Erik Wurz är marinbiolog vid Wageningen University, GUE-instruktör och medlem av Ghost Diving-teamet. Han undersökte havsbotten på flera platser under saneringen för att bedöma fisknätens inverkan på den marina miljön
En stor utmaning
Ghost Diving tacklar en lokal miljökatastrof vid Ithaca
Organisationen Ghost Diving, som har funnits sedan 2009, arbetar hårt för att få bort förlorade fiskeredskap från den holländska delen av Nordsjön. Under åren som gått har de aldrig backat för några utmaningar, men att ta sig an en miljösanering av en övergiven fiskodling var en prövning som fick dem att börja fundera på vad de gett sig in på.
► Sommaren 2020, efter att vi avslutat ett saneringsprojekt på HMS Perseus i Kefalonia, åkte vi till grannön Ithaca för att stanna några dagar. Vi brukar ofta ta en titt i närområdet för att se om naturen behöver en hjälpande hand. Ithaca är en grekisk ö i Joniska havet utanför Kefalonias nordöstra kust väster om det grekiska fastlandet. Ön är känd som Odysseus hem, vars försenade återkomst till ön finns nedskriven i Odysséen, en gammal grekisk epos.
Det var här vi träffade kitesurfaren och miljöaktivisten George Lilas, som även är ägare till ett lokalt dykcenter. Han berättade om en fiskodling som sedan konkursen, för mer än tio år sedan, plågat hela ön och dess invånare. Han kunde inte sluta prata om det, och när vi kommit hem hade George delat några spektakulära bilder på sociala medier som fick folk att uppmärksamma ön. Även borgmästaren blev väldigt nervös och manade till handling. Bilderna talade sitt eget tydliga språk. Hela området kring fiskodlingen – på ytan, under vattnet och på marken runt den – var så förorenat att det kunde betraktas som en lokal miljökatastrof. Det blev startskottet för vårt projekt.
Healthy Seas, en miljövårdsorganisation där Ghost Diving är en av drivkrafterna, gick samman med Enaleia, en ung grekisk organisation som engagerar sig i hållbar och ansvarsfull utbildning av nästa generations fiskare. Tillsammans rekryterade de snabbt ett stort antal frivilliga, både dykare och icke-dykare, lokala myndigheter och sponsorer och tog fram en plan för att återställa området. Projektet startade den 8 juni 2021, vilket var World Oceans Day, och det pågick till den 16 juni. Det är värt att nämna att detta var det största projektet hittills för Ghost Diving, Healthy Seas och Enaleia, och teamarbetet gav fantastiska resultat på relativt kort tid.
En katastrof
Företaget bakom fiskodlingen gick i konkurs 2012. De lämnade efter sig ringformade burar och en massa annat industrimaterial som förorenade området och dess undervattensliv. Dessutom äventyrade föroreningarna säkerheten för närliggande sjöfart. Som om det inte var nog drog den orkanliknande stormen Lanos in över ön i september 2020. I samband med denna spreds ytterligare tonvis av skräp i området. Det var industriella plaströr med dess innehåll av polystyrenskum, fisknät, nylonrep, betongblock, plastbojar, stora rostiga metalldelar och en massa annat. Mycket av skräpet hittades senare flytande i det öppna havet, på havsbotten och på närliggande stränder. Båtar kolliderade regelbundet med delar från fiskodlingen, flytlinor fastnade i propellrarna och plast och frigolit skräpade ner de omgivande stränderna. Stormen förvärrade katastrofen.
Under drygt en vecka genomförde ett team på 45 personer en aldrig tidigare skådad sanering. De flesta av dem var frivilliga, inklusive 14 tekniska dykare från Ghost Diving, som tog bort 76 ton skräp från havet, kustlinjen och fyra omgivande stränder. Under loppet av åtta dagar rensade...
Ghost Diving Foundation är en välgörenhetsorganisation registrerad i Nederländerna, grundad 2012. Den består av frivilliga tekniska dykare som genomför bevarandeprojekt över hela världen, ibland med hjälp av...