DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Koh Tao – dykarnas ö
Koh Tao – dykarnas ö
1 av 1

Koh Tao

– dykarnas ö

Av Magnus Lundgren

Ryktet säger att när man närmar sig Koh Tao söderifrån, från Koh Pha Ngan och Koh Samui hållet, så liknar öns siluett en sköldpadda. Kanske är det därför den kallas sköldpaddsön. Jag har i alla fall aldrig lyckats se den siluetten men jag har däremot sett många sköldpaddor i havet när jag dykt runt ön. Koh Tao är känt för sin tropiska idyll, sitt långsamma tempo, systeröarna Nang Yuan som binds samman av en sandrevel och framförallt för att ha thailändska buktens bästa dykning!
Koh Tao ligger i Thailändska bukten (Gulf of Thailand) som är en nordlig del av Sydkinesiska havet. Thailändska bukten i sig är relativt grund, med ett genomsnittligt djup på 45 meter, och ett max djup på cirka 80. Denna stora bukt har en hel del korallrev. De bästa reven finns runt den lilla pittoreska ön Koh Tao, som har klart vatten jämfört med Koh Pha Ngan och Koh Samui.
Koh Taos rykte för sin naturliga skönhet samt rika marina liv med korallrev och tropiska stränder har gjort ön välbesökt av många dykare. Men det kommer lika många som bara vill lata sig på stranden på en underskön plats. Förr var det mest ryggsäcksfolk som hittade till Koh Tao. Kanske för att ta dykcertifikat på sin jorden-runt-resa. I takt med att boendestandarden har höjts och båtförbindelserna blivit snabbare och bekvämare har fler än ryggsäcksfolket hittat till denna pärla. Koh Tao kallas ibland för världens största dykskola då det finns 40-50 olika dykskolor på den lilla ön som certifierar väldigt väldigt många dykare varje år.
Dykplatserna kring Koh Tao har stor variation. Det finns platser som familjevänliga Mango Bay med sin vita sandbotten och angränsande korall. En familjefavorit där alla kan vara med och snorkla, dyka eller göra sin dykutbildning. Men det finns även lite tuffare utsjöbankar att dyka på med chans till att se större besökare. Här presenterar vi fyra favoritdykplatser runt Koh Tao:
Southwest Pinnacle & Chumphon Pinnacle är två utsjöbankar och kanske de populäraste dykplatserna av alla runt Koh Tao. De är så kallade undervattensberg och ligger vitt åtskilda. Dessa klippformationer fungerar som fiskmagneter längs en relativt jämn botten och här finns det ofta stora fiskstim. Det finns en god chans att se grova havsaborrar, barrakudastim, taggmakrillar och ibland besöks dessa platser också av valhajar. Båda klipporna sträcker sig från botten i olika sektioner upp mot ytan och topparna är till stor del täckta av ett lilafärgat täcke av anemoner med inneboende anemonfiskar. Dykplatser för den lite mer erfarne dykaren.
Twin Rocks ligger precis intill Koh Tao’s vackra grannöar Koh Nang Yuan. Kanske Thailändska buktens vackraste öar och ett populärt dagsutflyktsmål från Koh Tao. Precis som namnet antyder består dykplatsen av två stora klippor. En enkel och relativt grund dykplats med vackert tropiskt fiskliv. Det är inte...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser