DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test – Mares Nemo Air
Test – Mares Nemo Air
1 av 1

Mares Nemo Air

Av John Bantin

Mares skulle nog väldigt gärna vilja tillverka en egen trådlöst gasintegrerad dykdator. Men Scubapro/Uwatec sitter på patentet. Hittills har bara Suunto varit villiga att betala för att använda idén. Därför måste Mares begränsa sig till att göra en gasintegrerad dator med slang. Även det är en helt förträfflig lösning.

Nemo Air ansluts till förstasteget via en högtrycksslang. Den har bajonettfattning och kan snabbt kopplas loss. Därför behöver man inte ha datorn permanent sittande på regulatorn – exempelvis om man vistas ombord på en safaribåt.
Datorn har rejäl skärm. Den är lika stor som på den handledsmonterade Nemo Wide. Men Nemo Air har extra information att visa. Datorn är ”framtidssäkrad” genom att den kan uppdateras med ny programvara via Internet efterhand som nya program blir tillgängliga. Det finns också möjlighet att montera en rätt så läcker magnetkompass utanpå datorn. När man vänder upp konsolen blir ett sidofönster synligt. Sedan håller man kompassen bekvämt medan man tar ut kursen. Datorn har ett enda problem. Den är lite omfångsrik jämfört med andra motsvarande modeller.

Algoritm
En del datoralgoritmer har tidigare fått mig att känna viss osäkerhet. De avviker en del från huvudfåran bland de europeiska dykdatorerna. Det gäller inte den här. Nemo Air ingav mig inga betänkligheter. Jag ställde in den på den mellersta personliga anpassningsfaktorn. Då gav den samma värden som min Suunto D6 inställd på samma sätt.
Jag använder Suunton som referens när jag testar nya dykdatorer. Överensstämmelsen borde heller inte överraska. Mares RGBM är nämligen baserad på Bruce Wienkes modell. Den har också levererat algoritmerna till Suunto. Datorn kan även ställas in för fyra olika höjder. Jag kände fullständig tillit till den.

Inställningar
Datorn manövreras med tre knappar. Med dem går det att göra tio olika inställningar. Man kan naturligtvis välja mellan meter eller fot. En lite ovanlig inställning är att ange flaskans volym i exempelvis liter. Det ger datorn möjlighet att visa dykarens gasförbrukning i liter per minut. Jag har aldrig känt behov av den upplysningen. Ändå var det intressant att studera den. På ett djupt men avslappnat dyk utan kamera gjorde jag bara av med 10 liter per minut. På ett tremetersdyk kämpade jag med 30 italienska snorklare för att få bra bilder. Det kostade mig mer än 30 liter per minut. Uppgiften om gasförbrukning uppdateras var 20:e sekund.
Man kan ställa in nitrox från 21 till 50 procent med maximalt syrepartialtryck mellan 1,2 och 1,6 bar. Det går också att ställa in olika reservluftstryck i flaskan. Den minst återhållsamma var 50 bar. Det passar inte en undervattensfotograf som jag. Jag kan tåla att leva lite farligt.

Läsbarhet
Kontrasten på den stora LCD-skärmen går att ställa in så att den bli mer eller mindre tydlig. Moderna punktmatrisskärmar gör det möjligt att visa mer utförliga besked i text. Det överraskade mig att se ordet ”Danger” varje gång flasktrycket närmade sig 50 bar. Varningen verkade en aning överdramatisk för en dykare som jag. Min vana är att vara tillbaka på båten först när den sista bilden är tagen. Första gången jag såg det tänkte jag: ”Vad har jag nu gjort för fel?”...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser