DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Mares Raptor Fins – en kluven idé
Mares Raptor Fins – en kluven idé
Mares Raptor Fins – en kluven idé
Mares Raptor Fins – en kluven idé

Mares Raptor Fins

– en kluven idé

Av John Bantin
Kan du tillverka något och sälja det? Då är det en succé. Kan du tillverka något och sälja det gång på gång på gång? Då är det en bra affär.

Pete McCarthy lyckades skaka om alla traditionella tillverkare av dykutrustning. Han fick nämligen en bra idé. Sedan sålde han samma idé gång på gång på gång. Supersmart! Har behövde aldrig sitta med ett varulager långt upp över öronen. Han sålde helt enkelt licenser till andra tillverkare!
Så lyder historien om hur de kluvna Nature’s Wing-fenorna kom till. Självklart var det inte så enkelt som det låter. Pete turnerade varv på varv runt världen med sin idé. Ända tills det japanska företaget Apollo slutligen köpte den.
Japanska dykare tog idén till sig. Apollo blev stora på hemmamarknaden. Sedan dröjde det inte länge innan några av de riktigt stora tillverkarna fick ögonen på idén. Snart öppnades dörrarna för Pete vart han än vände sig.
Från början blev Petes idé avvisad av den italienska tillverkaren Mares. Mares har alltid befunnit sig i frontlinjen vad gäller fenors utformning. De samarbetar med experter från universitetet i Genua och använder deras berömda motoriserade testbassäng. Mares har tagit fram en del riktigt bra fenor. Speciellt Mares Plana Avanti Quattro har dominerat den internationella marknaden – förutom i USA förstås. USA har sin egen enorma hemmamarknad för dykutrustning. Den är unik. Amerikanerna vill ju alltid ha det senaste och det bästa.
Gamla och traditionella värderingar trivs bara i ett par av staterna på östkusten. Amerikaner vill ha kluvna fenor. Traditionella Maresfenor må vara hur bra som helst.  Ändå är det kluvna fenor som säljer idag. Vi talar om en marknad 100 gånger så stor som exempelvis hela den skandinaviska.
”If you can’t beat them – join them!” Mares har nu tagit fram sin egen kluvna fena. Men vet du vad? De har köpt licens från Pete McCarthy. Deras nya Mares Raptor-fena har Nature’s Wing-design med en smula Mares-modifieringar.

Blad
Fenan ser slank ut. Bladet mäter 40 gånger 21 centimeter i storlek Regular. Det har den karakteristiska slitsen i mitten. Men bladen är inte så böjliga i ytterkanterna. Kantsargerna är otroligt styva. Paneler av mjukare material tillåter större böjlighet i mitten av bladet. Man lägger omedelbart märke till ytterligare en sak. Bladet är dramatiskt vinklat från fotfickan i en fixerad nedåtgående kurva.

Fotficka
Fenans slanka fotficka och blad är utformade som en sammanhörande helhet. Det finns alltså inga kanter eller ojämnheter. Ingenting kan påverka vattnets flöde längs fenan. Ett enda stycke hård plast går från hälen till bladspetsen. Men fotfickans sula är av ett mjukare material. Därför får man bättre fotfäste när man går med fenorna på sig.
Jag har tidigare påstått att helfotsfenor är effektivare vid simning än fenor med hälrem. Min förklaring var att helfotsfenor orsakar mindre turbulens runt dykarens fot. Självklart finns många andra anledningar att använda stövlar. Mares gör tydligen sitt bästa för att begränsa skillnaden.

Remmar och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser