DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Florida – feta vrak i solskensstaten
Vandenberg är världens näst största frivilligt sänkta vrak. Bara hangarfartyget Oriskany (som också ligger i Florida) är större.
Florida – feta vrak i solskensstaten
Spiegel Grove har blivit ett hem för mängder av olika livsformer.
Florida – feta vrak i solskensstaten
Nackdelen med vrak som sänkts för dykare är att de oftast rensats på intressanta detaljer. Men här på Spiegel Grove hänger krankroken fortfarande kvar.
Florida – feta vrak i solskensstaten
Sänkningen av Vandenberg 2009 med hjälp av utplacerade sprängladdningar blev spektakulär.
Florida – feta vrak i solskensstaten
Lavetten på akterdäck på Vandenbergs där en av kanonerna suttit monterad.

Florida

Feta vrak i solskensstaten

Text och foto: John Bantin
Florida erbjuder många olika sorters dykupplevelser, från grottdyk i norr till tropiska rev i söder. I den här artikeln koncentrerar vi oss på några av solskensstatens största och mest berömda vrak, alla sänkta med vilje till glädje både för dykare och ekosystem.

Precis som i Las Vegas, där amerikanerna inte tvekar en sekund över att bygga trogna kopior av Venedig, Rom eller Luxor, så sänker man i Florida vrak till både höger och vänster. Det har sänkts hundratals vrak längs ostkusten för att stärka revsystemet och skydda kusten mot erosion. Längre söderut mot the Keys handlar det dock inte om miljöskydd, här är de nya vraken istället välkomna tillskott i den lokala dykindustrin.

Med få miles mellanrum kommer du att se den välkända röda flaggan med en vit diagonal över, den amerikanska dykflaggan som också markerar dykcenter. I ett land med så långa kuster är det lite ironiskt att så få stater har bra dykning. Florida är USAs dykarstat nummer ett och i disciplinen att lusa ner kusten med vrak vinner Florida över de flesta.

Havet kring öarna the Keys är väldigt grunt. Du kan dyka på korallrev utan att gå djupare än sex meter och vattnet är normalt ginklart och badar i solljus. Det är ett perfekt ställe för att lära sig dyka. Men Florida är känsligt för starka vindar, och det var precis vad vi upplevde när vi anlände. Havet var mjölkigt och sikten nästan noll. *Som tur var bekymrade det oss inte så mycket, vi hade planerat att dyka på ett vrak utanför revsystemet. Frågan var bara hur vi skulle komma ut dit i den hårda sjön.
Om man bortser från Oriskany utanför Pensacola är Vandenberg världens största skepp som sänkts som konstgjort rev. Det är ett enormt vrak som ligger på djupt vatten i närheten av Key West.

Allt är stort
General Hoyt S Vandenberg ligger på 43 meters djup cirka tio kilometer ut från kusten. Hon var ursprungligen ett trupptransportfartyg men blev ombyggt till ett missilövervakningsskepp. Det är därför hon har de två gigantiska radarparabolerna ombord som gör henne lätt att känna igen. Hon ligger naturligtvis kölrätt, det vore dumt att sänka henne på något annat sätt. Många andra spännande detaljer har monterats ner och flyttats till andra platser på vraket för att sprida sevärdheterna jämt över skrovet.
Det finns sju-åtta permanenta nedstigningslinor längs vrakets hela längd så att typiska amerikanska two-tank dives (alltså dykutfärder med två dyk efter varandra) enkelt kan göras på olika delar av vraket genom att man byter förtöjning.

Man kan lätt tillbringa en vecka på detta vrak. Allt är stort. Fartyget är 162 meter långt så det är något av en prestation att lyckas se hela. Det finns komplicerade automatgevärsfundament att simma runt, och även om mycket av inredningen är bortmonterad är det ändå intressant att simma in i överbyggnaden, där man ofta möter Floridas berömda Goliath-havsabborrar som hänger här på dagarna.

Vendenberg lade sig till ro i sin vattniga grav sommaren 2009, så vraket djurlivet har ännu inte på allvar koloniserat skrovet, även om det börjar synas. Stora stim av småfisk samlas i silverskimrande moln kring skeppets översta delar. Här lurar också barrakudor och jackfish på sina...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

RESA Det finns gott om både reguljärflyg och charter till Miami och andra städer i Florida, antingen direkt eller med byte i till exempel London eller New York. Biljettpriserna börjar på cirka 4500 kronor och uppåt....

Fakta

55 miljoner

Så många turister besöker Florida varje år. Här produceras också en tredjedel av alla citrusfrukter i landet.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser