DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Scubapro Equator
Scubapro Equator
1 av 1

Test

– Scubapro Equator

Av John Bantin

Vingvästarna verkar ha kommit för inte alls längs sedan. Vi tyckte alla att de var det bästa som hänt sedan färdigskivad långfranska. Nyligen har jag gjort en lång rad dyk med enkelflaska för att fotografera på måttliga djup. Då återupptäckte jag fördelarna med en slimmad klassisk jackväst.
Vi drog iväg till ett ställe i närheten av ekvatorn. Därför tycktes det lämpligt att ta med den nya västen Scubapro Equator. Den har typisk klassisk konventionell utformning. Naturligtvis måste den passa perfekt. Vi dykare tenderar att bli uppmanade att välja alltför stora västar. Jag blir alltid förvånad när jag ser mig själv på bild tillsammans med andra. Jämfört med dem ser jag ut som en jätte. Därför blir jag alltid erbjuden västar i storlek L. Egentligen trivs jag utmärkt i storlek M.
Equator utgjorde inget undantag. Även där passade storlek medium förträffligt på mig. Samtidigt såg jag andra dykare i hyrda västar. Det verkade som om dykaren och västen simmade var för sig.
Scubapro Equator är en lättviktsväst tillverkad av 420 deniers nylon. Jag var glad för att den bara vägde 3 kilo i väskan. Ändå presterade den allt jag behövde. När det här skrivs verkar den onödigt dyr. Håll ögonen öppna för en prissänkning när Scubapro har fått tänka om.

Komfort
Liksom varje klädespersedel med rätt passform kändes västen enastående bekväm. Den har till och med mjuk kant på kragen. Vi hade  turen att dyka i tillräckligt varmt vatten för att inte ens behöva våtdräkt. Då var kragen extra bra.
På remstället knäpper man ihop midjebandet med ett stort snäpplås. Det fördelar flaskans vikt mycket bra mellan skuldrorna och höfterna. Mot ryggen är västen skönt madrasserad. Efter påtagning var det enkelt att dra åt axelremmarna tills allt kändes rätt. Folk kommenterade att västen såg slimmad ut.

Effektivitet
Västen är nerbantad men ändå effektiv. Två fickor för integrerade vikter kan ta upp till 4 kilo på vardera sidan i blixtlåsförsedda påsar. Det fann jag mer än tillräckligt när jag dök i tunn våtdräkt och med 12-liters enkelflaska av aluminium. Det finns inga fickor för trimvikter. Tråkigt nog gör det unika fastspänningssystemet för flaskan det närapå omöjligt att fästa trimvikter på flaskbandet.
Nere i vattnet placerade sig luften för avvägning alltid i luftblåsans översta del – vanligen bakom skuldrorna. Två prylfickor med blixtlås var lätta att hitta. Jag förvarade det mjuka neoprenskyddet för kamerans frontkupol i den ena och en behändig liten LED-lampa i den andra. Jag knäppte fast lampans handlovsrem i karbinhaken inne i fickan.
Jag trädde in den superböjliga slangen med flätat ytterhölje till min oktopusregulator under samma axelklaff som den veckade slangen till inflatorn. Då blev det snyggt och prydligt.
En sak gillade jag inte. Det var fästanordningen för flaskan. Remmen med förbättrat scubaprospänne har en stabiliserande extrarem ovanför....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser