DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Danskt ljus – WiseLed diver kit
1 av 1

Danskt ljus

– WiseLed diver kit

Av John Bantin

Wolfgang var mycket stolt över sin lampa. Jag kände honom inte sedan tidigare. Nu skulle vi nattdyka tillsammans. Han berättade att han inte skulle bli svår att hitta i mörkret. Han pekade på sin stora tyska dykarlampa. Nere i vattnet tyckte jag nästan synd om honom. Hans enorma strålkastare gav ett gammaldags gulaktigt sken. Jag ställde ner styrkan på min lilla dansktillverkade lampa för att inte göra honom generad.

Saken är den att tekniken har ändrats. Råstyrkan räknat i effektförbrukning är inte längre det som gäller. Min lilla WiseLed-lampa satt i i en rem runt handleden och fick ström från en diskret batteripack i fickan. Den överglänste med råge ljuset från hans stora batteri och gammaldags glödlampa.
Placeringen på handleden fungerade bra. Lamphuvudet monteras via ett fäste som ger kulledseffekt. Först måste jag värma plastdetaljerna i hett vatten innan jag kunde pressa ner kulan i den lilla skålen. Den lite trånga anslutningen gjorde att förbindelsen inte blev alltför lealös. Handledsremmen justeras med ett brett kardborreband. Systemet kan enkelt fästas vid en undervattensblixt om man vill använda lampan som fokuseringsljus till kameran.

Ljuskälla
Man lampa var inte bara kraftigare än Wolfgangs. Ljusstrålen tycktes tränga bättre genom vattnet på grund av det blåaktigare ljuset. Det är tack vare klasen med tre högpresterande lysdioder (LED) bakom ett listigt utformat linssystem. Allt ljus som strålar ut från dioderna kastas ut åt det håll du pekar med lampan.
WiseLed är en del av ett modulsystem. Jag använde den grundläggande kombinationen. Lamphuvudet kan sättas direkt på batteripacken. Resultatet bli något som påminner om en konventionell dykarlampa. Eller så kan man ansluta en kabel mellan de två delarna. Kontakterna ska helt enkelt pressas på plats. Man behöver bara vara noggrann med att kolla att de två röda prickarna passar ihop rätt. Det verkar inte finnas några O-ringar i kabeländarna. När jag lossade kontakterna märkte jag att lite vatten hade trängt in. Lampan fungerade i alla fall. Jag räknar med att det handlar om våtkontakter. Därför ska man skölja kontakterna efter dyket. Det känns lite ovant. Efteråt frågade jag återförsäljaren om saken. Han avrådde från att montera loss kabeln nere i vattnet.
Batteriet är en uppladdningsbar litium/jon-pack. Det laddas av sin lilla intelligenta laddare på bara en timme. Tillverkaren rekommenderar att man låter batteriet vara permanent kopplat till laddaren när det inte används.

Manövrering

Lampan kan vid första ögonkastet förefalla en aning pluttig. Men den är byggd med betryggande skandinavisk precision. Ljuset kontrolleras med en enkel tryckknapp. Man trycker en gång för att tända. Därefter håller man knappen nere för att minska ljusstyrkan tills man är nöjd.
Brinntiden ökar avsevärt från tre timmar på full styrka till 20 timmar vid 35 procents effekt. Det är den lägsta styrkan – men fortfarande användbar. Lampan minskar sin styrka automatiskt som skydd mot överhettning. Ännu ett tryck på knappen släcker den igen.
Det sitter en magnet i batteripacken, så lampan kan fästas på metallföremål, t ex ett vrak om man önskar att markera en bestämd punkt. Kontakten trycks in automatiskt och lampan tänds. WiseLed har också ett SOS-mode med konstant blink. Det kan vara till hjälp i en nödsituation då ljuset går...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser