DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Rejse  Resa
Dominikanska republiken – grottor, valar och koraller
Dudu Cavern är en av höjdpunkterna om du vill uppleva grottorna i norra delen av Dominikanska republiken.
Dominikanska republiken – grottor, valar och koraller
Precis utanför den historiska storstaden Santo Domingo ligger La Caleta marina nationalpark. Området är skyddat och här hittar du både naturliga och konstgjorda vrak.
Dominikanska republiken – grottor, valar och koraller
Caberete är känt som ett surfparadis, och de många surfarna skapar en speciell atmosfär i byn.
Dominikanska republiken – grottor, valar och koraller
Med 1 633 kilometer kust finns det många fina stränder i Dominikanska republiken. Här är det i Sousa där dykbåtarna ligger tätt i den bortre änden.
Dominikanska republiken – grottor, valar och koraller
Slappna av och njut av den fantastiska miljön vid Las Galeras efter en dykutflykt ackompanjerad av knölvalarnas sång.

Dominikanska republiken

grottor, valar och koraller

Text: Martin Baadsgaard Foto: Bolivar Sanchez mfl.
I Dominikanska republiken kan du få massor med aktiva naturupplevelser samtidigt som landet stoltserar med ett pärlband av idylliska karibiska sandstränder. Landet är därför perfekt för de som söker en allsidig aktiv semester eller om en del av familjen föredrar att njuta av solen med en drink i handen medan du tar en tur i det stora blå.

Jag sitter på flygplatsen och väntar på mitt Air France-flyg till Paris där jag mellanlandar på väg till Dominikanska republiken. Det slår mig hur lite jag faktiskt vet om detta land och gör därför lite snabb research. Och efter en rundtur på ön vet jag nu att bountystränderna ligger på rad och att all inclusive-konceptet inte bara omfattar resorterna utan också den värld av upplevelser som landet erbjuder i kraft av sin enastående natur.

Innan du reser hit kan det vara en idé att sätta sig in i vad landet har att erbjuda och vad du och ditt resesällskap är sugna på. Under ett sympatiskt paraply av ekoturism erbjuder republiken nämligen massor av aktiviteter, till exempel golf, mountain bike, vindsurfing och kitesurfing. Familjen har alltså mängder av möjligheter att underhålla sig när du smiter iväg för att dyka i det härligt varma vattnet.
Dominikanska republiken är inte riktigt typisk för Karibien. För det första är det ett stort land i förhållande till de flesta andra västindiska nationer. Med sina 48 000 kvadratkilometer är landet lite större än till exempel Danmark och har ungefär samma folkmängd som Sverige, knappt nio miljoner. Republiken delar ön Hispaniola med sin västliga granne Haiti, men det är också i princip det enda de två länderna har gemensamt. Domikanerna är spanskspråkiga men i turistområdena talar många engelska. De flesta dykcenter drivs av européer eller amerikaner, vilket underlättar rent språkmässigt.

Landet storlek och bristen på bra vägar gör att det tar en hel dag att ta sig från ena änden till den andra. Är du bara här en vecka rekommenderar jag dig därför att hålla dig till samma område, även om jag berättar om flera här.

Puerto Plata
Hamnstaden Puerto Plata grundades av Christofer Columbus och var en viktig utskeppningshamn för varor från den nya världen till Spanien. Columbus kallade berget bakom staden för Monte de Plata (berget av silver) då det såg ut att glänsa av silver när det var dimmigt.

Puerto Plata ligger på nordkusten och där dyker man alltså i Atlanten. Stränderna ser precis ut som man föreställer sig att de ska göra i Karibien och med 26 graders temperatur på vintern behöver du inte oroa dig för att du kommer att frysa. De flesta dykcenter finns i Sousa, en mindre ort cirka 15 kilometer öster om Puerto Plata. Här ligger båtarna på stranden och det bjuds på flera olika typer av dykning, från mangrove till klassiska väggdyk. Öster om Sousa ligger byn Cabarete med fina strandpromenader, bra restauranger och trevlig stämning. Cabarete är också mycket populär bland surfare, så vill du prova surfing, vare sig det handlar om vågor, kite eller vindsurfing, så är detta ett bra ställe att börja. Alla surfare ger också en skön laid back stämning till skillnad mot många andra platser i Republiken som är präglade av all inclusive-resorts.
Dyker du med ett dykcenter i Sousa så hämtar de flesta dig på ditt hotell om du bor i Puerto...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

RESA Det finns fyra internationella flygplatser i Dominikanska republiken. Jag rekommenderar att du mellanlandar i Paris, London eller Frankfurt och inte i USA. Air France, British Airways, Condor med flera flyger hit med bara en mellanlandning. Du köper visum för tio US dollars vid ankomst till flygplatsen.
Det går också att köpa charterresor hit med till exempel Apollo och Ving.

DYKNING Lättillgänglig dykning i havet men inte med lika hög standard som de bästa karibiska öarna kan erbjuda. Å andra sidan finns det många möjligheter till kombinationssemestrar där dykning bara är en del. Grottdykningen är dock i toppklass.

SÄSONG Man kan dyka året runt. Knölvalarna är här januari-mars. Högsäsong för turister är november-april med julen som klart dyraste period. Under sensommaren finns det risk för orkaner.

KLIMAT Tropiskt klimat med hög luftfuktighet och temperaturer på 20-35 grader. I vattnet 22-30 grader.

HÄLSA Det finns tryckkammare i Puerto Plato och Santo Domingo. Vaccination mot hepatit A rekommenderas.

SPRÅK Spanska, många talar engelska i turistområdena.

VALUTA Dominikanska pesos, 10 DOP = 1,90 SEK. Det går att använda US Dollar på många ställen.

EL 110 volt med amerikanska platta kontakter. Du behöver adapter. Det är vanligt med strömavbrott.

Fakta

1492

Årtalet då Christofer Columbus anlände till Västindien och först trodde att han nått Japan. Columbus gick i land i nuvarande Dominikanska republiken den 5 december 1492 och döpte ön till Hispaniola efter expeditionsfinansiären Spanien.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser