DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Simon Mitchell – Forskare, dykare och läkare
Simon Mitchell är inte bara en framgångsrik forskare, han sysslar med seriös dykning också. Här på vraket San Fransisco Maru vid Truk Lagoon.
Simon Mitchell – Forskare, dykare och läkare
Simon Mitchell – Forskare, dykare och läkare

Simon Mitchell

Forskare, dykare och läkare

Text: Fredrik Isakson
Under Tech-Diving 2012 får Dyk möjlighet att sitta ner med doktor Simon Mitchell och prata om hans liv. Simon visar sig ha ett stort antal roller och sidor, på många sätt är han en av ikonerna inom dykvärlden. Under en period hade han rekordet för djupaste dyk på en rebreather och upptäckte samtidigt att ett vrak som troddes vara ett viktigt fynd inte var det. Han har ett flertal medicinska titlar och har hanterat över 400 fall av tryckfallsjuka.

Numera forskar, undervisar och jobbar som läkare. Ett av hans intressen är CO2-upptag och hur det påverkar dykare. Han har i studier påvisat hur sensorer för detta bör användas i rebreathers för att få bäst effekt.
– Jag har dubbelt medborgarskap, i Nya Zealand och Australien, men växte upp på Nya Zealand. Jag har alltid haft en relation till vatten och redan tidigt började jag med fridykning. Det höll jag på med i åratal. Vi tände en eld på stranden, fångade skaldjur och fiskar, vi levde livet helt enkelt.

Apparatdykning
1974 började han dyka inom CMAS efter att ha skaffat sig en utrustning genom att jobba med alla möjliga småjobb han kunde få. Vid 17 års ålder, 1977, blev han instruktör men fortsatte även med fridykningen. Han tävlade under en period inom harpunfiske och vann till och med medaljer.
– Intresset för fiskar ledde mig till marinbiologin men jag blev allt mer intresserad av hur människor påverkades av havet. Senare, under min tid i marinen, utbildade jag mig till doktor med dykmedicin som specialitet. Under åren har jag sett hur folks medvetenhet har ökat och mängden tryckfallsrelaterade skador har minskat. Det är dykdatorerna som har påverkat. De senaste 20 åren har siffrorna ständigt dalat, det är mycket positivt.

Mix och rebreathers
Han mötte mixdykningen inom marinen i samma veva som den började ta fart inom rekreationsdykningen och insåg att han var intresserad.
– Det var få på den tiden som dök mix och ännu färre som dök rebreathers. Jag blev vän med Kevin Denlay som dök både mix och rebreathers. Jag gjorde som han och skaffade mig en likadan maskin. Den var fantastisk, det var min första rebreather, en Mark 15v och den ledde mig till de djupa vraken. Idag har jag även andra rebreathers, en Sentinel och en AP-Valves Evolution.

AHS Centaur
1943 under andra världskriget sänkte en japansk ubåt fartyget AHS Centaur utanför Queensland. Centaur var ett sjukhusskepp med nästan uteslutande medicinsk och civil personal. 268 av de 332 människorna ombord försvann ner i djupet. Det var en stor australiensisk krigstragedi och sågs som ett avskyvärt krigsbrott. 1995 kom rapporter om att fartyget var hittat och att ROV-bilder fanns. I TV-programmet ”A Current Affair” visades bilderna upp som bevis av upphittaren Donald Dennis. Det konstiga var bara att vraket hade hittats så långt från sin sista kända position, platsen där man plockade upp de som överlevde katastrofen.

Djupt dyk
Trevor Jackson, en vän till Simon Mitchell, som forskat mycket i registren om AHS Centaur misstänkte att detta var alldeles fel. Antagligen, menade han, var det ett annat vrak. Men nu var vraket klassat som krigsgrav och det gjorde det svårt att få möjlighet att kontrollera hur det låg till genom att dyka. Dessutom är det väldigt djupt på vrakplatsen och därmed också ett mycket svårt dyk. Den 14 maj 2002 gjorde de ett...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser