DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Familiedykning – släkten är bäst
Efter ett par dagars hårdkörning i bassängen är din framtida dykkompis redo för öppna havet.
Familiedykning – släkten är bäst
Barn får delta i Open Water-kurser från 10 års ålder. Då gäller särskilda djupgränser. Yngre barn kan delta i Bubblemaker-aktiviteter.
Familiedykning – släkten är bäst
Bara utrustningen passar och barnet är motiverat, har de flesta unga dykare överraskande lätt för att lära sig de grundläggande övningarna. Ofta går det lättare för dem än för föräldrarna...
Familiedykning – släkten är bäst
Ta med familjen på dykning. Sedan behöver du aldrig mer sakna en pålitlig dykkompis.

Familiedykning

– släkten är bäst

Av John Bantin
Längtar du efter att alltid dyka med samma dykkompis? Någon som bryr sig om dig och delar dina intressen? Önskar du att din livspartner inte skulle klaga varenda gång du vill ut och dyka? Ta med dig hela familjen!

De brukade göra mig grön av avund. De där som åkte ut på dyksemester med sin dykande äkta hälft. Då har man den bästa dykkompis som finns. I de flesta fall den enda dykkompis som aldrig sviker (något beroende på hur starkt ert förhållande är förstås!). Jag var så avundsjuk att jag gick och skaffade mig en egen äkta hälft. Hon levererades väl förberedd. Men hur är det med alla er andra? Ni som lämnar en ”dykaränka” (eller ”dykaränkling”) därhemma varenda dykhelg. Eller som måste genomlida ”familjesemester” med bara en enda ynklig vecka dykning på en långresa utomlands. Lösningen är att förmå även livskamraten att börja dyka. Men hur?
Ska du själv ta hand om utbildningen? Det skulle nog bli ödesdigert för familjesämjan. Precis som med bilkörning... Låt någon från neutral planhalva sköta den saken.

Klubbträning
Själv råkade jag börja dyka på ren impuls. Jag var på ett varmt och trevligt ställe. Där satt en skylt med texten ”Lär dig dyka här!” Då gjorde jag det. Senare kom jag tillbaka hem. Där tvingades jag genomgå alla procedurer och prov som krävdes för dykcert hemma. På den tiden gällde inga dykcert från tropiska semestermål på hemmaplan. Klubbträningen var lika omfattande som den borde vara nu. Men den tog tid. En del klubbkompisar tog flera år på sig. De simmade längd efter längd i bassängen varje vecka innan de ens hade lärt sig behärska snorkeln perfekt. Först därefter fick de börja blåsa bubblor med komprimerad luft. För mig tog det ett år att gå från nybörjare till avancerad instruktör. Men under tiden var jag förutseende nog att logga 500 varmvattensdyk.
Allt det där hände för många år sedan. Vad finns att välja på för någon som vill lära sig dyka idag? Faktum är att inte så mycket har ändrats vad gäller alternativen. En sak gör väldig skillnad: hur mycket tid folk är beredda att satsa på utbildningen.
Dykarklubbar finns kvar. Din livskamrat kan delta i träningen där. Hur lång tid tar det? Det varierar från klubb till klubb. Kom ihåg att det beror mycket på hur lång bassängtid klubben förfogar över. Också på hur målinriktade elever och instruktörer är. Ingendera parten har pengar som lockmedel. Hur angelägen blir man då att genomföra och slutföra utbildningen? Allt fler vill helt enkelt betala och få det överstökat. Det är knappast förvånande.
Naturligtvis kan din livspartner lära sig dyka på en dykarkurs hemmavid. Det blir kvällar och veckoslut med teorilektioner respektive bassängträning. Som avslutning kanske det blir en utflykt till ett ställe där vädret och havet är snällare än hemma. Är din äkta hälft den tuffa och sega typen? Då kanske det går att göra även certifieringsdyken i hemmavattnen. Men i allt högre grad föredrar folk att ägna semestertid åt att lära sig dyka.

Tropiska skolor
Dykarskolor på populära resmål som vid Egyptens rödahavskust, Maldiverna och öar som Bonaire i Karibien utbildar tusentals nya dykare per år. Jag...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser