UV- foto är en lagsport. Här är alla tävlingens assistenter, modelldykare, motivletare och dykbuddies.
EM-guld till Sverige i UV-foto!
Tredje Underwater Photography och andra Underwater Video CMAS European Championships hölls i Funchal-Madeira, Portugal, 3–8 oktober. Totalt deltog landslag från 13 länder.
När domarna hade gjort sina bedömningar stod det klart att Johan Sundelin, med sonen Simon Sundelin som assistent, segrade i undervattensfotoklassen vidvinkel och därmed tog hem en guldmedalj till det svenska landslaget. De placerade sig även på fjärde plats i klassen Kreativ.
EM-landslagets andra deltagare fotograf Rikard Godlund med hustrun Elin Godlund som assistent placerade sig som bäst på sjätte plats i Fiskklassen och på sjunde plats i klassen Kreativ.
► ela äventyret börjar lite struligt. Försenade flyg och bagage som inte dyker upp. Men till slut är vi på plats på Madeira för att delta i vårt första internationella mästerskap. Vi har bokat ett par dagars dykning innan tävlingen men eftersom bagaget anländer sent slutar det med att vi inte kommer i vattnet förrän dagen innan tävlingen börjar. Madeira visar sig i alla fall bjuda på klart vatten, fina klippformationer och en del stor fisk. Vi skulle nog ha haft nytta av ytterligare några dagar med förberedande dyk på plats men det fanns inte möjlighet till det. De flesta lagen har varit på plats några dagar i förväg. Italiens landslag är nog det som har haft bäst möjlighet att förbereda sig, de har legat på träningsläger på Madeira sedan en vecka tillbaka.
Invigningen av tävlingen sker med pompa och ståt. Alla lagen tågar under flagg genom Funchal och representanter från Madeiras myndigheter håller tal tillsammans med representanter från CMAS. Stämningen är på topp! Vi lär känna några av de andra lagen och har riktigt trevligt. Under lottningen blir det klart att vi skall dela båt med det franska laget.
I EM och VM i undervattensfoto tävlas det i sex bildklasser; fisk, närbild/makro, kreativ, tema, vidvinkel och vidvinkel med modell. Varje fotograf väljer att delta i fyra av dessa klasser. Årets temaklass var tagghudingar. Alla tävlingsbilder tas direkt ur kameran. Ingen redigering i dator är tillåten. Det är dock tillåtet med bildöverlägg i kameran om bildöverlägget görs under dyktiden under ytan.
Första dykdagen är en träningsdag. Allt genomförs på samma sätt som tävlingen senare skall genomföras med undantaget att bilderna inte får användas i tävlingen. Tyvärr dyker nya problem upp. Simon Sundelin är sjuk och ligger kvar på hotellet och vilar sig. Vi andra tre dyker tillsammans, det är inte optimalt på en fototävling. Det blir en del kommunikationsmissar och fungerar inte helt men vi får i alla fall prova några av våra bildidéer en gång till. Vi fotograferar bläckfisk, det finns ganska gott om dem. Vi känner oss ganska nöjda med en idé innehållande en bläckfisk som huvudmotiv till morgondagens tävlingsdyk. Vi får också chansen att fotografera en riktigt stor havsabborre.
Simon är tack och lov på benen till första tävlingsdagen. Vi skall dyka på samma dykplatser som under träningsdyken. Nu skall planen sättas i verket. Vi börjar med makro. Vi dyker på samma plats som dagen innan, där vi såg minst fyra bläckfiskar, men idag syns de inte till. Det är ont om tid, luften förbrukas, så vi får försöka med andra motiv. Vi har planerat en dubbelexponering med två skorpionfiskar också. Vi jobbar vidare med den bilden.
Dagens andra dyk blir vid naturreservatet Garajau. Vi vet sedan övningsdyken att det finns gott om stor havsabborre där. Vi planerar dyket efter det och har vidvinkellins på kameran. Det är dock stor konkurrens om havsabborrarna. Det finns en putsarstation där vi vet att havsabborren brukar dyka upp...