DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Dyk till 300 meter – aquanaut för en dag
Ubåten är certifierad till ett arbetsdjup på 1 500 fot (457 meter) men konstruerad för att tåla flera gånger det djupet.
Dyk till 300 meter – aquanaut för en dag
Et par store ankre, der er tabt inden for området hører med til standardturen med almindelige gæster.
Dyk till 300 meter – aquanaut för en dag
Når ubåden ikke sejler med turister, bruges den til forskning. Det udspændte net anvendes til opsamling af prøver. Fartøjet kan også opsuge bedøvede småfisk gennem slanger.
Dyk till 300 meter – aquanaut för en dag
Innan vi ger oss ner i djupet på allvar gör farkosten ett obligatoriskt stopp där Substations fasta fotograf förevigar passagerarna. De kan ocks passa på att vinka hem via en webcam på revet. Foto: Barry Brown.
Dyk till 300 meter – aquanaut för en dag
På 300 meters djup ser man bekanta fiskar som till exempel den här soldatfisken. Men med hjälp av ubåten har man också funnit okända och märkliga arter.
Dyk till 300 meter – aquanaut för en dag
Ubåten är försedd med diverse verktyg och gripanordningar så att man kan manipulera omgivningen. På utsidan finns också krsaftiga strålkastare, videokameror, batterier, barlasttankar och barlast.
Dyk till 300 meter – aquanaut för en dag
En sista titt på den blå himlen innan luckan förseglas. Även om det är gott om plats inne i ubåten, som kan ta upp till fem passagerare, ska man inte lida av klaustrofobi.
Dyk till 300 meter – aquanaut för en dag
På 50 meter ligger to slæbebåde, der helt tilfældigt er landet på samme sted.
Dyk till 300 meter – aquanaut för en dag
Piloten Barbara van Bebber styrer miniubåden med sikker hånd, mens co-piloten Bruce Brandt kigger ud af sidevinduet. Passagererne ligger komfortabelt og kan nyde udsigten ud af det store akrylvindue.
Dyk till 300 meter – aquanaut för en dag
Curasubs ubåt har sin egen dockningsstation i en lliten skyddad hamn nära dykcentret. Härifrån har den gjort mer än 500 turer med turister och forskare.
Dyk till 300 meter – aquanaut för en dag
På 140 meters djup ligger vraket av Stella Mares. Hon är 70 meter lång och från aktern ser vi hela vraket i längdriktningen. Det betyder att sikten är omkring 100 meter, inte dåligt på det här djupet.

Dyk till 300 meter

Aquanaut för en dag

Text: Kai Garseg Foto: Stein Johnsen
Många av oss går runt med en liten dröm om att någon gång kunna utforska de stora havsdjupen på ett tryggt och bekvämt sätt. Nu är det möjligt. För en handfull dollar kan du bli aquanaut för en dag med en miniubåt som fram till nu varit förbehållen forskare. Vi åkte till Curaçao för att uppfylla en dröm.

Det skorrar i högtalaren: – Curasub to surface. Requesting permission to dive, säger piloten Barbara von Bebber.
– Surface to Curasub. Go ahead, have a nice dive, hörs det tillbaka.
I nästa ögonblick släpper Barbara ut lite luft ur ubåtens barlasttank samtidigt som hon styr den ut ur dockningsstationen i Substations lilla privata och skyddade hamn. Bara ett par meter från hamnen stupar ett vackert korallrev ner i djupet. Med ett svagt surrande ljud från miniubåtens propeller svävar vi långsamt ut ur den ljusa hamnen. Hela kroppen pirrar av spänning och stora förväntningar. Vi är på Curaçao i södra Karibien och vi ska snart bege oss ned i det kolsvarta mörkret, ned till över 300 meters djup.

Rundtur
– Ni får lite av en rundtur idag, berättar Barbara medan hon med hjälp av en joystick manövrerar ut ur hamnen.
Vi är fyra personer med ombord på dyket, Stein Johnsen och jag själv samt piloterna Barbara och Bruce Brandt. Alla med sin egna bekväma plats. Jag och Stein sitter allra längst fram vid miniubåtens stora välvda akrylfönster i fören. Barbara sitter lite bakom men med fin utsikt mellan oss. Hon har också hjälpmedel i taket precis framför sig, där det sitter skärmar med bilder från flera videokameror och en 360-graders sonar. Bredvid Barbara sitter Bruce som den här gången bara är med som observatör.
– Normalt när vi dyker med passagerare har vi en pilot och två passagerare ombord. Men vi kan vid enstaka tillfällen vara upp till fem personer härinne, förklarar Barbara.

– Idag rör vi oss först österut längs revet till 50 meters djup för att se på ett par skeppsvrak. Därefter tar vi en titt på en gigantisk fjäderkorall på 90 meters djup innan vi fortsätter ner längs en 80 meter hög klippvägg som börjar på 170 meters djup. Vid foten av klippen, på runt 250 meter, ska vi navigera västerut igen ner till 300 meters djup. Det blir en fin tur på cirka två och en halv timme så jag hoppas ni har kommit ihåg att pinka, skrattar Barbara.

Le till fotografen
Första stoppet är på blygsamma 15 meters djup precis utanför Substations hamn. Här ligger företagets fast anställda undervattensfotograf Barry Brown och väntar på oss. Alla som dyker med Curasub ska så klart fotograferas, och alla skickas hem med en USB-sticka fylld med helt speciella bilder samt ett fint certifikat med en av bilderna på.
Det märks att Barry är professionell ut i fingerspetsarna när han simmar runt och tar bilder av miniubåten i olika vinklar, och han vinkar fram oss ännu längre fram i minubåtens stora fönster. Fototagningen pågår precis framför en webkamera på revet så att vänner och familj kan följa det hela live på nätet. Med millimeterprecision styr Barbara ubåten ändra fram till webkameran så att vi kan vinka hem. Videosekvensen sparas också på Substation Curaçaos youtubekanal så att vi själva kan se den senare.
Efter två-tre minuter är Barry nöjd och vinkar farväl till...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser