DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Filippinerna – a come back kid!
Den klassiska bankabåten, en utriggare, är en del av dykningen i Filippinerna.
Filippinerna – a come back kid!
Två nakensnäckor, ibland kallade havets orkidéer, i ett möte. Nakensnäckorna är hermafroditer vilket gör alla artfränder till potentiella partners.
Filippinerna – a come back kid!
En stor valhaj ur ett otraditionellt flygfotoperspektiv. Valhajarna samlas i Donsol säsongsvis för att filtrera plankton i de näringsrika kustvattnen.
Filippinerna – a come back kid!
En klassisk anemonfisk som blev världsberömd genom ”Hitta Nemo”, filmen från Pixar. Frågan är om filmen Nemo var ett elände för anemonfiskarna som i ännu större grad blev en handelsvara för akvarister?

Filippinerna

A come back kid!

Text och foto: Magnus Lundgren/Aquagraphics.se
Filippinerna är världens näst största ögrupp och där finns allt en dykare kan önska sig. Det är högklassiga väggar, vackra korallträdgårdar, stilla laguner, spännande vrak och exponerade revbankar. Visst finns olika typer av prisklasser men det är som en vass, prisvärd dykdestination som Filippinerna blivit mest känt under modern tid.

Filippinerna ser på sina ställen ut som ett vykort - stränder och vajande palmer inramade av ett blått hav. Entusiastiska besökare kan helt enkelt inte värja sig från klassiker som ”det ser ju ut precis som i broschyren”. Jo, det är faktiskt så. På sina ställen. Trots den paradisiska idyllen tycker jag att det är filippinarna själva som är landets överlägset största tillgång.
Befolkningen, en slags mix av malajer, kineser, spanjorer och amerikaner, har en obekymrad och okomplicerad livshållning. Deras spontanitet och genuina kärlek till nöjen gör att en filippinare alltid verkar ha kul. För oss som kommer direkt från planeringskalendrar, shoppinglistor och tvättider är det minst sagt uppfriskande.

Dykning = miljövård
Den filippinska övärlden ligger i området med jordens rikaste marina miljöer och nationen bildar den berömda koralltriangeln med länder som Malaysia och Indonesien. Som stor utpräglad övärld har fisket alltid varit centralt. Tyvärr har ett destruktivt fiske fått fotfäste och metoder som dynamit och cyanidfiske har etablerat sig. Samtidigt har också helt okontrollerade insamlingar av snäckor, sjögurkor, akvariefisk och annat härjat i arkipelagen.

Det hela kom till slut till en punkt där Filippinerna var mest känt bland dykare för plastpåsar och bombade rev. Ibland oförtjänt med oftast inte. Men i takt med att regering, turistnäring och dykoperatörer under de senaste 15 åren har fått mer inflytande, och i större utsträckning blivit mer professionella, har bevarandet av den marina miljön ökat. Det kanske låter som en saga men det är definitivt en verklighet.

Filippinarna har på många ställen insett attraktionsvärdet för oss turister. Ett välbevarat korallrev är så oerhört mycket mer värt än de pengar man kan göra på dynamitfiske. Integrering av lokalbefolkning är givetvis nyckeln till framgång. Idag är även stora internationella organisationer involverade för att konservera den marina miljön. Allt som behövs är rätt beslut och att besluten efterlevs. I sin tur hjälper Filippinernas dynamiska och strömmande hav reven att återhämta sig snabbare än förväntat. Det finns många områden med enastående ”come back”-historier. Dykturismen i sig har skapat ett incitament för befolkningen att bevara sin havsmiljö. Det finns mycket kvar att göra men du kan se ditt besök till Filipperna som ett inslag i den pågående miljövården.

Lilleputtar
En konstant faktor genom all filippinsk dykning är det varierade och imponerande marina livet på lilleputtnivå. Mycket av dykningen handlar om att stanna upp, dra ner tempot och njuta av tio olika nakensnäckor på samma dyk. Av pygmésjöhästar i solfjäderkorallen, färgglada räkfamiljer i sin anemon. Eller varför inte en bläckfisk som ena sekunden härmar en flundra och i andra sekunden en eremitkräfta.
Det finns också storslagna korallträdgårdar och speciella platser för kolossala invånare som valhaj, manta och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Resa Det är en lång flygresa så många stannar längre än en vecka. Inrikesflyget är billigt och ett effektivt sätt att ta fram.

Dykning Vattentemperaturen är 25 till 31 grader så det är tre-...

Fakta

7107

Republiken Filippinerna består av 7107 öar om man räknar dem vid högvatten. Det är världens näst största örike efter Indonesien. 2000 av öarna är bebodda och endast 500 av dem är...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser