DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Eric Börjesson – med fokus på undervattensvärlden
Chrysaora fuscescens, stora vackra maneter, filmas i Kalifornien för en av många fantastiska scener i filmen Océans.
Eric Börjesson – med fokus på undervattensvärlden
Eric Börjesson – med fokus på undervandsvärlden
Eric Börjesson – med fokus på undervattensvärlden
Det var nog lätt att känna sig liten under inspelningen av Océans, en av världens dyraste dokumentärer och som verkligen förtjänar uppmärksamhet enligt Eric Börjesson.

Eric Börjesson

– med fokus på undervattensvärlden

Text Joakim Andersson Foto Atlantic Film
Vendetta, Sjön, Sprängaren, Klassfesten, Låt den rätte komma in, Allt flyter, Beck... Listan börjar bli riktigt lång över svenska filmproduktioner där fotograf Eric Börjeson har medverkat. Och det är bara ett axplock. Nu har han klivit in på den stora internationella scenen genom att arbeta som fotograf i Jacques Perrins Océans, en gigantisk produktion som pågått under fem år.

– Jacques har lyckats visualisera sina drömmar utifrån en känslobaserad berättarform, berättar Eric.
Publiken känner verkligen att de är en del av naturen och inte bara betraktar den. Det har ställt stora krav på filmfotograferna eftersom kamerorna måste finnas mitt bland djuren.
Eric har manövrerat höghastighetsscooter med kamerarigg under vattnet för att filma inne i delfinflockar, konstruerat kameror som bogserats efter snabba båtar för att få ännu mer fartfyllda bilder och då de filmade valar användes radiostyrda helikoptrar för att fånga bilder som aldrig tidigare skådats. För bilder som krävt största möjliga kvalitet har Erics 35mm kamera kommit till användning. Men han använder sig naturligtvis även av digitala HD kameror.

Expedition Röda Havet
Man skulle kunna tro att det var självklart för Eric Börjeson att han skulle bli undervattensfotograf. Han växte upp bland regulatorer, dykflaskor och filmkameror i en dykarfamilj med pappa Bengt Börjeson, som var pionjär inom svensk dykning. Han var med och startade en av de första dykklubbarna i Sverige och regisserade filmen Expedition Röda Havet från 1957. (Läs mer i DYK 4/2006). Men Eric ville prova något annat än att gå i sin fars fotspår. Film- och fotointresset fanns naturligtvis där, så han började som stillbildsfotograf, arbetade åt dagstidningar och tillbringade mycket tid i Latinamerika där de politiska händelserna under 80-talet intresserade honom.
Efter några år kom han in på Dramatiska Institutet och fortsatte på det dokumentära spåret, men med film. Sociala frågor i Afrika stod högst på listan men efter åtskilliga dagar, veckor och månader med spartanskt boende och burkmat så började en mättnadskänsla infinna sig. Alla levnadsöden han mötte och dokumenterade började sätta sina spår och Eric började fundera över alternativ. Dykintresset fanns sedan tidigare och i 20-årsåldern hade han provat att filma några små korta scener under ytan. Så Eric började ta några småjobb inom undervattensfilm och när han lyckats samla ihop tillräckligt med pengar byggde han själv sitt första undervattenshus till sin 35mm kamera.

Océans
Idag arbetar Eric heltid som uppdragsfotograf, som innebär att det alltid finns en regissör som styr produktionen, vilket han ser som en stor fördel.
­­– Det låter ju enkelt med att ”bara” filma det man blir tillsagd att filma, men det krävs mycket research för att förstå regissörens önskan och ge rätt förslag på till exempel inspelningsplats, säger Eric, och skulle han göra egna produktioner så riskerar han att blanda in vad han själv vill göra med en scen.
­– Bioaktuella Océans är filmen som alla dykare, ja alla som är intresserade av havet bör se, menar Eric.  
Filmen har regisserats av den tvåfaldigt Oscarsnominerade Jacques Perrin och har premiär i Sverige den 1 oktober. Eric har under fem år huvudsakligen arbetat i ett av de tolv filmteam som dokumenterat livet i havet. Att...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser