DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Viden  Vetenskap
Europas djupa pooler – How deep is your love?
Blue Abyss

Europas djupa pooler

– How deep is your love?

Text Jesper Kjøller

I en tid när det inte är lika lätt att resa som tidigare, kan det vara ett alternativ att dyka ner i en pool som är specifikt utformad för ändamålet. I samband med lanseringen av det senaste tillskottet Deep Dive Dubai - världens djupaste pool - har vi sammanställt en översikt över småsyskonen i Europa, med en introduktion till de andra djupa poolerna. Vad har motiven varit bakom dessa djärva projekt, och vad kan de erbjuda dykare?

►  Pionjärer börjar ofta med en dröm. John Beernaerts är både civilingenjör och dykinstruktör. Han drömde om att återskapa dykförhållanden som påminner om Franska Polynesien mitt i Belgien. Förutom den tilltalande miljön var tanken att ge dykare träningsmöjligheter under enklare och säkrare förhållanden, jämfört med vad som erbjuds i de grumliga och kalla vattnen i Belgiens stenbrott.

Att vara först med tanken på att bygga en så djup pool hade sina utmaningar. Beernaerts ritade de första skisserna 1996, och efter tre års ingenjörsarbete, där man simulerade 21 olika versioner av anläggningen, inklusive fyra års byggnation, öppnade poolen äntligen 2004.

Nemo 33 var en idé som tänjde gränserna för hur en djupdykpool kan utformas, men det är intressant att notera att Beernaerts också ville göra sitt projekt så hållbart som möjligt. Trots att poolvattnet värms upp till 33°C, använder Nemo 33 mindre energi än en traditionell pool, som vanligtvis håller en temperatur på 26-27°C.

Detta är möjligt i Nemo 33 tack vare användning av solpaneler.

Med sitt läge i Uccle i Bryssels södra förorter, blev Nemo 33 snabbt en favoritdestination för lokala dykare under de kalla vintermånaderna. Poolen har en volym på 2 500 m³ och en yta på 20 x 16 meter. Det finns ett antal plattformar på 1,3 m, 2,5 m, 5 m och även på botten av schaktet på 33 meter. Dykare kan även gå upp i två luftfickor på 9 meters djup.

Thaimat
Vid flera tillfällen har Nemo 33 använts som undervattensstudio för film och som träningsanläggning för säkerhetsfolk. Anläggningen har även använts för vetenskaplig forskning och medicinska studier inom dykmedicin. Man har också arrangerat olika tillställningar här, som exempelvis konstutställningar under vattnet, och det finns till och med möjlighet att boka bord för middagar i luftfickan på 9 meters djup i poolen. Tack vare den stora receptionen och en välbesökt thailändsk restaurang har Nemo 33 blivit en populär plats för olika typer av events och gruppevenemang.

På frågan om den pågående tävlingen om att vara den djupaste poolen i världen svarar Beernaerts:

- Efter att ha innehaft djuprekordet i tio år fokuserar vi nu på att vara den säkraste dykpoolen i världen. Jag ska inte förneka att vi fick mycket publicitet när vi hade världsrekordet. Ursprungligen var det ett verkligt djup på 35 meter. Efter att ha tappat rekordet bestämde vi oss för att gå motsatt väg. Vi monterade då en plattform i botten av poolen för att få den exakt 33 meter djup, som vårt namn antyder. Jag är lite förvånad över de nya projekten som bygger 50-60 meter djupa pooler, och jag vet inte riktigt vad de har för mål förutom att få publicitet. Jag är orolig för om de tar hänsyn till djupberusning. Klart och varmt vatten kan lätt fresta nybörjare att gå för djupt. Det är viktigt att hålla sig inom gränserna för sin träning.

Y-40
Med ett djup på ytterligare 9 meter blev Y-40 den nya...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Videorendering: Dive into the Blue Abyss.Video: Blue Abyss
Videorendering: Dive into the Blue Abyss.Video: Blue Abyss
Discover Deepspot Video: Deepspot
Discover Deepspot Video: Deepspot
Y-40 Video: Y-40
Y-40 Video: Y-40
Freediving Nemo 33 Video: Daan Verhoeven.
Freediving Nemo 33 Video: Daan Verhoeven.
Fakta

FAKTA – NEMO 33
Nemo 33 är fortfarande den mest prisvärda djupdykpoolen i världen. Ett dyk för certifierade dykare kostar 25 € oavsett veckodag. Fenor, mask, BCD och regulator var tidigare...

Fakta

FAKTA – Y40
Ett dyk på Y-40 för certifierade dykare kostar 36 € på vardagar och 42 € på helger. Fenor, BCD och regulator ingår i priset.
Du måste dock ta med din egen mask och...

Fakta

FAKTA – DEEPSPOT
Ett dyk i DeepSpot för certifierade dykare kostar från 42 € på vardagar och 49 € på helger. All utrustning ingår i priset, förutom dykdatorn som kan hyras för 7...

Läs artikeln i DYK #65:

SOME images:
Europas djupa pooler – How deep is your love?, Europas djupa pooler – How deep is your love?
Blue Abyss
, Europas djupa pooler – How deep is your love?
Blue Abyss
, Europas djupa pooler – How deep is your love?
Blue Abyss

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser