DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Tobago – för stora och små
Tobago – för stora och små
Tobago – för stora och små
En trumpetfisk i sitt rätta element. Med oändligt tålamod vajar den fram och tillbaka i takt med korallbusken för att lura potentiella bytesdjur.
Tobago – för stora och små
Ljusa sandbottnar, frodiga koraller och begränsat djup gör Castara till ett perfekt andradyk.
Tobago – för stora och små
Tobago – för stora och små
Tobago – för stora och små
Det är inte ovanligt att stöta på rockor under dyken vid Tobago. Vanligast är arten Southern Stingray (Dasyatis americana).
Tobago – för stora och små
Ett gäng dykare flyger fram över de ”vindpinade” slätterna vid Divers Thirst. Dykplatsen är krävande och det gäller att hålla ihop gruppen.
Tobago – för stora och små
The Maverick vilar kölrät på 33 meters djup. Efter 10 år på bottnen är hon täckt av liv i regnbågens alla färger.

Tobago

– för stora och små

Text och foto: Martin Örnroth
För en renodlad dyksemester på Tobago är det nog många som i första hand vänder blickarna mot Speyside i norr. Men faktorer som kort flygplatstransfer, fantastiska stränder och fina hotell gör att södra sidan av ön lockar många familjer. Vi åkte dit för att under en vecka se om det går att kombinera bra dykning med akvatiska upplevelser som passar alla åldrar.

Ljudet kommer först. Ett högt pipande följt av ett omisskännligt knarrande. Delfiner. Så lösgör sig de första figurerna ur den blå dimman. Det är tre exemplar av arten vanlig delfin. När förtruppen gett sitt ”ok” kommer resten av delfingruppen närmare. Totalt är det cirka 20 stycken individer. Som alltid är det naturens egen nyfikenhet på oss människor som är den stora behållningen. De simmar fram, tar sig en titt och man kan riktigt se hur de funderar på vad människan är för en märklig varelse. En av de snorklande gästerna gör en volt och snart följer delfinerna efter med krumbukter och loopar. Men så plötsligt blir allt svart.
– It was absolutely fantastic, säger Derek samtidigt som han stänger av tv’n där filmen just rullat. Och så avslutar han med en mening som ingen dykare vill höra – ”you should have been here yesterday.”
Derek Chung driver dykcentret Undersea Tobago tillsammans med sin fru Evelyn, och Derek var med på turen där de fick uppleva denna avundsvärda och ovanliga händelse. Det som sved mest var att vi själva skulle ha varit med på utfärden men flyget från Europa till Tobago hade blivit inställt och vi anlände 24 timmar försent. Näää, jag är inte bitter...

Turtle tours
Centret Undersea Tobago ligger i skuggan av palmerna på den kritvita stranden vid Coco Reef Resort, vår bas för den kommande veckan. Innan resan hade vi i familjen kommit överens om att ”pappa” skulle få göra en handfull dyk men att vi samtidigt skulle finna akvatiska upplevelser som passade alla, inklusive vår femåriga dotter.
Dykningen på centret är upplagd just med familjer i åtanke. Man kör 2-tanksdyk på förmiddagen med retur klockan 13, lagom för en lunch på verandan. Det lämnar eftermiddagen fri, eller så kan den andra föräldern följa med dykbåten som avgår en timme senare.
Dyk-biten verkade således knappast vara ett problem, nu gällde det att hitta spännande och vattennära upplevelser som vi kunde göra tillsammans. Jag viker av från stranden och går upp för den karibiskt aprikosfärgade trappan till hotellets reception. Plötsligt ser jag svaret framför mig. ”Leatherback turtle tours” står det på en skylt. Mellan mars och juni kommer havslädersköldpaddor upp för att lägga sina ägg på en strand som passande nog döpts till Leatherback beach. Eftersom det inte sker varje natt har man ett system som går ut på att gäster skriver upp sig på en ”ringlista”. När så en hona börjat sin mödosamma färd upp på stranden ringer man runt till alla, även mitt i natten, som får kasta på sig kläder och rusa ner till en väntande taxi i receptionen. Servicen kostar 35 USD per vuxen och det behövdes inte lång betänketid innan det stod tre svenskklingande namn på listan. Nu var det bara att vänta.

Vrakdykning
Palmerna vid Tobagos mest berömda strand, Pigeon Point, susar förbi i 20 knop när dykbåten stryker den kritvita strandremsan för att undvika revbankarna vid Bocco Reef. I...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Geografi Trinidad & Tobago ligger i södra Karibien, endast 11 kilometer norr om Sydamerika. Läget gör att man befinner sig utanför det så kallade orkanbältet. I huvudstaden Port of Spain bor 300...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser