DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Kap Verde – ett örike i förvandling
Fotogena fiskerbåtar står uppdragna på stranden vid byn Santa Maria.
Kap Verde – ett örike i förvandling
Arkitekturen på Sal är bitvis unik.
Kap Verde – ett örike i förvandling
Stort stim av gula grymtarfiskar, en ganska vanlig syn på Kap Verdes dykplatser.
Kap Verde – ett örike i förvandling
Röda soldatfiskar och orange bägarkoraller sörjer för att dykarna får en färgrik upplevelse.
Kap Verde – ett örike i förvandling
Styrhytten på vraket efter Boris är fortfarande fullt utrustad.

Kap Verde

– ett örike i förvandling

Av John Bantin
Kap Verde-öarna i Atlanten har under flera år hajpats som nästa stora destination för resande dykare. John Bantin besökte ön Sal för att kolla om det mest är snack eller om det också finns en verkstad.

Vilket ödsligt ställe det här är, konstaterade C3PO torrt. R2D2 gav till ett pip som svar. Deras räddningskapsel hade just kraschlandat på Tatooine. Inspelningsplatsen för den scenen i den första Star Wars-filmen av George Lucas var en öken i Tunisien.
Rödahavsmumrikar brukar tjata om den tid när Na’ama Bay bara var en tom sandstrand omgiven av öken. Du kan också kvalificera dig till mumrikgänget om du åker till Kap Verde-öarna. Men då får du skynda på. Ön med goda charterförbindelser heter Sal. Där börjar horisonten redan vara punkterad av byggkranar. Byggruschen har startat. Men än så länge är Sal bara öken.
Kap Verde-öarna är en arkipelag i Atlanten utanför Senegals kust. Ögruppens historia är tätt förknippad med slavhandeln. På de här öarna föstes slavar från Västafrika ihop för att skeppas över till den Nya Världen. Det var på 1400-talet. Passadvindarna var pålitliga. Öarna var väl lämpade för segelfartyg att ta ombord sin ömtåliga last av människor.
Hundra år senare kunde fartygen passera förbi öarna. Nedgången i trafiken bekräftades genom att slavhandeln slutligen avskaffades 1876. Under perioden fram till dess hade öarna blivit tillhåll för pirater. De var inget bra ställe att bo på. Kap Verde utgjorde en del av den forna portugisiska kolonin Guinea. Öarna drabbades av den första av flera torkkatastrofer 1742. Getter hade fått beta för hårt på den redan sparsamma växtligheten. Det förvandlade öarna till öken. Hälften av befolkningen dog av svält. Andra emigrerade till Amerika eller till det portugisisktalande Brasilien.

På uppgång
Situationen förbättrades när britterna började använda öarna som kollastningshamn för 1800-talets ångfartyg. Kap Verde låg också idealiskt till för fartyg på väg till Amerika. Där kunde de göra uppehåll för att reparera och lasta förnödenheter.
Allt sådant är det slut med nu. Kap Verde blev en självständig nation 1975. Idag är Kap Verde omskrutet som framtidens stora tillfälle att köpa billig mark och bygga semesteranläggningar. Torka har varit det ständiga problemet för de avsides belägna vindpinade öarna. Men allt ser ut att bli bättre nu.
Färskvatten tillverkas i moderna avsaltningsanläggningar. Kap Verde är på väg att bli ett världsberömt resmål för vindsurfare och drakflygare. Den Hawaii-födde världsmästaren Josh Angulo bor där. Dykturismen ökar också.
Dykcenterägaren Christian Melville är en intressant personlighet. Lycklig, franskfödd och blond liknar han Ronnie Corbett. Från början var han racerförare. Han vann 109 lopp under sin tävlingskarriär. Han körde Formula Ford i Jim Russells skola och tävlade för Rootes-laget. I Monte Carlo-rallyt körde han en Sunbeam Imp. Senare blev han konstfotograf och jobbade för Louvren i Paris. Genom den verksamheten träffade han välkända konstsamlare som Hugh Hefner.
Hans dotter Ana Luisa är för närvarande doktorand i marinbiologi. Hon var redan PADI-instruktör när hon lärde...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser