DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Fridykning  Fridykning
En mångsysslare i vattnet – Porträtt av Jeanette Molnar
En mångsysslare i vattnet – Porträtt av Jeanette Molnar

En mångsysslare i vattnet

Porträtt av Jeanette Molnar

Text: Kathrin Tengsand

Det är en myt att man måste börja sin sportkarriär som ungdom, eller att man måste fokusera på enbart en gren inom vattensporten. Kathrin Tengsand har intervjuat Jeanette Molnar som är en riktig mångsysslare som håller på med både konstsim, fridykning och apparatdykning. När hon inte sysslar med bungee-jumping eller hoppar från tiometerstornet, det vill säga. Vi ville naturligtvis veta hur allt detta går ihop, och hur hon kan stå på prispallen för RM i konstsim och nästan samtidigt vinna SM i poolfridykning 2020 efter bara tre års fridykarträning. Nu senast på SM i poolfridykning 2021 blev det silver.

Kathrin: Hej Jeanette, kul att träffas igen! Du trivs tydligen som en fisk i vattnet. Men när började du med simsport och vad var det första du kom i kontakt med?
Jeanette: Redan som barn har jag gillat vattnet och att simma med huvudet under ytan. Vi lekte lekar, ungefär i 10-12 års åldern, jag och min kompis. Vi kastade färgade stenar ut i vattnet för att sedan leta upp dem, till exempel. Det har alltid varit kul.

Kathrin: Att börja som vuxen inom konstsim är väldigt ovanligt, hur kom du egentligen på det?
Jeanette: Jag såg en artikel i GP där de skrev om några vuxna som bildat ett litet lag och började träna konstsim på Valhallabadet. Du var ju med då, och även Janne och några till. Det lät väldigt kul, så jag tog kontakt med Lena som var tränare. Och resten vet du ju.

Kathrin: Jag minns hur vi började. Det var mest roligt och inte så jätteseriöst. Men sedan blev vi fokuserade på att simma med i ”Masters” – en tävlingsklass som i princip innefattar alla över 26 års ålder. Jag tror du hade stor del i att vårt lilla gäng kom med i RM och blev ett riktigt vinnarlag. Men det var uppenbart att du ville prova något mer, att du hade upptäckt ”din grej”. Medan vi pratade om apparatdykning och UV-foto, och när jag försökte locka dig till Götaverkens sportdykarklubb, så hade du redan börjat träna hos Juniordykarna. Men hur kom du dit och vad tränar du nu?
Jeanette: Det började med att jag anmälde mig till en sommarkurs i fridykning uppe i Koljefjorden som leddes av Sebastian Näslund. Det var 2017. Detta tyckte jag var så kul att jag ville fortsätta träna och hittade Juniordykarna, som bland annat också tränar i Valhallabadet i Göteborg. Och sedan blev jag fast!

Kathrin: Nu är ju både fridykning och apparatdykning väldigt individuella sporter. Konstsim är dock mest en lagsport som kräver mycket gott samarbete och synkronisering. Om du måste välja, skulle du kalla dig lagspelare eller individualist?
Jeanette: Definitivt som en lagspelare. Jag tycker att det är jätteroligt att träna i lag, både konstsim och fridykning. Jag blir taggad av att vi åker tillsammans på en tävling och att det går bra för hela laget. I fridykningen är det livsavgörande att man har en bra kommunikation med dem man tränar med så man måste trivas ihop och lita på varandra.

Kathrin: Du har blivit en fena inom poolfridykning på väldigt kort tid. Att hålla andan har du ju redan tränat i konstsimmet och det har förmodligen gett en stor fördel. Men det är ju skillnad mellan simning och statisk andhållning. Hur länge kan du simma utan att andas jämfört med STA?
Jeanette: Det är väldigt beroende på vad man gör. När jag simmar bröstsim utan fenor klarar jag mig i cirka 2,5 min. I konstsim handlar det mer om några sekunder, det räknas inte på samma sätt. Mitt STA rekord ligger på 7:02 – men det var på...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Om Jeanette

Jeanette är 39 år gammal och är medlem i både Göteborgs Sim och Juniordykarna. Hon har vunnit flera medaljer i Masters RM i konstsim och SM-guld i poolfridykning. Hennes bästa tid på...

Fakta

Om Konstsim

Tänk dig UV-rugby i balettform. Konstsim liknar UV-rugby i många avseenden, man förbrukar mycket energi under ytan och man kämpar om sin position. Även här kan man slå huvudet i varandra...

Läs artikeln i DYK #69:

SOME images:
En mångsysslare i vattnet – Porträtt av Jeanette Molnar
En mångsysslare i vattnet – Porträtt av Jeanette Molnar
, En mångsysslare i vattnet – Porträtt av Jeanette Molnar
En mångsysslare i vattnet – Porträtt av Jeanette Molnar
, En mångsysslare i vattnet – Porträtt av Jeanette Molnar
Konstsim handlar mycket om synkronisering och det blir både svårare och snyggare ju fler som är med.
, En mångsysslare i vattnet – Porträtt av Jeanette Molnar
År 2011 började allting. Ett väldigt mixat nybörjargäng, bestående av gamla konstsimmare, konstsimföräldrar och nyfikna simmare tränar för sitt första program.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser