DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
I djävulens soptunna
Dykare med handblåst flaska vid Altaussersee.
I djävulens soptunna
Stim av elritsor i Attersee.
I djävulens soptunna
Idyllisk vy över Hallstatt.
I djävulens soptunna
Den här nazistdolken finns i Werner Thieles samling.
I djävulens soptunna
Ammunitionsdumpen i Hallstätter See.
I djävulens soptunna
Gerhard Zauner har bedrivit dykcenter i området sedan 1974.

I djävulens soptunna

Av Darryl Leniuk
I februari 1945 befann sig det tyska krigsmaskineriet i fritt fall och på snabb reträtt. Salzkammergut var en av deras sista tillflyktsorter. Under krigets sista dagar och i skydd av mörker dumpades packlår efter packlår i sjöarna. Många av sjöarna är djupa. De har slambottnar täckta av nedfallna trädstammar. Gömställena var perfekta. Följ med till i Österrikes hemlighetsfulla insjöar i jakten på naziguld.

Dyket är ett av de märkligaste jag någonsin gjort. Djupet är åtta meter. Jag kravlar omkring på mage över tjockt bottenslam i sjön Attersee 40 kilometer öster om Salzburg. Gång på gång kör jag ner armarna långt över armbågarna i slammet.
Känslan är som att gräva i en gigantisk tunna med chokladkräm. Jag rör upp tjocka moln av slam. Sikten är ständigt noll. Tekniken att gå på känseln har min vän och dykkompis Werner Thiele visat mig. Genom mina tjocka neoprenhandskar känner jag något smalt och runt. Ungefär som en gevärspipa.
Jag har kommit för att dyka i Salzkammergut. Det är en trakt mitt inne i Österrike. Nejden är idyllisk med mer än 70 insjöar strödda mellan höga alptoppar. Här ska jag leta efter lämningar från Andra Världskriget. I Salzkammergut pågick några av nazisternas hemligaste projekt. På en flottbas vid sjön Toplitzsee testade de prototyperna till en miniatyrubåt och en undervattensraket. En komplott att ödelägga den brittiska ekonomin kläcktes där. Nazisterna tänkte översvämma marknaden med falska pundsedlar. Där planerades också det ”Fjärde Riket”. Nazisterna räknade nämligen med att kunna besegra de allierade.

Förfalskade sedlar
Mycket har bärgats genom åren ur de österrikiska sjöarna. Bland annat tusentals förfalskade pundsedlar och maskineri att framställa dem. Ännu mer tros ligga kvar. Rykten hävdar att stulna konstföremål, koder till schweiziska bankkonton och miljoner i guldtackor fortfarande ligger gömda på sjöbottnarna. Området har blivit känt under namnet ”Djävulens soptunna”.
Senare i år tänker det floridabaserade företaget Global Explorations genomföra en omfattande undersökning av Toplitzsee. De har ett treårigt tillstånd från Österrikes regering att utforska den 103 meter djupa alpsjön.
Norman Scott är ledare för undersökningen. Han är helt övertygad om att han kommer att hitta det som andra har missat. ”Vi vet att det ligger guldtackor för 134 miljoner dollar där nere” säger han. Hans företag har tillgång till apparatur som andra inte har haft tidigare. Bland annat tredimensionell sonar, magnetometrar och ekolod som tränger djupt ner i bottnen.
För äventyrslystna nöjesdykare är sjöarna ett fönster mot Europas dystra förflutna. Snart har jag lyckats bända upp det runda föremålet ur slammet. Jag fattar att jag blivit lurad. Det är bara en trädgren. Bara ett ögonblick senare känner jag något litet och slätt. Det är en liten handblåst medicinflaska av glas från 1800-talet.
Efter dyket jämför Werner och jag våra fynd. Han har tre gamla handblåsta glasflaskor och etuiet till en gasmask. Han förklarar att SS-officerare ofta använde de rörformade etuierna när de sänkte personliga tillhörigheter i sjöarna. Vi öppnar det försiktigt. Liksom i Al Capones bärgade kassaskåp finns inget annat inuti än några reservfilter till gasmasker.

Skägg och lederhosen
Vår bas ligger i Hallstatt – en vykortsfager liten stad vid...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser