DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Dyka med gäddor – Insjöarnas krokodil  
Den första tiden i gäddans liv kan du ofta finna den precis under ytan, gärna under något som skyddar den från hot ovanifrån. Här har den även skydd från andra större gäddor.
Dyka med gäddor – Insjöarnas krokodil  
Ofta gömmer sig gäddan i vass eller dylikt. Men ibland kan du även se dem i fritt vatten.
Dyka med gäddor – Insjöarnas krokodil  
Gäddans kamouflage hjälper den att klara sig undan rovfåglar.
Dyka med gäddor – Insjöarnas krokodil  
Den första tiden i gäddans liv kan du ofta finna den precis under ytan, gärna under något som skyddar den från hot ovanifrån. Här har den även skydd från andra större gäddor.

Dyka med gäddor

– Insjöarnas krokodil  

Text och foto Stefan Beskow
Gäddan är inte bara en populär fisk bland sportfiskare, också vi dykare kan njuta av dess styrka och skönhet. Stefan Beskow berättar mer om en glupsk rovfisk.

Solen skiner med full sommarstyrka ner i det klara insjövattnet, näckrosorna står i full blom och vattnet är behagligt varmt. Av detta märker jag knappt någonting. Jag ligger ungefär en meter under vattenytan och är helt uppslukad av att stirra in i ett avlångt ansikte och en gigantisk mun med en rad vassa tänder. Det kanske inte är gammelgäddan jag stött på, men närmare en meter är detta synnerligen imponerande djur. Något skrämmer gäddan och den simmar iväg men det dröjer inte länge innan jag ser nästa gädda. Denna gång en liten rackare, kanske tio centimeter lång, som gömmer sig precis under ett näckrosblad. Så fortsätter det. När en gädda försvinner dyker en annan lika fort upp igen. Efter dyket är jag helt betagen av upplevelsen i gäddornas rike. 

Jätte som faller i glömska

Jag är den förste att erkänna att sötvattensdykning inte lockat mig på samma sätt som dykning i havet. En tillfällighet gjorde att vi stannade till och dök i en sjö bara en mil från staden jag växte upp i. Jag ville fotografera gäddor och visste att jag en gång för många år sedan sett en gädda här. För övrigt den enda gädda jag hade sett efter närmare 20 år som dykare! Efter en del kontakt med de lokala fritidsfiskarna hade vi fått nys om ett ställe som enligt utsago kunde leverera rikligt med gäddor. När vi kom upp efter dyket hade vi dykt med närmare 30 gäddor i olika storlekar. Aldrig har jag i Sverige sett en sådan mängd storvuxna fiskar på ett och samma dyk! 

Att dyka med gäddor

Att dyka med gäddor kan vara en riktigt häftig upplevelse. Få stora fiskar i Sverige är så ”dykvänliga” som just gäddor. Hittar du ett bra ställe kan du få se upp emot 50 individer under ett och samma dyk! Gäddor finns i de flesta sjöar, utom de som är kraftigt försurade. Den är ganska vanlig i hela landet förutom i fjälltrakterna, där den är mer ovanlig. Den finns även i Östersjöns bräckta vatten samt i rinnande vatten som bäckar och åar. Den föredrar dock de lugnare partierna. Dyka med gäddor kan du alltså göra i större delen av Sverige. För att få största behållning kan du förbereda dig lite med att se ut en sjö eller vattendrag som har relativt bra sikt. Ett annat tips är att prata med de lokala fiskarna. Om du berättar att du är dykare är möjligheten större att de kan tänka sig att avslöja sina hemliga ”gäddställen”. Tänk på att de ofta håller till på ganska grunt vatten, speciellt om du dyker efter dem i sjöar. Det finns ingen anledning att gå djupt i tron att få se dem. Deras vanliga habitat är nära stranden i vassruggar eller liknande som de kan gömma sig i. De riktigt små gäddorna brukar hålla till precis under ytan gärna under något blad som också skyddar dem från rovfåglar. I och med sin färgteckning har den ett ganska bra kamouflage så titta noga. Ser du en, har du goda möjligheter att se en till. 

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Namn Gädda kommer av ordet gadd och syftar till dess vassa tänder. På latin är namnet Esox lucius.

Storlek Gäddor kan bli upp till 140 cm långa och det finns uppgifter på...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser