DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

D.I.R. för hela slanten

Text: Chris Boardman

En utbildningsorganisation baserad på parollen ”Doing It Right” antyder ju samtidigt att alla andra gör fel. Den icke vinstdrivande föreningen Global Underwater Explorers har intagit en kompromisslös hållning till kurser i teknisk dykning. Chris Boardman deltog i deras grundkurs ”GUE Fundamentals”.

Allt fler dykare känner numera till DIR. Deras reaktion är ofta skeptisk och närmast nedlåtande. Är reaktionen rimlig? Dömer vi hardcore-dykarna efter wannabe-dykarna? Som om hemvärnsgubbar inbillar sig att de är jägarsoldater? Utgör DIR-dykarna en elit – eller tror de bara att de gör det?
Jag föresatte mig att finna svaren på frågorna. Därför deltog jag tillsammans med fotografen Craig Nelson i den första GUE-kursen som arrangerades i England. Skulle jag månne passa in i GUE-mallen?
Först skulle jag besöka GUE:s nätsajt och ladda ner och fylla i sex formulär. Förutom de sedvanliga ansvarsfriskrivningarna och hälsodeklarationerna skulle jag också skicka in en detaljerad redogörelse för varför jag ville delta i kursen, mina hittillsvarande erfarenheter av dykning och en lista över tidigare dykarkurser och instruktörer. Jag skulle också fylla i en lista över varenda dykpinal jag använder – ända ner till understället.
Jag skulle skriva under på att jag konditionstränar regelbundet, inte har övervikt och inte är rökare. Vidare fick jag veta: om något av förhållandena ändras skulle GUE dra tillbaka mitt certifikat. Det lutade redan åt att bli en mycket ovanlig kurs.

illa förberedda Andy Kerslake och Andrew Georgitsis verkade lite dagen efter när de presenterade sig för gruppen av nervösa elever. De anlände direkt från LIDS (London International Dive Show) för att förbereda kursen. Andy Kerslake är Englands ende GUE-instruktör. Han har varit GUE-medlem länge. Ändå motsvarade han inte alls den arroganta klichébild som jag nästan hade väntat mig. Andy ingick i gänget som utvecklade den lovordade programvaran Deco Planner. För övrigt blev han upplärd av GUE:s grundläggare Jarrod Jablonski. Vid det här tillfället skulle han fungera som assistent till Andrew Georgitsis som är chefsinstruktör på GUE.
Besökarna på LIDS fick tillfälle att höra Andrews föredrag om Britannic-expeditionen. Där deltog han på en av nyckelposterna. Han är inte enbart en av världens mest erfarna tekniska dykare. Det är också han som har skapat den kurs vi nu skulle genomföra.
Han inledde med att förklara hur kursen ”GUE Fundamentals” kom till. GUE grundades 1995 och erbjuder fortfarande ingen grundläggande dykarutbildning. Det ryktas att en sådan snart ska komma. Deras lägsta utbildningsnivå var från början kurserna ”Tech 1” och ”Cave 1”. Tyvärr upplevde de ofta att dykare som anmälde sig till kurserna kom dit illa förberedda. De hade varken den nödvändiga utrustningen eller dykskickligheten. Därför tvingades Andrew att hålla förberedande kurser. Snabbt stod det klart att det inte bara var en bra idé. Kurserna var helt enkelt nödvändiga förklarade han. Snart blev Fundamentals-kursen ett obligatoriskt inträdeskrav.
Kursbedömningen är godkänd/underkänd. Godkänd krävs om man vill gå vidare i GUE-systemet. Underkänd delas upp i hela tre nivåer: dumpad (...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser