upp på ryggen och långt från dykarens egna lungor, blir tryckskillnaden större, vilket gör det svårare att andas med enheten. Skrubberns och motlungornas placering påverkar också trim och balans. Andra viktiga parametrar är användarvänlighet, driftskostnader, tillförlitlighet, effektivitet, vikt, pris och lokala utbildningar, liksom tillgång till service och reservdelar.

Det sker just nu mycket utveckling av olika enheter, och det är svårt att vara 100% systematisk när man granskar de olika maskinerna. Rebreather-tillverkarna är ofta mindre företag med relativt få anställda, och produktionsserierna är ofta små med en hel del modifieringar, ändringar och förbättringar som sker kontinuerligt. Dessutom finns tilläggspaket som möjliggör uppgradering av enheterna efter köpet. Det är inte ovanligt att vissa maskiner knåpas ihop med en blandning av flera tillverkares baskomponenter, även om en Frankenstein-rebreather med hemmagjorda modifieringar bryter mot både garantin och CE-märkningen (se faktaruta gällande CE-märkning).

Hollis Prism 2
En finurlig och väldesignad eCCR från den amerikanska tillverkaren Hollis. Prism 2 är kompakt, lätt att resa med och väger inte särskilt mycket. Den har också ett rekordlågt WOB (andningsmotstånd). Detta tack vare att Hollis har valt en radiell skrubberdesign. Nackdelen är emellertid att det är något mer tidskrävande att packa skrubbern, som kännetecknas av att den är transparent. Detta innebär att det är enkelt att kontrollera att skrubbermaterialet är korrekt packat och att det inte är för mycket fukt i behållaren.

Prism 2 finns med ett antal tillval, vilket gör det möjligt för köparen att välja tankstorlek, motlungor fram eller bak, remställ och ett antal mer kosmetiska alternativ.

Prism 2 är inte CE-godkänd och säljs...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

CE-TEST
En CCR betraktas som livsuppehållande utrustning, och för sådana krävs myndigheters godkännande om produkten ska säljas inom EU. En rebreather omfattas av ett EU-direktiv för personlig...

Läs artikeln i DYK #49:

SOME images:
Rebreather – Ett dussin olika enheter på marknaden
Rebreather – Ett dussin olika enheter på marknaden
, Rebreather – Ett dussin olika enheter på marknaden
Hollis Prism 2
, Rebreather – Ett dussin olika enheter på marknaden
JJ-CCR
, Rebreather – Ett dussin olika enheter på marknaden
Inspiration

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser