DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Hikkaduwa – Historisk dykning i Sri Lanka
Det kan verka öde och tomt på botten av det lankesiska havet, men man bör inte låta sig luras av det första intrycket.

Hikkaduwa

– Historisk dykning i Sri Lanka

Text & foto: Sune Dadda Karma Harms

Jag reste med min familj till Sri Lanka för att uppleva exotisk värme, magnifik natur och inte minst de populära sköldpaddorna. Ett av våra stopp längs sydvästkusten är vid Hikkaduwa, där vi dyker på ett gammalt vrak.
Vraket har legat på havsbottnen i mer än 100 år. Det har överlevt en tsunami och bär på en historia som få människor känner till.
Själv visste jag inte heller så mycket om vraket när jag dök där. Det var först när jag kom hem och började söka information om det, som jag fick veta att det bar på en spännande historia kopplat till ett av världens största företag.

  Varje år brukar jag och min familj resa till en destination som vi inte tidigare besökt. I år föll valet på Sri Lanka, där ingen av oss tidigare varit. Landet verkar spännande och har av Lonely Planet utsetts till årets resmål 2019, så det ser lovande ut.

När vi reser brukar vi välja att bara boka flygbiljetter, för att själva bestämma vad vi vill se och skapa en resplan som innehåller upplevelser för hela familjen och våra barn i olika åldrar och med olika intressen. Vi prioriterar genuina upplevelser och föredrar gärna en blandning av sol, strand, kultur och natur. Samtidigt har jag själv ett krav på att det måste finnas tid och möjlighet för minst tre till fyra dagars dykning.

Vart ska man åka?
Sri Lanka är ett spännande land med en rik historia, intressant kultur och vacker natur. Det är därför omöjligt för oss att hinna uppleva allt under våra 15 dagar här. Att i förväg planera rutten är lika svårt som att välja vilken bit av kakan du vill ha, och eftersom vi är fyra som ska dela på den, blir det ännu svårare.

På många sätt påminner Sri Lanka om Indien, men komprimerat på en mycket mindre yta och med betydligt färre invånare. Man kan dela upp Sri Lanka i sex större områden: den norra delen, den södra delen, den västra kusten, den östra kusten och bergen i mitten samt huvudstaden Colombo. Varje del kräver åtskilliga dagar för att upplevas, om man vill få ut det mesta av resan.

Vi vet av erfarenhet att det är bäst att välja en handfull upplevelser, så att det också finns tid att koppla av och hinna utforska de områden man kommer till. Efter långa diskussioner och överläggningar har vi kommit överens om en färdväg som innebär att vi riskerar att hamna i monsunen, vilket i så fall kommer att kräva ändrade planer. I resplanen ingår sol och dykning på sydöstra kusten, valskådning och nationalpark i söder, tågresa i bergen samt staden Negombo, som ligger nära flygplatsen och huvudstaden Colombo.

Resan
Det är inte möjligt att flyga direkt till Sri Lanka från Danmark, och priser och restider varierar mycket. För att hitta den bästa biljetten handlar det om en rimlig balans mellan pris, antal stopp och stoppens längd. Vi har köpt flygbiljetter med mellanlandning i indiska Delhi. Den totala restiden hamnar på 16-20 timmar dit och lika lång tid tillbaka.

Hikkaduwa
Hikkaduwa - bara namnet är fascinerande och vackert. Jag måste erkänna att när beslutet att åka till Sri Lanka var taget, och jag letade efter en dykplats, var stadens namn en bidragande faktor till mitt val. En annan faktor var ett historiskt intressant vrak som på ligger på kort avstånd från staden.

Hikkaduwa ligger vid kusten söder om huvudstaden Colombo, på den sydvästra sidan av Sri Lanka. Många städers namn i detta område är lika vackra och färgstarka som själva landet.

Tsunami
Det var bara för 15 år...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Dykning i Hikkaduwa
Dykning i Hikkaduwa
sköldpaddorna, nykläckta sköldpaddorna och Sea Turtle Hatchery
sköldpaddorna, nykläckta sköldpaddorna och Sea Turtle Hatchery
Fakta

Dive For You  –  Hikkatranz by Cinnamon

Dive For You drivs av Darshana, som är lankes med europeisk fru. Personalen talar alla bra engelska och är både professionella,...

Fakta

SS Conch

Förlisning Onsdagskvällen den 3 juni 1903 är SS Conch på väg från Colombo till Madras med en last av olja. Det är grov sjö och plötsligt ränner man på grund cirka två sjömil...

Fakta

Resfakta

GEOGRAFI Sri Lanka är en ö, ungefär lika stor som Irland, som ligger söder om Indien i Indiska oceanen. Geologiskt sett är Sri Lanka faktiskt en fortsättning på den indiska...

Läs artikeln i DYK #51:

SOME images:
Hikkaduwa – Historisk dykning i Sri Lanka
Hikkaduwa – Historisk dykning i Sri Lanka
, Hikkaduwa – Historisk dykning i Sri Lanka
Det kan verka öde och tomt på botten av det lankesiska havet, men man bör inte låta sig luras av det första intrycket.
, Hikkaduwa – Historisk dykning i Sri Lanka
Även om det generellt är ett något ödsligt undervattenslandskap med stenar och sandbotten, finns här ett rikt och varierat marint liv.
, Hikkaduwa – Historisk dykning i Sri Lanka
Det är inte ovanligt med säkerhetsstopp mitt i ett stim med fisk!

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser