DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Every breath you take...

– kolla morsan: inga bubblor!

Text och foto: Jesper Kjøller

Ligger nöjesdykningens framtid i den halvslutna rebreathern? Eller är tekniken fortfarande bara för speciellt nyfikna entusiaster? Jag föresatte mig att undersöka saken och begav mig till Hurghada för att gå PADI-specialkursen Dolphin SCR – Semi Closed Rebreather.

Rebreathern – ”återandaren” – är ingen ny uppfinning. Den har faktiskt funnits till mycket längre än våra öppna luftsystem. Cousteau & Co testade sina primitiva prototyper till ”aqualungan” först 1943. Då hade rebreathers med ren syrgas varit i aktivt bruk i åtskilliga år. Likafullt tenderar vi att se slutna och halvslutna system som ett nytt fenomen. Det beror på att vi under det senaste decenniet har fått enklare apparater i handeln – speciellt anpassade för nöjesdykarnas behov. Just en sådan apparat åkte jag till Röda Havet för att lära mig dyka med. Det var Drägers halvslutna rebreather Dolphin.
Min instruktör hos Emperor Divers i Hurghada heter Björn. Trots sitt skandinaviskt klingade namn är han till min stora överraskning ... belgare! Kanske beundrade hans föräldrar de legendariska Wimbledonfinalerna vid mitten av 70-talet? Björn har en militär bakgrund som attackdykare i det belgiska försvaret. Därför har han omfattande erfarenhet av rebreathers. Han besitter också den rätta kombinationen av lugn, allvar och noggrannhet med detaljer. Jag har tidigare mött liknande bland danska ”grodmän”. Alla hans erfarenheter från militärtiden tillför kursen en hel del extra. Inget tvivel kan råda om saken. Jag är i goda händer.

Enligt regelboken Visserligen har jag andra utbildningar i teknisk dykning bakom mig. Dessutom har jag läst på grundligt hemma. Ändå beslutar vi att genomföra kursen från grunden. Dels har vi gott om tid – dels ska jag ju testa själva kursen. Vi tar alltihop strikt enligt regelboken.
PADI brukar alltid begränsa teorin på sina specialkurser till det absolut nödvändiga. Ändå finns det inga genvägar förbi en grundlig förståelse av principerna bakom SCR. Alltså handlar det om formler och massor av sifferexercis med miniräknare, ekvationer och tabeller. Hurghada är varmt i september. Men luftkonditioneringen är effektiv och det finns kall läsk i automaten så det går an.
Teorin gäller bland annat de grundläggande skillnaderna mellan vanlig luftapparat (OC – open cirquit), halvsluten rebreather (SCR – semi-closed rebreather) respektive helsluten rebreather (CCR – closed cirquit rebreather). Dräger Dolphin är en halvsluten apparat. Principen är tillräckligt enkel för att de flesta normalhändiga faktiskt skulle kunna bygga sin egen SCR. En rebreather återanvänder utandningsluften i stället för att släppa ut den i vattnet. I en utandning med luft finns det nämligen kvar cirka två tredjedelar av syret i inandningsluften. Du kan gott andas in den igen ett par gånger. Du måste bara ta bort koldioxiden ur utandningsluften. Det går att göra på kemisk väg.
Bland fördelarna med en rebreather är en kraftig minskning av bubblorna. Därmed minskar också oväsendet i vattnet. Dessutom blir gasförbrukningen oberoende av djupet. Du får långa bottentider med mycket litet gasförråd. Inte minst vid dykning i kalla vatten är det en fördel att inandningsgasen är varm och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

SCR – fördelar
+ möjlighet att komma närmare inpå skygga djur
+ gasförbrukningen är oberoende av djupet
+ en utmaning att pröva något nytt
+ varm och fuktig andningsgas
+ perfekt avvägning...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser