DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Ett moln av liv – jakten på den stora show
Ett moln av liv – jakten på den stora show
Ett moln av liv – jakten på den stora show
ÄGGEN FLYTER upp till ytan PÅ GRUND AV FETTINNEHÅLLET. DÄR BEFRUKTAS DE AV SÄD FRÅN ANDRA KOLONIER.
Ett moln av liv – jakten på den stora show
ÄGGEN FLYTER upp till ytan PÅ GRUND AV FETTINNEHÅLLET. DÄR BEFRUKTAS DE AV SÄD FRÅN ANDRA KOLONIER.
Ett moln av liv – jakten på den stora show
Denna art av stjärnkorall är uppdelad i honor och hanar i separata kolonier. Här sänder en hankoloni ut säd.
Ett moln av liv – jakten på den stora show
Olika arter leker på olika sätt. När du väl fångats av fenomenet kommer du snart bli fascinerad av de olika reproduktionsstrategierna.
Ett moln av liv – jakten på den stora show
Denna röda ormstjärna är framme vid rätt tidpunkt och fångar knippen av ägg i samma ögonblick korallen släpper ut dem.
Ett moln av liv – jakten på den stora show
De små korallpolyperna öppnar sig och friger buntar av ägg och säd. Varje bunt är inte större än en till två millimeter.

Ett moln av liv

– jakten på den stora show

Text och foto Alex Mustard
Koraller tillbringar det mesta av sina liv med att låtsas att de är sten. Och det gör de på ett mycket övertygande sätt. Men under några minuter en gång om året långt efter mörkets inbrott exploderar revets byggstenar och sänder ut ett moln av liv.

Världen kände till Star Wars och Indiana Jones innan marinbiologerna hade upptäckt att koraller forplantar sig i en synkroniserad masslek. Fortfarande är man inte färdiga med att avkoda informationen eller försöka förutsäga de exakta tidpunkterna för världens korallrev. Så sent som i maj 2012 kunde en grupp egyptiska forskare euforiskt berätta att de hade dokumenterat den första massförökningen i Röda havet. 

Korallernas fortplantning är en av naturens mest nyckfulla upplevelser. Huvudparten av korallarterna leker endast en gång om året och alltid om natten. Hos några arter sker det på några få sekunder. Därför är det lite av en utmaning för nyfikna dykare att lyckas vara precis vid korallen under den rätta tidpunkten. Men om du lyckas träffa rätt tid och plats är det inte bara fascinerande. Det är en dykupplevelse som helt kommer att uppsluka dig. Du kommer aldrig se på korallrevet på samma vis igen.

Min historia om korallernas lek börjar för över tio år sedan. Jag arbetade som marinbiolog i Englands National Oceanography Centre när ett e-mail ramlade in. Det kom från Steve Broadbelt på dykcentret Ocean Frontiers på Cayman Islands. Han var nedslagen. Steve och hans team hade precis varit iväg på ännu en tur för att studera korallsex. Ännu en gång utan framgång. Genom åren hade team från universitet och tv-produktioner i USA upprepade gånger besökt Caymanöarna i hopp om att få uppleva fenomenet men ingen hade haft någon tur. Steve ville veta om jag hade några nya idéer.

Min nyfikenhet var väckt och jag beslutade mig för att ignorera alla redan existerande försök att förutsäga händelsen och istället göra mina egna vetenskapliga beräkningar. Efter att ha räknat på det skickade jag mina prognoser till Cayman och tänkte inte mer på saken. Förrän nästa sommar. 

Ping! Ett nytt mail från Steve med bara en mening: “Då sker det om en månad!” Jag visste med detsamma att jag måste vara där. 

Jag hade redan använt alla mina semesterdagar på dyk- och fotoresor men lyckligtvis var min chef flexibelt inställd och gick med på att jag kunde ”arbeta hemma” under den aktuella veckan. Så länge jag skötte mitt arbete och inte kom tillbaka med en alltför avslöjande kulör så brydde han sig inte om vart hemma var. Jag bokade genast mina flybiljetter.

Ett par veckor senare var jag på ett nattdyk som så många andra förut vid Grand Cayman. Men problemet var att detta inte skulle vara bara ännu ett nattdyk. Jag tittade på min klocka. Den blinkade 21:20. Vi hade redan varit i vattnet i 15 minuter. Jag fick syn på en vacker blå bläckfisk på jakt men ignorerade den och fortsatte stirra på korallen framför mig. “Kom igen nu! Kom igen nu!” Ingenting. Klockan var 21:26. Solen hade gått ned för mer än två timmar sedan.

Klockan 21:31 kunde jag se de första tecknen. Men efterhand som minuterna tickade började det bli mer och mer osannolikt att det skulle ske inatt. I entusiasmen över att ha flugit tvärs över...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser