DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Text & Foto: Torbjörn Gylleus

D850 är en handhållen dyklampa på hela 2 500 lumen av klassisk modell från populära OrcaTorch. Lampan, som lanserades i början av året, är avsedd för både rekreationsdykning och teknisk dykning, som ett alternativ till lampa med kanister.

OrcaTorch D850 levereras i en hård plastlåda, där det också följer med två uppladdningsbara batterier av typen 26650. Här finns även en laddare för två batterier, extra O-ringar och en handlovsrem. Till laddaren medföljer en extra kabel för att kunna ladda batterierna från ett cigarettändaruttag. 

Det första som slår mig är att lampan, som är tillverkad i flygplansaluminium, väger lite mer än jag hade föreställt mig, och den ger ett extremt robust intryck. Kanske inte så konstigt, eftersom den är gjord för att klara 150 meters djup.

Den ligger behagligt och balanserat i handen, och knappen för att kontrollera lampan är lätt att komma åt med tummen. Med ett första tryck får man full effekt, och efter ännu ett tryck går den ner till halv styrka. Trycker man ytterligare en gång ändras effekten till låg, och med ett fjärde tryck stänger man av lampan. Framför knappen sitter en liten indikator som visar batteristatus när lampan är på. På undersidan finns tre hål med gängor för att kunna montera lampan på ett Goodman-handtag, kulfäste, klämma eller liknande.

Test i samband med dyk
Jag har fäst en pistolhake i bakänden istället för handlovsremmen för att kunna ha händerna fria när jag inte använder lampan. När jag kommer ner några meter under vattnet kopplar jag loss lampan och tänder upp den. Den har en kraftig, fokuserad ljuskägla som är perfekt att kommunicera med och som penetrerar det något grumliga östersjövattnet utan problem. 

Samtidigt sprider optiken en del av ljuset, så att man även lyser upp omgivningen. På vissa andra lampor med enbart en smal ljuskägla, har jag ibland upplevt lite tunnelseende, men här har OrcaTorch lyckats bra med att balansera spridningen med mjuk övergång utan några tydliga hot-spots. När jag trycker på knappen för att stega ner ljusstyrkan, tonar den sakta ner ljuset till nästa nivå...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Presentation av OrcaTorch D850 Dive Light Max 2500 lumens.
Presentation av OrcaTorch D850 Dive Light Max 2500 lumens.
Fakta

Plus
Robust och tålig
Kraftigt ljusflöde på 2 500 lumen
Förhållandevis lång brinntid
Balanserad ljusspridning med koncentrerad ljuskägla

Minus
En något mindre...

Fakta

Teknisk Data

Ljusflöde:
Hög 2500 lumen
Medel 1050 lumen
Låg 300 lumenBrinntid

Hög 3 timmar och 30 min
Medel 5 timmar
Låg 13 timmar och 30 min

Arbetsspänning:
5.5-8....

Fakta

Specifikation

5 * CREE högeffekt LED, max 2500 lumen
Drivs av två st 26650 li-ion uppladdningsbara batterier
Optisk design med superfokus som ger 6 graders ljusspridning
Korrosionsbeständig...

Läs artikeln i DYK #46:

SOME images:
, , ,

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser